В днешния епизод на подкаста на Dir.bg "Trendy" се обсъжда един изключително важен въпрос - Какво е качествена журналистика? В епизода става дума за крадене на 150 тракийски колесници от България, за това може ли изкуствен интелект да прави журналистика и за съдбата на децата от институциите. Участват някои от наградените журналисти в конкурса за добра журналистика на Dir.bg - Web Report 2021: Елеонора Тахова, Калоян Константинов и Георги Караманев.

Според Калоян Константинов от "Клин/Клин", който получи наградата в категория - "Добрата и обективна журналистика - зависи от добрата и обективна публика. Ако публиката не може да оцени журналистиката, то и най-добрата журналистика няма да има ефект и няма да бъде възприета като добра".

За Елеонора Тахова от Bnr.bg качествената журналистика е "Честната журналистика, която се прави със съвест, морал и професионализъм".

Според Георги Караманев от "Дигитални истории" за добрата журналистика е нужно "човешкото". Той казва, че "Всеки изкуствен интелект може да каже "завърши мачът 2:0" или "на пресконференцията казаха това и това". И с това се изчерпва голяма част от журналистическия поток, но не и най-смислената част от журналистиката".

Чуйте аудиото!

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

В разговора се обсъждат и други важни въпроси по темата, като например:

Каква е противоотровата срещу фалшиви новини?

Защо ни е журналистика, след като имаме Фейсбук?

Как да се държат медиите отговорни?

Как седи въпроса с парите и медиите?

От какво имат нужда журналистите и аудиторията?

А вие какво мислите? Какво е добра журналистика?

Снимка: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic