С какво ще запомним този ден? 

БСП стопира всякакви преговорите с "Продължаваме промяната" за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент заради решението на министър-председателя в оставка да изгони 70 руски дипломати. Това решение, взето на извънредно съвместно заседание от Изпълнителното бюро и парламентарната група на левицата, обяви лидерът ѝ Корнелия Нинова. Тя поиска и закрито заседание на Народното събрание, на което да бъде изслушан шефът на ДАНС за доклада, който е изготвил и вероятно предоставил само на премиера. Нинова призова и президентът Румен Радев да свика спешно Консултативния съвет по национална сигурност. БСП ще преговаря отново с най-голямата партия в парламента само, ако оттеглят Кирил Петков като възможен премиер.   

"Темата за изгонените руски дипломати е поредната фалшива разделителна линия, с която политиците бягат от много по-съществените въпроси" - в Podcast новините чуйте още от коментара на политолога и докторант по Русистика в университета в Осло Божидар Колов.

Съветът за електронни медии не успя да се обедини около една кандидатура за генерален директор на Българската национална телевизия. Венелин Петков и Сашо Диков събраха по два гласа, а настоящият директор на държавната медия Емил Кошлуков остана само с един. До конкурса бяха допуснати също Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакева, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. След трите неуспешни опита, председателят на медийния регулатор Соня Момчилова обяви, че процедурата по избор се прекратява. С това Кошлуков остава изпълняващ длъжността ген. директор на БНТ. На следващото си заседание СЕМ ще обяви нова процедура.

Скандалният Ник Кирьос успява някак да стане център на внимание дори в ден, в който легенди като Рафа Надал и Серина Уилямс са на Централния корт на "Уимбълдън", съобщава "Корнер". Австралиецът е опитал да наплюе фен по време на мача си срещу представителя на домакините Пол Джъб, което бе разкрито след видео, разпространено в социалните мрежи. Самият Ник не отрече, като изнесе цяла лекция в своя защита. И това бе само "десерт" в един следобед на обиди, скандали с лайнсмени и рефер, реплики с фенове и т.н. от двубоя, който все пак Кирьос спечели в пет сета. По време на срещата Кирьос нарече един от съдиите на линията "сляп", като го обвини, че не вижда топката. Друга от лайнсменките бе оприличена на "доносник", след като изтича при арбитъра на стола, за да докладва за грешка при топка на линията. Освен освирквания, инцидентът с плюнката може да му коства 20 хиляди лири глоба. 

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко? 

Елена Гунчева, която напусна "Възраждане", се отказа от намерението си да напусне и парламента. Днес тя е внесла в деловодството на Народното събрание писмо, с което оттегля заявлението си за напускане от 27 юни. Тя иска да остане независим депутат, за което е внесла второ заявление - за напускане парламентарната група на "Възраждане". Какво говореше Гунчева за принципите си и за оставането в парламента миналата седмица, припомняме в Podcast новините.