Защо денят започва така? 

Грипна епидемия е обявена от днес в още три области в страната - Ловеч, Пазарджик и Габрово. От утре до 30 януари влиза в сила и за Пловдив. В страната грипна епидемия бе обявена и в областите Стара Загора и Шумен, а здравните власти в Бургас отменят противоепидемичните мерки, след като са дали резултат. Учебните занятия се прекратяват в Ловеч, Пазарджик, Стара Загора и Шумен. Там се преустановяват временно и плановите консултации на бременни жени и деца, профилактичните прегледи, задължителните имунизации и свижданията в болниците. Въвежда се ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат заболели деца.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди, че глобалният икономически растеж се очаква да достигне до най-ниската си точка и да поеме нагоре през 2023 г. въпреки продължаващата война в Украйна и нарастващите лихвени проценти. В изказване на Световния икономически форум в Давос, Георгиева потвърди прогнозата на МВФ за забавяне на глобалния икономически растеж до 2,7 на сто през тази година, спрямо около 3,2 на сто през миналата. Георгиева посочи като три особено важни предизвикателства руско-украинската война, кризата с разходите за живот и растящите лихвени проценти, достигнали ниво, на което не са били от десетилетия. Светът трябва да управлява интелигентно адаптацията към повече сигурност на доставките, добави тя.

Обрат в битката за президентския пост в Българския футболен съюз. Както е ясно, от екипа на Димитър Бербатов оспорват решенията от Конгреса на БФС от 12 октомври 2021 година, на който Борислав Михайлов бе преизбран. На първа инстанция Софийският градски съд уважи претенцията на опозицията и спря вписването на Борислав Михайлов. След това обаче Апелативният съд реши друго - прекратява производството по предявените от Балкан (Варвара) искове срещу БФС и по този начин легитимира Михайлов като законно избран президент на футболния съюз, съобщава "Корнер". Решението подлежи на касационно обжалване в тридесет дневен срок пред ВКС, допълват от Апелативния съд. От екипа на Бербатов веднага излязоха с позиция и също бяха категорични, че това не е краят на битката за властта в БФС.

Подробно за темите от началото на деня чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко?

Екоактивистката Грета Тунберг е арестувана в Германия. Защо? Чуйте в сутрешните Podcast новини.

А какво ще кажете за това? 

Депутатите от "Да, България" ще подкрепят създаването на Временна парламентарна комисия по случая NEXO, а освен това ще предложат работата ѝ да завърши с решения за подобряване на правилата за публичното финансиране и отчетност на политическите партии. Това стана ясно, след като от формацията на Христо Иванов направиха вътрешна проверка и обявиха каква част от партийните дарения могат да се обвържат с разследваната криптобанка.

Прокуратурата сравни акцията срещу NEXO по мащаб с разследването на КТБ. Бившият депутат - адвокат Петър Славов, коментира преди дни пред БНР, че вижда притеснителни моменти по казуса с криптобантката: "Това, което не чух от действащите политици, е по големия въпрос за финансирането на политическите партии. Имаше едни изказвания с недомлъвки от страна на Прокуратурата. Законът позволява схеми за заобикаляне. Липсата на таван за финансирането на партиите е несъвършенство".

Ето защо ви питаме: 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа.  

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail [email protected], като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.