Новият епизод на аудиоподкаста на Dir.bg "Trendy" предлага дискусия с участието на Димитър Коцев-Шошо, режисьор и гражданин, Апостол Дянков от Световния фонд за природата WWF и традиционните участници - Милена и Даниел. Темата са климатичните промени, какво не зависи и какво зависи от нас.

Чуйте го!

По въпроса с климатичните промени, научната общност по света е единодушна - човекът влияе на климата. Енергетиката, земеделието, производствата и транспорта са основните причинители на промените в климата и последващите проблеми - засушавания, но и бури, торнадо, наводнения, изчезване на растителни видове, климатични миграции и климатично-икономически бежанци.

51 милиарда тона парникови газове се отделят в атмосферата за година, което е основният ускорител на климатичните изменения.

Изследователи на проблема като климатолога Майкъл Ман и филантропа Бил Гейтс в книгата си "Как да избегнем климатично бедствие", или детето активист Грета Тунберг, предлагат различни трактовки и посоки за размисъл и действие.

Екологичният преход, т.нар. "green transition", който европейската общност планира, също е контекст, в който разговорът попада. 

Научните изводи са, че на базата на сегашното състояние на нещата могат да се направят обосновани предположения:

- До средата на нашето столетие климатичните промени могат да съкратят наполовина добивите на жито и царевица в южна Европа.

- До 2060 година световният сграден фонд ще се удвои. Това е все едно всеки месец през следващите 40 години да добавяме по още един Ню Йорк на планетата.

- До 2050 глобалното потребление на енергия ще се повиши с 50%. Ако нищо не се промени дотогава, въглеродните емисии също ще се увеличат също с 50%.

- Повишението на средните температури с два градуса няма да направи нещата просто 33% по-зле спрямо повишение с 1,5 градуса, а със 100% по-зле.

- А при по-голямо затопляне - два пъти повече хора на планетата ще имат проблем с достъпа до питейна вода, а добивите от царевица в тропиците ще се съкратят наполовина.

- Ще изчезнат много от животинските и растителни видове, които познаваме.

- Сърдечносъдовите проблеми при хората, при по-високи температури, ще се повишат.

Енергия от възобновяеми източници. Спиране на замърсителите. Иновации. Това са основни посоки за преодоляване на кризите в следствие на климата. А вие как гледате на тези въпроси?

Снимка: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic