Какво се случи до този час? 

В дух на диалогичност протече първата среща между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" след последните избори, на която бяха обсъдени консенсусните политики на двете формации. Срещата започна, очаквано, без лидера Бойко Борисов и с уговорката, че не се преговаря за подкрепа за кабинет, а за осигуряване на възможност за провеждане на належащи политики. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че по някои от темите, заложени в програмата на "Продължаваме промяната", Народното събрание вече е взело решения, по други има подкрепа от страна на ГЕРБ - като влизането в Еврозоната, темата за Шенген, увеличението на учителските заплати, програмата за образование и следучилищен спорт и изкуства, увеличение на прага за регистрация по ДДС, тавана за цената на тока за бизнеса. От ГЕРБ били готови и за сериозен дебат по антикорупционното законодателство и правосъдната реформа, като имат и разработени конкретни предложения. Кирил Петков отново повтори тезата на ПП, че е необходим нов бюджет за догодина с увеличена минимална заплата и актуализирани социални плащания. В крайна сметка, въпросът остана за следваща среща в подобен формат, тъй като изчисленията на "Промяната" се разминавали с тези на ГЕРБ. 

Организацията "Спаси София" става партия, съобщиха самите те в имейл до медиите, а на сайта си качиха учредителната декларация за създаването на формацията. В нея се казва, че каузата за спасяване на София се е разраснала значително за 14-те години, откакто е създадена и вече има много съмишленици. "Партия "Спаси София" ще е платформата, чрез която гражданите и нашият екип от опитни професионалисти ще работят заедно в полза на града ни", допълват от сдружението и заявяват още: "Партията не променя работата ни - ние оставаме независими, автентични и лоялни на София и на този етап не възнамеряваме да участваме на парламентарни избори".

В Съединените щати днес избират Камара на представителите, една трета от Сената, както и законодателни органи и губернатори в редица щати. Резултатите от вота ще окажат влияние върху следващите две години от президентството на демократа Джо Байдън и неговата политика, посочва Би Би Си. На всеки две години се преизбират всичките 435 членове на Камарата на представителите. През последните две години демократите имаха мнозинство, но на настоящите избори Демократическата партия има малки шансове да запази това мнозинство. 

Кубрат Пулев използва пълноценно времето до следващата си изява на професионалния ринг, предаде "Корнер". Двукратният претендент за световната титла в тежка категория завърши успешно магистърската специалност "Политика и бизнес" в УНСС. Той защити магистърската си теза "Динамика на политическата (не)стабилност в България след влизането в ЕС", като научен ръководител му беше доц. д-р Елена Симеонова. Тя разкри, че е впечатлена от начина му на представяне. По време на защитата Пулев отговорил на всички поставени му въпроси, включително и на тези, зададени от негови колеги, присъствали в залата. По думите й, Кобрата бил много изпълнителен и съвестен студент. Когато заминал за САЩ през май, за да се бие с американеца Джери Форест, изпращал дистанционно разработките за отделните дисциплини.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

От американската Академия за кинематографично изкуство и наука съобщиха кой ще води церемонията за връчването на 95-ите награди "Оскар" догодина. Дали ще успее да върне интереса към коноотличията? Чуйте в Podcast новините.

А какво ще кажете за това? 

30-годишен граничар беше убит снощи на българо-турската граница край село Голям Дервент от мигранти или техните трафиканти. Служителят е бил прострелян в главата, докато проверявал дупка в телената ограда. Изстрелът е дошъл от турската страна на граничната бразда. Подробности за инцидента и за реакцията на българските власти чуйте в обедните Podcast новини.

Преди три месеца автобус с 48 незаконни мигранти не спря последователно на два контролно-пропускателни пункта на "Гранична полиция" в Бургас. При последвалата гонка с полицейски автомобил, автобусът, управляван от мигрант, блъсна патрулката и уби двамата служители в нея.

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.