Какво се случи до този час? 

Работата на 48-ото Народно събрание започна. Заседанието откри Вежди Рашидов, който е най-възрастният представител на първата сила в парламента - ГЕРБ-СДС. В речта си той многократно призова новите народни представители да мислят. След това народните избраници, петима от които отсъстваха, положиха клетва. Тържествената част продължи с реч на президента Румен Радев, който направи обръщение към депутатите, започвайки с напомняне за призива на Иван Рилски. Първият изпит за мнозинството е изборът на председател на Народното събрание, който в момента се гласува.

Ще получат ли актуализация на заплатите в Спешната помощ? Това питат на национален протест спешните медици. В София протестът се проведе пред сградата на Министерския съвет, прояви са предвидени и в повечето големи градове в страната. Основна причина за ефективния протест е, че в спешните центрове от 10 години насам заплатите не са актуализирани, както и средствата за издръжка на самите центрове. Медиците настояват категорията на техния труд да бъде приравнена към тази на полицаите и пожарникарите, с които те си партнират при извънредни ситуации. Декларация с исканията на работещите в изпратена до президента, Министерския съвет и всички политически сили в 48-ия парламент.

Силен взрив от оръжейния завод "Арсенал" в Казанлък обезпокои жителите на града. Изпълнителният директор на дружеството инж. Николай Ибушев обаче обясни пред БТА, че няма инцидент, а е било извършено планирано унищожаване на бракувана продукция. Процедурата се извършва през няколко месеца в зависимост от продукцията, уточни Ибушев.

Кошмарното представяне на Григор Димитров продължи с отпадане още в първия кръг на турнира от категория АТР 250 в Стокхолм. Родният тенисист загуби с 4:6, 6:1, 6:7(5) от чеха Иржи Лехечка, който е №77 в света, предаде "Корнер". Поредно разочароващо представяне, което оставя Григор без победа от края на август. Вече почти два месеца родната тенис звезда не е усещал вкуса на успеха, а за промяна на тази тенденция не помогна и завръщането на треньора Дани Валверду в щаба му. Григор за пореден път показа много колебания и непостоянство в играта си, за да за губи от тенисист, който само преди няколко седмици изхвърча от Sofia Open след поражение от нашия Александър Лазаров - по това време №334 в света. Така дори и надпреварата в Стокхолм, в която Григор има три финала и една титла от 2013-а, не успя да му помогне.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко?

Шестима задържани за това, че отглеждали марихуана, а готовата продукция съхранявали в църква. Къде се случва това? Чуйте в Podcast новините. 

А какво ще кажете за това? 

С тържествено заседание днес беше открито 48-ото Народно събрание. То беше председателствано от Вежди Рашидов, най-възрастният депутат в този парламент. 240-те народни избраници от седемте партии, които влязоха след изборите в парламента, положиха клетва да спазват Конституцията и да се водят от интересите на народа. На влизане в Народното събрание, президента Румен Радев каза, че се надява искрено в деня на св. Иван Рилски народните представители да се водят от неговите завети за смирение и за единение. Служебният премиер Гълъб Донев е пък " реалист, че българските народни представители ще проявят здрав разум и ще изберат коалиционно мнозинство.

Ето защо ви питаме: 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail [email protected], като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.