"От 2020 насам огромни човешки трагедии се нареждат една след друга и показват колко крехък е човешки живот. Ние като организация, която се занимава с доброволци, наблюдаваме от другата страна на тази лавина от кризи, а именно - човешката солидарност", казва в подкаста "Trendy" Наталия Иванова от доброволческата платформа Time Heroes.

Според Наталия понякога героизираме и обичаме реториката с героите, но всъщност "да помогнеш - е най-естествената нужда и реакция на човека. Хората не са безучастни и са непримирими".

Наталия разказва за смисъла от годишните номинации за наградите на Time Heroes, за които могат да се номинират хора до 20 февруари 2023 г: "Ние работим, за да улесним. И да помогнем тази солидарност да може да се превърне в действие. С наградите се опитваме да кажем едно символично "Благодаря" на хората, които реагират бързо и са винаги на първа линия. Хубаво е да обърнем внимание и на светлите примери. Не толкова да ги поставим под прожекторите, а по-скоро да погледнем към добрите примери".

Ето и списък с възможностите ти, скъпи читателю, да помогнеш:

Български инициативи

 • Българският Червен кръст откри специална банкова сметка в лева, на която можете да изпратите дарение: IBAN: BG64UNCR76301078660913. За пострадалите от земетресението в Турция. Можете да подкрепите кампанията и с SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

 • Издателят Манол Пейков също събира дарения за пострадалите по PayPal: manolpeykov@yahoo.com и на личната си сметка: IBAN: BG39DEMI92405000305527; Търговска банка Д; BIC: DEMIBGSF; Титуляр: Манол Костадинов Пейков; Основание: За пострадалите от земетресението. Засега средствата ще отидат за Турция, тъй като Пейков няма връзка със Сирия.

 • Пейков и Фондация Три жени събират и материални дарения като ръкавици, якета, шалове, шапки, одеяла, палатки, спални чували, памперси, бебешка храна, дамски превръзки, столчета и маси за къмпинг и други. Те могат да бъдат изпращани на адрес: в София - Агенция Маккан, ул. Шипка 23, София 1504, тел. +359885999766 или в Пловдив - Манол Пейков, ИК Жанет 45, бул. Ал. Стамболийски 9, Пловдив 4004, тел.0889377723.

 • Лазар Радков от Капачки за бъдеще пък се обедини с КаузиБГ и също събира средства за одеяла, спални чували, шалтета, спасително фолио, походни легла и други необходими консумативи. Можете да дарите сума по ваша преценка тук.

 • Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в България също приема дарения на банковата си сметка: Търговска банка "Д", IBAN: BG15DEMI92401000232957, BIC: DEMIBGSF DEMIBGSF. Трябва да посочите целта на дарението при превода на средствата.

 • Национална мрежа за децата съобщи, че всички дарения, направени към сметката ѝ до края на февруари, ще бъдат пренасочвани в полза на децата, пострадали от земетресението в Турция, област Арсуз.

 • Гората.бг набира средства за закупуването на вещи от първа необходимост. Вече е задействана организация по транспортирането им в най-кратки срокове до Турция и Сирия. Можете да дарите по PayPal или на сметката на организацията: Фондация "Гората.бг", IBAN: BG74RZBB91551011840078, Основание: Земетресение.

 • "Платформата" е във връзка с две организации в Турция и една в Сирия, включително мрежа от банки за хранителни продукти, която раздава храна и вода на пострадалите, и организация на 16 000 спасители доброволци, активна в разрушените градове Караманмараш и Пазарджък, и набира средства в тяхна помощ.

 • Национална Асоциация на Доброволците в България набира средства, за да подпомага екипите си, които вече действат в спасителни акции в Турция. Те имат нужда от средства за гориво, консумативи, медикаменти и други неща от първа необходимост, с които да бъдат по-ефективни на терен:

  Уникредит Булбанк АД; IBAN: BG11 UNCR 7000 1522 2002 11; BIC: UNCRBGSF

Международни организации

 • УНИЦЕФ е международният фонд за децата към ООН. Негови екипи са на терен в Сирия, където оказват помощ на деца и семейства, включително помагат на непридружени деца да намерят близките си. При заявка от турското правителство УНИЦЕФ е готов да окаже помощ и в Турция.

 • Белите каски са организация, съставена от 3000 доброволци, които работят от много години в Сирия. Ако решите да дарите на тях, парите ще отидат за оборудване и консумативи, за да може доброволците да продължат операциите си по търсене и спасяване на оцелели след земетресението.

 • Екипите на World Food Programme - организация на ООН за борба с глада, са на терен в Сирия и Турция и си партнират с местните организации в двете страни за спешни доставки на пакети храна.

 • International Rescue Committee е на терен в Сирия от 2012 г. Те предоставят хуманитарна помощ на засегнатите от войната, а сега и от тежкото земетресение региони.

 • Global Giving свързва по-малки местни организации с дарители. Тя стартира специална кампания с цел да събере 5 милиона долара за пострадалите в Турция и Сирия. С парите ще бъдат осигурени храна, подслон, вода, както и подкрепа на пострадалите от екипи психолози.

 • Можете да подкрепите и работата на Лекари без граници. Те предоставят одеяла и медицински комплекти и оказват медицинска помощ на ранените в северозападна Сирия.

Още от този епизод на подкаста:

 • Кое е сходното между хората, които искат да помагат?

 • Защо е необходим закон за доброволчеството?

 • Защо е важно доброволчеството?

 • Кои са добрите примери за помощ?

 • Как се свързват различни общности?

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg