Урсула фон дер Лайен се превърна в най-влиятелната жена в Европа. Тя преведе ЕС през пандемията, стабилизира разклатените връзки със Съединените щати, пое решителна политика в подкрепа на Украйна и милионите украински бежанци, спечели енергийната война с Русия и не отстъпи от основните ценности на ЕС - равенство и социална справедливост.

Фон дер Лайен остави своя отпечатък още с встъпването в длъжност, като гарантира пълно равенство между половете сред 28-те комисари: "Днес, тук, в сърцето на тази европейска демокрация, моля за вашата подкрепа за ново начало за Европа. Като първата жена, която ще бъде председател на Комисията, всеки член на моя колегиум ще има кабинет с балансирано представителство на половете — за първи път. И до края на нашия мандат ще имаме равенство между половете на всички нива на управление - за първи път. Това ще промени облика на Комисията. Но всички заедно, ние ще бъдем един екип, който работи в общ европейски интерес. Готови сме! Но най-важното е, че Европа е готова. Моето послание е просто: Нека се захващаме за работа!"

Първата жена председател на ЕК встъпи в длъжност през 2019 г. с амбициозни обещания да се справи с извънредната ситуация с климата и т.нар. "зелен и дигитален преход", сигурността и миграцията, но много скоро се сблъска с пандемията от коронавируса и с най-голямата война на европейска земя от края на Втората световна война. Кризата като шанс - този лайтмотив остана водещ в политиката на ЕК, а Урсула се превърна в кризисен лидер с амбицията да решава редица много сложни задачи, сред които противодействие на Русия във войната с Украйна:

"Руският финансов сектор в момента е на животоподдържаща апаратура. Спряхме достъпа на ¾ от руския банков сектор до международните пазари. Руската индустрия е разбита на пух и прах, санкциите ще останат в сила."

И преодоляване на енергийната криза:

"Изправени сме пред извънредна ситуация, не само защото Русия не е надежден доставчик, но и защото Русия активно манипулира газовия пазар и сега нашата работа дава резултати. В началото на войната руския газ беше 40% от целия внесен газ, днес той намалява до едва 9% от нашия внос."

В мандата на Фон дер Лайен, когато приключи процедурата по Брекзит, ЕК бе поставена пред редица сътресения - борбата с коронавируса и осигуряването на ваксини, войната в Украйна и последиците за ЕС, отчита в интервю за БНР Юлияна Николова - директор на Портал "Европа" и Фондация "Център за модернизиране на политики": 

"Трябва да кажем, че наистина успя да се справи по някакъв начин, особено със пандемията. Комисията в изключително кратки срокове успя да трансформира правилата за държавна помощ, така че да могат да бъдат подпомагани повече и по-широк кръг производители, за да могат да преживеят без катаклизми затварянето на Европа. Също така Комисията имаше много бърза реакция и по отношение на кризата с бежанците, по отношение на помощта за Украйна, не толкова бързи, не толкова единни по отношение на санкциите към Русия."

Как войната в Украйна преобърна приоритетите в програмата на Урсула фон дер Лайен?

"Войната в Украйна успя да направи диверсификацията много бързо и неочаквано дори, според мен, и за самата Комисия. Друго, което направи е - заздрави трансатлантическите връзки, които не бяха чак толкова силни в предишната ЕК."

Каква равносметка може да направите и виждате ли слабости в мандата на Фон дер Лайен?

"Критиците на Урсула фон дер Лайен виждат много слабости. Критикуват я по много пунктове, но според мен, в контекста на двете огромни кризи, тя се справи съвсем добре, успя да мобилизира държавите членки, направи Европа по-единна, отколкото беше преди това, а сред нереализираните й докрай приоритети е трансформацията - тя искаше модернизация на европейския бюджет, обаче в период на кризи, когато се мобилизират много средства, които да бъдат за възстановяване и за устойчивост на икономиките. Този приоритет като че ли нямаше как да бъде реализиран и харченето на повече пари, според мен, ще бъде една от точките, по които ще я критикуват. Друго, което не сме видели добре, въпреки че имаше напредък, това е политиката по разширяването. До края на годината ще разберем дали този приоритет ще бъде реализиран по някакъв начин. Кратко предизвикателство, съвсем краткосрочно, е това със съпротивата на три държави членки, включително България, за вноса на украински хранителни стоки, в контекста на световната продоволствена криза."

