С какво ще запомним този ден?

Неваксираните срещу COVID да доплащат лечението си, ако се разболеят и постъпят в болница, поискаха от Българската болнична асоциация.

"При положение, че пациентите имат свободен и безплатен достъп до ваксини у нас, и след като данните от цял свят показват, че над 91% от постъпилите в болница не са ваксинирани, считаме, че е време да дадем ясен сигнал, че неваксинираните пациенти "струват" на всички ни висока цена. Тази висока цена има не само финансово изражение, а включва и изтощение на медицинския персонал и усложняване на проблема с недостига на кадри", посочват от организацията.

Дългоочакваният план за възстановяване на България е готов. Кабинетът го праща в Брюксел още утре. А премиерът Стефан Янев обяви, че страната ни ще предложи на Европейската комисия две дати за затваряне на въглищните електроцентрали - през 2038 или през 2040-та година.

Една машина, една карта, три бутона за изборите през ноември. От ЦИК демонстрираха как ще гласуваме на вота 2 в 1. При попълване на двете бюлетини на машината, накрая ще излизат две разписки една след друга. Важно е да не се издърпват веднага, а след звуков сигнал, обясни говорителят на комисията Росица Матева.

В ЦИК се обсъжда вариант разписките за двата вота да се пускат в една кутия, а в края на изборния ден всяка секционна комисия да ги разделя.

Начините за гласуване у нас зависят не само от управляващите, но и от финансовите възможности на страната. Във Великобритания може да се гласува по пощата, лично и упълномощавайки друг да гласува от твое име. А специално на последните избори за български парламент организацията на машинния вот на Острова не създаде никакви трудности за сънародниците ни - още от журналиста от BBC Красимира Хендри ще чуете в подкаста.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic