С какво ще запомним този ден?

"Докато гражданите на тази държава имат друг дневен ред и чакат бюджет за догодина, депутатите се карат като на пазара, гледайки само партийните си интереси, а накрая на месеца ще получат заплатите си от по 6000 лева" - още от коментара на актьора Христо Мутафчиев, който прати SMS до Вежди Рашидов "Вие нормални ли сте? Хората с тояги се събират към парламента", ще чуете в Podcast новините. 

И още от темите, които ще чуете:

Законопроектът за държавния бюджет за следващата година, който финансовото министерство ще внесе за обсъждане от социалните партньори, не предвижда ръст на минималната работа заплата. Това обяви на пресконференция служебният финансов министър Росица Велкова. Предвижда се обаче пенсиите да се преизчислят по швейцарското правило през следващата година. Велкова обясни, че очакваната годишна инфлация ще бъде 6,4 на сто, безработицата да е - 4,6 процента, а икономическият ръст - 1,6%. Финансовото ведомство очаква външният дълг на страната да нарасне до близо 16 млрд. лв. Намалената ставка на хляба, горива и други стоки е заложена в проектобюджета, както и данъчното облекчение за деца и намалението на размера за регистрация на ДДС.

Премиерът на Великобритания Лиз Тръс подаде оставка. Това обяви самата тя в извънредно обръщение на "Даунинг стрийт" 10, като каза, че е уведомила за решението си крал Чарлз III. След като беше избрана за лидер на консервативната партия и зае премиерския пост, Тръс загуби двама основни министри, а също и подкрепата на парламентарната фракция на своята партия и на електората. Рейтингът ѝ се срина до 15% и стана най-ниският за премиер в съвременната британска история. Би Би Си коментира, че са ѝ били нужни само пет седмици, за да задълбочи политическата и икономическа криза, в която изпадна Великобритания след напускането на Европейския съюз.

Всички данни сочат към това, че Иран доставя на Русия дроновете, използвани срещу Украйна, заяви на пресконференция в централата на НАТО в Брюксел генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Той напомни, че това е в нарушение на резолюциите на ООН. Говорителката на външното министерство на руската федерация Мария Захарова предупреди, на свой ред, че страните от НАТО се приближават опасно до пряк военен конфликт с Русия. "Те буквално се състезават една с друга коя ще достави повече въоръжение и боеприпаси на Киев, да им предоставят разузнавателна информация и военна помощ", заяви заяви Захарова на редовния си брифинг. Според нея пряката военна помощ за Украйна от НАТО вече възлиза на над 42 млрд. Долара. "Това приближава Алианса до опасния момент на пряк военен сблъсък с Русия", добави Захарова.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко?

На 92-годишна възраст, след сърдечно боледуване, си отиде бележитият български писател, общественик и автор на романа "Време разделно" академик Антон Дончев. "Отиде си с болка, защото той смяташе, че времето разделно продължава и днес" - на кого са тези думи, чуйте в Podcast новините.