Какво се случи до този час?

Представители на ПП и БСП, в това число Кирил Петков и Корнелия Нинова, се срещнаха в Народното събрание. Премиерът обяви, че диалогът продължава и призна за своя комуникационна грешка. Засега това не е променило решението на БСП - да преговарят с "Продължаваме промяната", само ако се откажат от намерението си Петков отново да бъде предложен за премиер. 

От президентската институция обявиха, че държавният глава ще връчи първия мандат на 1 юли в 17 часа в сградата на "Дондуков" 2. Той се полага на първата по численост в парламента партия - "Продължаваме промяната". В момента президентът Радев е в Испания за срещата на лидерите от НАТО.

Световната здравна организация призова за бдителност, за да не се разпространи маймунската шарка сред уязвими групи като деца и бременни жени. Според организацията наличието на огнища в повече от 50 държави продължава да представлява сериозна заплаха. На този фон здравните власти у нас излязоха с препоръки към обществото, относно маймуснаката вариола, Които включват "ограничаване броя на сексуалните партньори", "избягване на сексуален контакт с лице с обрив в ано-гениталната област".

За втори път в нейната кариера, вторият кръг на "Уимбълдън" се оказа непреодолимо препятствие за Виктория Томова. Първата ни ракета загуби с 4:6, 3:6 от гъркинята Мария Сакари, с което отпадна от тазгодишното издание на турнира. Така след Серина Уилямс, която победи Томова в тази фаза преди четири години, сега и световната №5 уби мечтите на българката за първо достигане на трети кръг в турнир от Шлема. Вики Томова обаче няма от какво да се срамува, защото изигра силен мач, като показа, че разликата между нея и намиращата се със 107 позиции по-напред в ранглистата Сакари не е толкова голяма, отбелязва "Корнер".

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко? 

Здравната министърка Асена Сербезова съди прокуратурата. Делото е по Закона за отговорността на държавата, а искът е за 70 000 лв., съобщава електронното издание на вестник "Сега". Сербезова иска обезщетение заради наказателното дело, заведено срещу нея в началото на COVID пандемията. Тогава прокуратурата счете, че тя е всяла паника като шеф на Българския фармацевтичен съюз, като е предупредила за опасност от дефицит на медикаменти. Как приключи това дело и какво е причинило то на Сербезова, за да иска обезщетение, чуйте в Podcast новините. 

А какво ще кажете за това? 

И след днешната среща в парламента на депутатите от левицата с премиера в оставка Кирил Петков, БСП няма да се върне в преговорите за ново правителство, ако "Продължаваме промяната" не посочи друг кандидат за премиер. Припомняме, че вчера БСП реши да спре консултациите с ПП и ДБ за съставяне на кабинет в рамките на този парламент заради изгонването на 70 дипломати и служители на руското посолство. Очаква се днес Кирил Петков да обсъди искането на БСП с изпълнителния съвет на ПП.

Ето защо ви питаме: 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.