Какво се случи до този час?

В около 12 процента от българските села не живее никой или има само един жител. Това показва справка на националната статистика към края на миналата година, предаде БТА. Към същата дата у нас има 5257 населени места, от които градовете са 257, селата - 4998, а манастирите със статут на населено място са два - Клисурският и Рилският. С по един жител в страната са точно 60 села. По двама души живеят в 54 населени места, а по трима - в 50. Най-много съвсем опустели села има в област Габрово - общо 163 или с 3 повече в сравнение с предходната година. Като цяло безлюдните селища са разположени в 12 области. Най-многобройна е групата на селищата, в които живеят между 101 и 200 души включително - 747, като в сравнение с края на 2020 г. броят им нараства с 20.

След зануляването на ДДС хлябът е поевтинял с между 1 и 11 процента, твърдят от КНСБ. По-силно изразено намаление се наблюдава при масово потребяваните разновидности на хляба - тип "Бял" и "Добруджа" - с около 10.6 -10.9%. При останалите разновидности на хляба намалението все още е пренебрежително ниско, въпреки намалената данъчна ставка, както на брашното, така и на хляба, посочват от синдиката. От Федерацията на хлебарите контрират - намалението в цената е с 20 процента. Пред БНТ Мариана Кукушева от Федерацията на хлебарите и сладкарите в България заяви, че нулевото ДДС на хляба дава ефект. Според нея цената ще остане такава до края на юли 2023, когато изтича срокът на тази мярка, а след този срок мярката ще бъде запазена.

Футболът в Англия ще бъде подновен в почивните дни, въпреки опасенията, че заради погребението на кралица Елизабет Втора в понеделник, страната може да остане без мачове втора поредна седмица. Програмата обаче няма да е пълна, а ще се изиграят само седем от десетте мача от Висшата лига. Причината е, че полицията не може да гарантира опазването на реда около другите три двубоя, които са със статут на дербита. Почти целия ресурс на органите на реда е ангажиран със сериозните мерки за сигурност около погребението на кралицата, което прави невъзможно справянето и с футболни дербита. Това е и причината да бъде отложен и европейският мач на Арсенал в четвъртък, когато лондонският клуб трябваше да посрещне нидерландския ПСВ Айндховен. По молба на полицията мачът е отложен, докато останалите европейски двубои с участието на английски отбори ще се състоят по план.

Редица страни по света и в Европа използват депозитна система, за да събират и рециклират опаковките от напитки. Целта е да се достигне ниво на връщане до над 90%. В Латвия, където от началото на годината работи подобна система, са си поставили за цел събираемостта да достигне 70% още през 2022-ра. За сравнение, у нас едва една трета от битовите отпадъци се рециклират. В съседна Румъния пък вече са си избрали системен оператор и процесът е задвижен. В България засега той е блокиран, тъй като въвеждането на депозитна система изисква и законодателни промени, а с поредицата от избори и бързането за гласуване на законите покрай Плана за възстановяване и устойчивост, поне до края на годината не можем да очакваме стъпки в тази посока (тук може да си припомните какво сме излъчили по темата). Елза Тодорова разказва повече в Podcast новините.

"Това е да доливаш морето" - един от вашите коментари във връзка с днешния ни въпрос: Ще дарите ли пари на партия в предизборната кампания?".

Кои други ваши мнения ни впечатлиха чуйте в обедните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

А какво ще кажете за това?

"Ще дарите ли пари на партия в предизборната кампания?" - това ви питаме днес във връзка с информацията за намалелите суми от дарения на част от политическите субекти, участващи във вота на 2 октомври.

До този момент превес имат отговорите "Не". Анкетата продължава. Гласувайте и коментирайте в страницата на подкаста. Експертен коментар по темата очаквайте във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа.

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.