Какво се случи до този час?

След като служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който е и дългогодишен главен секретар на президента Румен Радев, посети Киев, от министерството на отбраната обявиха и причината за това пътуване. За него се разбра снощи от публикация в Телеграм на военния министър на Украйна Олексий Резников, от който идва и поканата. Сред обсъдените теми са били военната и военно-техническата помощ, която България ще предостави на Украйна, приносът ни в тренировъчната мисия на Европейския съюз, както и българската подкрепа за възстановяването на Украйна и перспективите ѝ за европейска интеграция. Стоянов е уверил Резников, че България "категорично подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници". От военното ведомство допълват, че от началото на руската въоръжена агресия страната ни е предоставила хуманитарна помощ на Киев в размер на над 400 милиона лева, което включва 2000 каски, 2000 бронежилетки, 350 медицински комплекти и по 5000 комплекта зимни дрехи и зимни обувки. Предвижда се участие на до 50 български военнослужещи за обучение за въоръжение и техника, на територията на държави членки на ЕС и/или в България.

Природният газ през януари ще поскъпне с около 30%, обяви пред Нова телевизия служебният министър на енергетиката Росен Христов. По думите му причината за това е, че се очаква да се използват количества от хранилището в Чирен, които са купени на по-високи цени. Надеждите на министъра са цената да остане под 200 лева. До края на годината България трябва да подпише дългосрочен договор с Турция за доставка на природен газ, като по думите на Христов става дума за 13-годишен договор "на много изгодни цени".

Димитър Кузманов и Адриан Андреев ще са част от квалификациите на Australian Open, като ще преследват първото си класиране в основната схема. Това стана ясно след излизането на списъците за турнира, който ще се проведе от 16 януари до 29 януари. Двамата ще получат тази възможност благодарение на своя ранкинг, Кузманов е №196 в света, а Андреев  e 189. За Адриан Андреев това ще е дебют в квалификациите на Големия шлем, докато Димитър Кузманов вече на няколко пъти отпада в третия квалификационен кръг и бе съвсем близо до основната схема, припомня "Корнер". Това няма да са единствените ангажименти за двамата в Австралия, тъй като за тях предстои участие на новия турнир United Cup, те са част от отбора на България заедно с Григор Димитров, Виктория Тимова, Изабелла Шиникова и Гергана Топалова.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко?

Ако знаете как точно вредите на природата, животните, бебетата и възрастните с пиратки и пиротехника по Нова година, ще използвате ли такива? Защо ви питаме това, ще научите в обедните Podcast новини.   

А какво ще кажете за това?

Президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство след Нова година, стана ясно от негово изказване пред журналисти преди дни. "Ще връча втория мандат скоро, няма да губим време, но не преди Нова година", каза тогава държавният глава. Вторият мандат ще бъде връчен на "Продължаваме промяната", след като кандидатурата за премиер на проф. Николай Габровски не бе одобрена от Народното събрание.

Ето защо ви питаме:  

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.