Дизайн на автомобили. Летателни апарати. Дизайн в киното. Иновации като Halfbike - нов вид превозно средство с едно основно колело и две спомагателни или Defold - бутилка за многократна употреба, която се сгъва на принципа на оригами. Това са само някои от примерите за съвременен български дизайн - създаден през 21 век.

Не е лесно да се прави дизайн в България. Но има дизайнери, които успяват с потенциал да преосмислят живота ни. Това е изводът от специализирано изследване на тенденциите и добрите примери, свързани с дизайна през последните 20 години в България, публикувани и в новоизлязла книга. Много от тези примери са вече и добре приети по света и имат престижната Red Dot награда за дизайн.

"Липсва разбирането у нас, че добрият дизайн може да промени бизнеса ти, може да промени и живота ти" - според Теодора Николова, която участва в новия епизод на подкаста "Trendy", посветен на темата.

Чуйте повече в аудиото! 

Да бъдем устойчиви. Минимално да замърсяваме. И в същото време да живеем в приятна, ергономична, удобна, уютна и съвременна среда, която ни вдъхновява и ни дава възможност да бъдем най-добрата версия на нас самите. Това са фокусите на съвременния български дизайн, който често е добре. 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic

Източник: Bismar Publishing House, колаж: Петя Александрова, Dir.bg