"Няма нужда да чакаме държавата, за да се оправи нещо, което ни е трън в очите" - казва Айлин Юмерова от Български център за нестопанско право и допълва: "Повече от 20 години помагаме хората да се сдружават свободно и да бъдат граждански активни". Айлин участва в новия епизод на подкаста "Trendy" и разказва за активностите, които предстоят на 1 юли в Топлоцентрала

"Преди няколко години започна силна пропаганда срещу неправителствени организации, които бяха обявени, че сa чужди агенти. А това не е така. Всъщност целите на повечето почтени организации са да подобряват средата на живеене и да се справят с проблеми, с които държавата не се справя. Например проблеми на децата в риск или на хората с увреждания" - казва Айлин.

Инициативите на първи юли в Топлоцентрала ще сa свързани с конкретни игри, в които всеки може да провери как собствените му действия са свързани с решаването на глобални въпроси, като например климатичните проблеми, оказване на първа помощ на пострадал и др.

"Искаме повече хора на изкуството да говорят за граждански права. Правото на сдружаване, правото на мирни протести и свободата на словото са солта на гражданското общество. По този начин се помага на важни каузи, обществото се хуманизира и се помага на тези, които са в нужда" - добавя Айлин, която вярва, че силата на изкуството е да провокира, да ни прави съпричастни и да ни събужда.

Според нея: "Демокрацията не е нещо, което ни се дава и не е нещо статично. Всеки ден трябва да се борим за нея".

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic