С какво ще запомним този ден?

Забавянето на връчването на втория мандат е свързано не толкова с очакване да се промени картината, да се печелят нови партньори или подкрепа за "Продължаваме промяната", колкото да има време парламентът да гласува важни закони - във вечерните Podcast новини чуйте още от коментара на социолога от "Алфа Рисърч" Павел Вълчев. Ще научите и защо българите са толкова негативни в края на годината за това, което ни очаква през следващата.

И още от темите, които ще чуете:

Авансов данък в размер на 90 милиона лева е превел "Лукойл" в държавния бюджет на България, съобщи пред журналисти служебният вицепремиер и транспортен министър Христо Алексиев. По думите това представлява данък общ доход, както и 73 милиона във връзка с регламента със свръхпечалбите. Алексиев припомни, че през миналата седмица компанията е взела решение на Надзорния съвет да премести цялата си икономическа дейност от Нидерландия в България, което според него означава, че оттук нататък "Лукойл" ще плаща данъците си в България.

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов се срещна с турския президент Реджеп Ердоган в Истанбул. По време на разговорите Ердоган е изразил съгласие България да бъде посредник за среща на високо равнище ЕС - Турция по въпросите на миграцията, съобщи пред журналисти Вежди Рашидов. Очаква се българската държава да постави предложението по време на Съвета по миграцията в началото на януари.

Президентът на ФИФА - Джани Инфантино, не спира със своите ексцентрични идеи за радикални промени във футбола. Под негово ръководство Световната футболна централа увеличи броя отбори на Мондиал, който от 2026-а ще бъде 48. Той все още настоява за провеждането на Световно първенство за клубни отбори, създаде и интерконтинентална купа, припомня "Корнер". Новото му предложение е Световните първенства по футбол да се провеждат на всеки три години в изцяло нов цикъл. Мондиал на всеки три години, при това в разгара на сезона, както беше ситуацията в Катар. Първенството в азиатската страна пожъна успех от гледна точка на финанси и маркетинг, а силният футбол, обратите и зрелището подпомогнаха за това.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини: 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко? 

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" е започнала да получава партийната субсидия в пълен размер след последните парламентарни избори през октомври, съобщава Mediapool. Чуйте повече във вечерните Podcast новини.