Президентът Румен Радев няма интерес да реди нов служебен кабинет и причината за това е поредицата от кризи, заради което предстои да се взимат непопулярни политически решения. В такава кризисна ситуация е важно страната да има работещ парламент. Потенциалните получатели на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание са тези, за които се очаква да търпят електорални загуби при едни предсрочни избори. Това обяснява по-високата мотивация на такива парламентарни групи за съставяне на правителство в този парламент.

ИТН е партията, която има най-голям шанс да успее с третия мандат, като състави нещо като програмен кабинет. Предпоставката за успех на ИТН се крие в гъвкавия подход на партията на Слави Трифонов, която не следва никаква строга идеологическа линия, каза политологът Ралица Симеонова.

  • Кое е това, което реабилитира партията на Слави Трифонов в очите на старите им коалиционни партньори?
  • Възможно ли е възстановяване на четворната коалиция, въпреки, че по думите на Кирил Петков ПП "няма меки дипломатични китки"?
  • Правителството на четворната коалиция дойде с много обещания. Каква е причината да се провали толкова бързо?
  • Чия идея е "Български възход" и кои са хората, които стоят в неговата основа?

Отговорите на Ралица Симеонова, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Ралица Симеонова е бакалавър по политология от СУ "Св. Климент Охридски", притежава и магистърска степен по Международни политически отношения и сигурност и докторска степен по Политически науки. От 2014 до 2021 г. е била "Младши експерт", "Старши експерт" и "Главен експерт" в направление "Сигурност и отбрана" в президентските администрации на Росен Плевнелиев и Румен Радев. От май до декември 2021 г. заема длъжността "Началник на политическия кабинет" на служебния министър-председател Стефан Янев. На 15 декември 2021 г. е назначена за "Заместник-министър на отбраната" в правителството на Кирил Петков. Напуска поста през март 2022 г. по собствено желание.