С какво ще запомним този ден? 

Призивът на Володимир Зеленски НАТО да удари превантивно Русия, за да не използва ядрено оръжие, е по-скоро с цел да държи ангажираността на западните партньори. Ясно е, че няма как Алиансът да се намеси пряко във войната в Украйна - още от коментара на дипломата Милен Керемедчиев чуйте в Podcast новините. 

И още от темите, които ще чуете:

Двама българи от Болградски район - Александър Калов и Игор Попаз, са загинали по време на изпълнение на бойни задачи в битките за Херсонска област. Това съобщиха на сайтовете си Болградската районна държавна администрация и Тарутинския общински съвет, цитирани от БТА. 35-годишният старши лейтенант Александър Калов, който е син на бивш дългогодишен кмет на Болград, е загинал на 1 октомври по време на боевете за освобождаване на Херсонска област от "руските нечовеци" в резултат на множество рани от оскокли. А 36-годишният Игор Попаз, родом от село Виноградивка, е загинал при ракетен и артилерийски обстрел на фронта, оставяйки син и съпруга.

"Продължаваме промяната" ще бъде конструктивна опозиция на кабинет на ГЕРБ, което означава, че няма да отидат на разговори за първия мандат" - това решение на Националния съвет на партията обяви на пресконференция съпредедателят ѝ Асен Василев. Другият съпредедател Кирил Петков пък уточни, че тяхната дефиниция за евроатлантическо правителство е "евроатлантическо правителство без корупция". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира отказа на Василев и Петков да преговарят с думите: "или не са ни разбрали, или се правят, че не са ни разбрали".

За първи път в олимпийската история, един от символите на най-голямото спортно събитие - маратонът, ще бъде отворен за широката публика, информира "Корнер". Символичните 20 024 души ще могат да се включат в дисциплината по време на Олимпиадата в Париж след две години. По традицията именно маратонът затваря олимпийската програма, той се провежда в последния ден, а награждаването му се състои по време на церемонията за закриване на игрите. 42-километровото бягане в Париж ще е уникално, защото сред най-изявените имена в света ще има 20 хиляди любители. Те ще бягат в същия ден и в същото трасе с професионалистите, сред които се очаква да бъде и световният и олимпийски шампион Елиуд Кипчоге. Тези 20 хиляди свободни квоти ще бъдат разпределяни чрез различни предизвикателства в следващата година и половина.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко? 

Бурен протест и хвърляне на яйца към българския културен клуб в Охрид, малко преди официалното му откриване. Защо? Чуйте в Podcast новините.