С какво ще запомним този ден?

До дебела носеща стена или до голяма колона - това са най-адекватните места, на които при силен земен трус е добре човек да застане. Още от коментара на доц. д-р инж. Станислав Цветков, ръководител катедра "Строителни конструкции" във Висшето строително училище "Любен Каравелов", чуйте във вечерните Podcast новини. 

И още от темите, които ще чуете: 

България започва ежедневен анализ и контрол на цените на храните, като ще се прави съпоставка колко струва продуктът в една и съща търговска верига у нас и в другите европейски държави - това стана ясно на пресконференция в Министерския съвет, след като премиерът Гълъб Донев събра ресорните министри, за да обсъдят как правителството да противодейства на високите цени. В срещата участваха и представители на Приходната агенция, Агенцията по храните, Комисията за защита от конкуренцията и Митниците.

Продължава операцията на спасителните екипи по издирване на оцелели под отломките, след опустошителното земетресение в Турция и Сирия, а броят на жертвите в двете страни вече надхвърля 5000. Турският президент Реджеп Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в десетте засегнати региона в южната ни съседка. Към опустошените райони продължават да пристигат екипи и помощ от целия свят. Досега в Турция са изпратени 54 000 палатки и над 100 000 легла. Държавите членки на Европейския съюз също пратиха 25 екипа за търсене и спасяване. Европейската комисия е в контакт и със своите хуманитарни партньори в Сирия. У нас бяха разкрити и няколко дарителски сметки. Пълният им списък може да намерите на: https://timeheroes.org/bg/

Световният шампион по шахмат Магнус Карлсен взе отношение около горещата тема в световния спорт - дали да се позволи участието на спортисти от Русия и Беларус на Олимпийските игри в Париж догодина. Към момента официално решение все още няма, но от МОК дадоха сигнали, че няма да има забрана. Плановете са руснаци и беларуси да могат да се състезават, но само ако не подкрепят войната срещу Украйна, както и да бъдат под неутрален флаг. Това пък доведе до заплахи за бойкот на игрите от поне 15 държави. Норвежецът Карлсен също бе категоричен, че си е променил мнението и вече е твърдо "за" санкции:

"Преди бях привърженик на това да се премислят добре евентуални санкции и да не се ограничава правото на спортистите да се състезават. Постепенно обаче осъзнах, че това не е правилно. Тази война продължава вече почти една година и съм все по-убеден, че руснаци и беларуси трябва да бъдат изхвърлени от световния спорт и олимпийските игри", коментира Магнус Карлсен.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Куче на име Боби, бе регистрирано от рекордите на Гинес като най-възрастното в историята, съобщи Скай нюз. На колко години е най-добрият приятел на човека, чуйте във вечерните Podcast новини.