Какво се случи до този час? 

Две декларации, посветени на днешния ден за борба с домашното насилие, бяха изчетени в началото на пленарния ден. И ГЕРБ, и БСП настояха за бързото приемане на закон, който да регулира проблема и да помага на нуждаещите се от подкрепа и закрила. След това, със 121 гласа "за" и 93 "против" депутатите приеха на първо четене договора за осем нови изтребителя F-16. БСП и "Възраждане" се обявиха "против" ратифицирането на договора за доставка на новите самолети. Депутатите продължават с приемането на Изборния кодекс на второ четене. 

Между 13 и 16 нелегални мигранти са заловени на бул "Цариградско шосе", на входа на София. Броят им не е уточнен. Те са пътували в автомобил тип миниван със сръбска регистрация. Спрени са от патрул на Пътна полиция. Не е имало неподчинение от страна на шофьора. Засега не е ясно и дали мигрантите са от Сирия или Афанистан. Известно е, че са влезли от Турция.

Анонимен сигнал за поставено самоделно взривно устройство в Софийския районен съд вдигна на крак столичната полиция, съобщиха за Dir.bg от съда. Заплахата е получена около 8 и половина тази сутрин. Мъжки глас заявил, че има поставена бомба в сградата на съда, но не уточнил в коя от двете. Затова сградите, които се намират на бул. "Цар Борис Трети" и бул. "Скобелев" в София, били опразнени за проверка.

Самбата застигна Катар, а в нейния ритъм един много силен тим на Бразилия показа вдъхновяващ и адски атрактивен футбол, предаде "Корнер". Селесао победи Сърбия с 2:0 на старта си на Мондиала, в който влезе като големия фаворит на всички букмейкъри. Очевидно това е с причина, защото след едно мудно и по-трудно първо полувреме, Бразилия нацели правилния ритъм и върна спомените към едни позабравени и доста романтични времена във футбола. Второто полувреме на стадион "Лусаил", където ще се проведе финала след по-малко от месец, се превърна в истински триумф на атрактивния футбол, а в неговата основа бяха играчите в жълти екипи. Скорост, финтове, петички, жонглиране и спиращи дъха комбинации, буквално оставиха без отговор доста снажният и здрав сръбски тим, който се надяваше с физиката си да успее да пречупи Селесао. Но западните ни съседи не бяха и близо. Пречупи ги Ричарлисон с два гола през втората част, а олицетворение на случващото се на терена бе второто попадение, вкарано с невероятна странична ножица. 

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко?

Бившият шеф на Охранителна полиция в Пловдив Виктор Празов осъди МВР. За колко и защо? Чуйте в обедните Podcast новини. 

А какво ще кажете за това? 

След като вчера клубът на гражданско сдружение "Цар Борис Трети" в Охрид за пореден път стана обект на нападение, като този път по него бе стреляно с огнестрелно оръжие, МВнР връчи протестна нота на македонската посланичка у нас. "Още когато се отваряха тези клубове казах, че те могат да представляват единствено провокация, заради имената, които им бяха дадени - будят негативни чувства в гражданите, защото са свързани с най-негативната част от европейската история. Призовах да се отварят културно-информационни центрове, които ще сближават", каза премиерът на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски. В такава обстановка днес се открива Културно-информационният център на Република България в Скопие, който вече ще се помещава в нова сграда в центъра на града. На откриването ще присъства министърът на културата проф. Велислав Минеков. От пресцентъра на "Възраждане" обявиха, че лидерът на партията Костадин Костадинов днес също ще посети Скопие и Охрид, заедно със заместник-председателя на Народното събрание Цончо Ганев и още четири народни представители.

Ето защо ви питаме: 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail [email protected], като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО