Какво се случи до този час?

Отпускането на военна и военно-техническа помощ за Украйна вече е обнародвано в Държавен вестник. С това президентът пуска пратките с оръжие за Киев, въпреки заканите на БСП и "Възраждане", че ще сезират Конституционния съд. Междувременно от Министерството на отбраната обявиха, че са предложили промяна в Закона за ратифициране на Споразумението между България и Украйна, с която да се отмени правото на Министерски съвет еднолично да сключва анекси по договора. Предложението е всички допълнителни решения по споразумението да минават през Народното събрание. То е провокирано от притесненията, изказани от някои политически сили, относно евентуално изключване на парламента от решенията за военна помощ на Украйна.

Хиляди закъснели и анулирани полети в САЩ, непроходими мъгли и силни снеговалежи - това са първите последици от буря определяна като "веднъж на поколение". Редица щати обявиха извънредно положение, а властите предупреждават, че пътуванията са опасни. Очакват се температури до минус 55 градуса по Целзий и пориви на вятъра до 80 км/ч. Канада също се готви за "температури, ненормално ниски за сезона", обилни снеговалежи, а в някои региони и дъждове, образуващи поледици. Властите в Квебек препоръчаха на жителите да си подготвят планове и комплекти за спешни случаи. Анулирани са или закъсняват все повече полети от основното летище на страната в Торонто. В Япония пък обилни снеговалежи взеха осем жертви, а 45 души са ранени в различни райони на страната. Повечето загинали и пострадали са възрастни хора, които са се занимавали с разчистване на снега и са получили травми при падане. 8000 домакинства в различни райони са без ток. Според метеоролозите силните снеговалежи по бреговете на Японско море ще продължат, съпътствани от силни ветрове. Хората не трябва да излизат от домовете си, ако не е крайно необходимо. 

Алберт Попов продължава с много силното си представяне през сезона в Световната купа по ски-алпийски дисцилпини. Родната звезда в зимните спортове завърши на 10-о място в нощния слалом в италианския курорт Мадона ди Кампильо. Попов бе девети след първия манш и започна много силно втория. Той бе перфектен в първите два сектора, но в самия край, където дойде най-бързата и най-малко технична част, българинът загуби няколко фатални стотни. Така с общо време 1:38.87 минути, той завърши на десетото място. По този начин българинът подобри най-добрия си резултат в Мадона ди Кампильо. Иначе победата отиде за швейцареца Даниел Юл, а с него на подиума се качиха Хенрик Кристоферсен от Норвегия и Линос Шрасер от Германия.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast: 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко?

Страната ни работи по внедряване на U-space въздушно пространство за управление на трафика с дронове. Какво представлява тази система чуйте в обедните Podcast новини. 

А какво ще кажете за това?

За ръст на онлайн измамите около коледното пазаруване предупреждават експерти по киберсигурност. Най-често жертви на подобен род измами са пазаруващите в последния момент. Кърт Баумгартнър, водещ експерт по киберсигурност в компанията Kaspersky, казва пред специализираното издание CNET, че от края на ноември се наблюдава постоянен и голям ръст на фалшиви имейли. Най-често те предлагат различни, уж персонализирани оферти, специални предложения и др. Други начини за привличане на вниманието на потребителите са предложения за намаления, ако се попълни анкета, кодове за отстъпки за луксозни стоки и т.н. Има дори оферти за онлайн запознанства или еротично съдържание. Всичко това е в опит да се ангажира вниманието на пазаруващия и той даде данните си. 

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа.

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail [email protected], като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.