Защо денят започва така?

Побойникът на Христиан Пендиков - Илия Спасески, ще лежи в ареста 30 дни, потвърди външният министър на Северна Македония Буяр Османи. Двамата външни министри - Буяр Османи и Николай Милков осъдиха остро нападението над младия мъж с българско самосъзнание, което стана на 19 януари вечерта в Охрид. На следващия ден пострадалият беше докаран за лечение в София със счупена челюст, спукани ребра и шиен прешлен.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че корупцията - хроничен проблем на страната, изтласкан на заден план от агресията на Русия - няма да бъде толерирана, и обеща, че тази седмица ще бъдат взети ключови решения за изкореняването ѝ. Изявлението му бе направено на фона на твърденията за корупция по високите етажи на властта, включително доклад за съмнителни практики при възлагането на военни поръчки, въпреки че официални лица насърчават националното единство, за да се противопоставят на руската инвазия, подчертава Ройтерс.

Кристиано Роналдо изведе Ал Насър с капитанската лента в официалния си дебют за клуба, но не успя да вкара гол в първия си мач в първенството на Саудитска Арабия. Легендарният португалец подписа договор за 200 милиона евро на сезон, като това неимоверно покачи така или иначе огромните очаквания към него. Роналдо и компания победиха с 1:0 Ал Етифак, но единственото попадение не бе дело на седмицата. Бившият играч на Бенфика и Бешикташ Андерсон Талиска стана автор на победния гол в мача - за 1:0 около петнадесетина минути преди края на първото полувреме.

Подробно за темите от началото на деня чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

След случая на загинали след атака на полярна мечка майка и едногодишният й син в Аляска, може да има възобновяване на програма за превенция, предава БТА. Този инцидент беше първият фатален от 30 години насам и повдигна въпроса за това колко е рисковано да се живее редом с хищници, чието тегло надхвърля 750 кг. Все още не е ясно какво е предизвикало атаката на мечката. Нападенията от полярни мечки са изключително редки. Какви мерки ще бъдат предприети, чуйте в сутрешните Podcast новини. 

А какво ще кажете за това?

Никой не иска да управлява по време на тежки кризи, за да не губи доверие и електорат. Така всичко остава в ръцете на служебното правителство и на президента, който трябва да носи отговорност. Това каза Румен Радев в коментар за политическата обстановка у нас.

Ето защо ви питаме:

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail [email protected], като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.