Защо денят започва така?

Започва записването за гимназиите след първото класиране. Крайният срок е петък. Учениците, които са класирани по второ или следващо желание и не са доволни от класирането на първия етап, следва да подадат заявление в училището, в което са класирани, за участие във втория етап на класирането. Срокът е същият - до 15 юли включително.

Преговарящи от Украйна и Русия ще се срещнат на турска територия, в опит да се разберат за износа на украинско зърно. Преговорите идват след месеци на усилия за убеждаване на двете страни да осигурят безопасния износ по море на пшеница, царевица и ечемик, които са затворени в силози в украинските пристанища, блокирани от флота на руския президент Владимир Путин.

Лудогорец се класира за втория квалификационен кръг на Шампионската лига, след като спечели и реванша срещу черногорския Сутиеска, предаде "Корнер". Българският първенец победи с 1:0 като гост и с общ резултат 3:0 продължава в турнира.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Първата дама на САЩ Джил Байдън се извини за думите си, че латиносите са "толкова неповторими" като закуска такос, приготвена в Сан Антонио, предаде Асошиейтед прес. Съпругата на американския президент беше почетен гост на събитие на най-голямата в щатите организация за граждански права на хората от латиноамерикански произход и направи изказване пред присъстващите. Подробности чуйте в Podcast новините.

А какво ще кажете за това?

Оказва се, че случаят с екстремното каране на тротинетка с над 100 км/ч по магистрала "Хемус" е заради социална кауза. Водачът на тротинетката обяснява, че се застъпва за нови законови правила, които да позволят на по-мощните тротинетки да се движат в основната пътна мрежа. Законът за движение по пътищата сега гласи, че е забранено водачите на тротинетки да се движат по пътища, на които максимално разрешената скорост е над 50 км/ч. Самите те нямат право да развиват скорост, по-висока от 25 км в час.

Според пътни експерти глобите за водачите на тротинетка - нарушители не са в достатъчно висок размер. Ако кара през тъмната част на денонощието без светлоотразители глобата е 10 лв., ако кара пиян или дрогиран - 20 лв., ако кара на аутобан или скоростен път - 50 лв. За сравнение глобата в Испания е около 500 евро.

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.