Какво се случи до този час? 

Размяната на двете бебета в "Шейново" е станала след раждането, в неонатологичното отделение, когато новородените били настанени в кошчетата. Гривните на майките и на децата са правилно поставени, но "бебе Б" е отишло в кошчето на "бебе А", където с картони също са обозначени данните и на родилката, и на новороденото. След това никой по веригата не забелязал несъответствието. Д-р Велев е категоричен, че ще има строги наказания, когато се установят виновните. Директорът на АГ болницата се извини на двете семейства и каза, че е готов да подаде оставка, но първо иска случаят да се изясни.

Мярката за купуване на гориво с 25 стотинки отстъпка за всички физически лица ще продължи да действа и след Нова година, обяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов пред bTV. Той нееднократно е казвал, че мярката трябва да бъде прекратена, защото не е социално справедлива и "на практика финансира "Лукойл". Занапред обаче тя ще се финансира от свръхпечалбата на нефтената компания, а не от държавния бюджет. По думите на Стоянов се работи за това в бъдеще мярката да е насочена към най-уязвимите групи хора.

Справедлив мир с Русия изключва компромиси със суверенитета и териториалната цялост на Украйна, заяви украинският президент Володимир Зеленски след срещата с американския си колега Джо Байдън във Вашингтон. Домакинът обяви, че Съединените щати споделят същото виждане на Зеленски - за свободна, независима, просперираща и сигурна Украйна. Байдън обяви и новия пакет военна помощ за Украйна, който е в размер на 1,8 млрд. долара, включително системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Пакетът включва договори за доставка на боеприпаси, от които Украйна ще се нуждае през следващите месеци за своите артилерия, танкове и системи за залпов огън.

Болестта на Пеле "се развива", съобщиха в притеснителен бюлетин лекуващите лекари от клиниката "Айнщайн" в Сао Пауло. Вече месец великият Едсон Арантес до Нашименто е там, след като бе приет заради инфекция и усложнения. Краля на футбола се бори с рак от повече от 2 години. "Има прогресия на заразата и пациентът се нуждае от близко внимание и грижи заради евентуални възможни дисфункции на организма", пише още в съобщението.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко?

Алгоритъм, който открива шизофрения чрез пръстови отпечатъци, разработиха испански учени. Какво означава това за диагностиката на заболяването, което често се бъркано с други психични отклонения, чуйте в обедните Podcast новини.

А какво ще кажете за това?

Девета поред остана за разглеждане в парламента точката, касаеща минималната работна заплата. БСП настояваше промените в Кодекса на труда да се гледат преди точката за продължаване действието на бюджета. Левицата настоява минималната работна заплата да бъде 850 лева. 

Това, което предлагат другите парламентарни групи е фактическо понижение на минималната работна заплата, което е уникум особено за Европейския съюз, коментира по-рано проф. Румен Гечев от БСП. Според него възможността това да се случи все още е реална. Той се закани, че заедно с КНСБ ще организират масови протести, ако предложението не отпадне. А лидерът на левицата Корнелия Нинова критикува и решението на социалната комисия в парламента да се увеличава брутната минимална заплата, в която влиза и "клас прослужено време", както и бонусите за нощен и извънреден труд, които досега се плащаха над минималната: "Когато от 850 лева се извадят всички тези допълнителни плащания, може да се окаже, че нетният минимален доход на хората ще падне и под сегашния от 710 лева". 

Ето защо ви питаме: 

 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.