Кои европейски проблеми останаха нерешени и как се оценява политиката на председателя на ЕК - мнения на граждани на София:

"По повод Украйна съм съгласна с подкрепата, даже по-активно би трябвало да подкрепят. По-скоро не съм съгласна с безразборното пускане на мигранти навсякъде, прекалено либерално подходиха, не се допуснаха само хора, които търсят помощ и бягат от войната, а пуснаха всякакви хора, които, това, което получават като помощи е повече, от това, което биха получавали, ако работят. Те отказват да работят и не могат да ги накарат да се включат активно в социално-икономическия живот на страните."

"Това са основните проблеми на ЕС - миграцията, без да са подсигурени съответните социални и икономически условия. За зеления преход се засилиха много, но се оказа, че не е толкова лесно, защото много неща не са доизработени. Ти ще закриеш въглищните централи, но тези хора остават на улицата, а това е енергия, която крепи икономиката на съответната страна."

Слабости се отчитат и в борбата с дезинформацията:

"Позволи се на всякакви конспиративни теории да разделят обществото, до последно имаше хора, които отказваха да вярват във вируса, във ваксините и т.н., така че може би малко по-активна трябваше да е борбата с дезинформацията и те да правят активно кампании, които да информират хората какво реално се случва."

И в необходимостта от климатична неутралност:

"Тя се вижда! Климатична неутралност трябва да бъде постигната, защото това непрекъснато увеличаване на температурите ще създаде много повече проблеми."

Необходимо е постигане на равенството между жените и мъжете, смятат анкетирани:

"Не може да се дават по-високи заплати за една и съща длъжност на мъжете, трябва да са при равни условия. Тази политика на ЕК трябва да продължи!"

Но има и положителни оценки - основно за постигането на енергийна независимост от Русия:

"Това дори е закъсняло търсене на алтернативи, трябваше много по-рано да се случи, не трябваше да се чака войната в Украйна, за да стане тя повод."

"За тази енергийна независимост очевидно трябва да се търсят различни доставчици. По мое мнение се справиха и Европа, и тук в България се справиха добре."

На 13 септември в Страсбург ще прозвучи последната реч в мандата на Урсула фон дер Лайен за състоянието на Съюза. Според експерта Юлияна Николова това ще е по-скоро програмна реч с поглед към предстоящите европейски избори: "Най-вероятно войната в Украйна ще продължи да бъде червена нишка през всичките политики на Комисията, но водещото ще бъдат европейските избори. Предстои да разберем дали Фон дер Лайен твърдо ще заяви своето желание да бъде следващият кандидат на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия, тази твърда заявка как ще бъде облечена в приоритетите до края на мандата на тази Комисия."

А каква реч очаквате - емблематична или традиционна?

"Речта си я представям като програмна реч на Европейската народна партия за изборите. И тази програмна реч ще заложи на това какво е свършено, какво остава да се довърши. Развитието и позицията на Комисията по отношение на войната в Украйна, заздравяване на тези точки, които в момента се появяват пукнатини в единството на държавите членки - струва ми се, това ще бъде основното в речта. Ще е интересно да видим позицията й по Шенген и по трансформацията на Шенген."

А очаквате ли да говори за нови санкции срещу Русия?

"Чува се, но гласовете са слаби, чува се за санкции по отношение на снадяването на ядрената енергетика, но тези гласове са слаби и срещат съпротива, включително от България."

Какъв стил наложи Фон дер Лайен - първата жена председател на Европейската комисия, какво наследство ще остави?

"Първата жена, избрана за председател и първият председател на Комисията, който изключително и навсякъде държеше за равнопоставеността на мъжете и жените. Тя, според мен, това, за което я упрекват някои от нейните съпартийци в ЕНП, тя се опита да потърси и да налага консенсус. Опитите да налага постигането на консенсус, не я лишиха от лидерската й роля. Тя налагаше консенсус по неща, по които смята, че са правилни и не отстъпваше от своето решение да се осъществи насоката, в която Комисията е тръгнала. Според мен от Урсула фон дер Лайен, като първата жена начело на ЕК, се очакваше един по-мек стил, но тя наложи един лидерски стил, лидерски в положителния смисъл на ръководството на ЕК и ЕС."

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще постави началото на новия и последен политически сезон в мандата на тази Комисия. Независимо от критиките, тя ще остане с убежденията си в силата на Съюза и в необходимостта Европа да върви по своя собствен европейски път с увереност: "Но колкото и да е несъвършен, нашият Съюз е едновременно красиво уникален и уникално красив. Това е Съюз, в който укрепваме индивидуалната си свобода чрез силата на нашата общност. Съюз, оформен както от нашата обща история и ценности, така и от различните ни култури и перспективи. Съюз, който има душа. Да живее Европа!"


Съдържанието е предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Dir.bg.