С какво ще запомним този ден? 

Ако известен петзвезден хотел във Велинград предлага пакет от четири нощувки за Нова година със закуска и вечеря за най-малко 3750 лева, то в Анталия подобна оферта, в която е включен и самолетният билет, струва 1250 лева. Защо българските туристи все по-често предпочитат конкурентните цени на почивките в чужбина, ще чуете в подкаста от Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение бъдеще за туризма". 

И още от темите, които ще чуете:

Сайтът на Българското национално радио - bnr.bg, е бил подложен на хакерска атака днес. Източникът засега не е установен, съобщиха от обществената медия. Били са регистрирани над 2 млн. и 500 хиляди заявки за достъп в секунда, които блокират достъпа до платформата. Това напомня на атаката от преди дни, когато сайтове на държавни институции бяха блокирани за минути от руската хакерска група "Килнет". Достъпът до сайта е бил бързо възобновен. 

След двегодишно забавяне участъкът Буховци - Белокопитово от автомагистрала "Хемус" е готов. Новите 16 км от магистралата бяха официално открити и пътят бе пуснат в експлоатация. Участъкът се стори от август 2019 г. С пускането му в експлоатация дължината на магистрала "Хемус" става 190 км. Работата по останалите лотове на магистралата продължава. Служебният регионален министър Иван Шишков коментира: "С изключение на тези два малки подучастъка, за които говорим, че със сигурност ще има забавяне от поне година - чисто процедурно, за да може да се завърши проектирането, за другите участъци, ако наистина се успее да се направи така, че в рамките на средата на следващата година да има одобрени подробни устройствени планове, мисля, че в рамките на 3-4 години, както се строят лотовете, и ако ударно се строят всичките, може да бъде направено това".

Европейският парламент призова държавите членки да позволят на Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство в началото на следващата година. В резолюция, приета с 547 гласа "за", 49 "против" и 43 "въздържали се", членовете на Европарламента изразяват "изумление", че Съветът на ЕС не е успял да вземе решение за приемането на двете страни, въпреки че изпълняват необходимите условия от 2011 г. насам. Присъединяването на нови държави към Шенген изисква единодушно решение на Съвета на ЕС. 

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко?

Държавната агенция за закрила на детето организира връщането у нас на 10-годишно българче, оставено без настойник в Кипър. Защо се е стигнало дотам, чуйте в Podcast новините.