Какво се случи до този час?

След смъртта на Елизабет Втора, Великобритания подготвя вероятно най-голямата в историята си операция по сигурността. Tова заяви бивш британски ръководител в борбата с тероризма, цитиран от ДПА и PAMedia. Ник Олдуърт каза, че полицията и службите за сигурност ще очакват огромен брой хора да се стекат на обществени места, за да изразят скръбта си, а властите планират операция от значителен мащаб. Според него плановете за гарантиране на сигурността на обикновените граждани и длъжностните лица са подготвяни от години и им се прави редовен преглед. А нивото на заплаха от тероризъм във Великобритания в момента е "значително", което значи, че има вероятност от нападение.

Българското правителство ще поиска 130 милиона евро от европейския фонд "Солидарност" за справяне с щетите от наводненията в Карловско. Tова обяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на Нова тв. "Предстоят преговори и се надяваме да получим тези пари, които да бъдат използвани за възстановяването на населените места след бедствието", уточни той.

Американски спринтьор удари 10-годишен рекорд на Юсеин Болт по време на финалите на Диамантената лига в Цюрих, предаде "Корнер". Той избяга 200-те метра за 19.51 секунди, което би постижението на Светкавицата от Ямайка в сериите от 2012-а - 19.66 сек. Лайлс е сочен за един от бъдещите суператлети в спринта, особено на 200 метра. Засега обаче той остава далеч от световния рекорд на Болт, който е 19.19 сек.

Финалното състезание в Диамантената лига роди още рекорди. Тоби Амусан от Нигерия би този при жените на 100 м с препятствия, като закова време от 12.29 сек - номер едно в историята на сериите. Самата тя притежава и световния рекорд от 12.12 секунди. В сектора за овчарски скок Арманд Дуплантис също счупи рекорда на сериите, който си беше негов - 6.07 м. Така той защити титлата си в Диамантената лига. Състезанието в Цюрих определи общо 26 шампиони в годишните серии на Диамантената лига.

"Правителството може и сега да направи бензина под 3 лева за литър. Само трябва да намали акциза" - един от коментарите ви във връзка с днешния ни въпрос: "Очаквате ли правителството да склони "Лукойл" за бензин под 3 лв за литър?". Какво още споделихте с нас до момента, ще ви разкажем в края на подкаста.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Късметлия спечели 11 милиона евро от международната лотарийна игра Викинглото с билет, купен в Любляна. Това е първият джакпот на играта, спечелен в Словения, съобщи словенският лотариен оператор, цитиран от сайта "Словения таймс" и БТА. А колко пари ще получи спечелилият, чуйте в новините.

А какво ще кажете за това?

"Очаквате ли правителството да склони "Лукойл" за бензин под 3 лв за литър?" - това ви питаме във връзка със започналите разговори между руската компания и служебното правителство в посока задържане на цените на горивата под 3 лева. 

До този момент превес имат отговорите "Не". Анкетата продължава. Гласувайте и коментирайте в страницата на подкаста. Експертен коментар по темата очаквайте във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа.

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.