С какво ще запомним този ден?

Ако Русия реши да играе твърдо и спре доставките на газ, страни в Западна Европа буквално ще умрат от студ през зимата. В тази ситуация България е в малко по-благоприятно положение, защото не допуснахме унищожаване на енергийната ни система - останете с Podcast новините, за да чуете още от коментара на експерта в управлението на енергията, ресурсите и околната среда Боян Рашев.

И още от темите на 14 юли:

Няма да затягат мерките срещу Covid у нас, очаква се пик на вълната през август. Това стана ясно след среща на премиера в оставка с представители на здравните власти. Тъй като София-град попада сред областите в етап 1 на пандемичния план, ще се въведе изискване за носене на маски в здравните заведения, социалните домове и домовете за възрастни. Ако работодателите решат, могат отново да върнат дистанционната работа, обясниха от здравното министерство. А съветникът на премиера проф. Радка Аргирова посочи, че антигенните тестове, които министерството предлага да се заплащат от здравната каса, улавят настоящите варианти и подварианти на ковид.

Президентът събира парламентарните групи на консултации утре. Държавният глава ги насрочи за петък, след като представители на ГЕРБ-СДС не приеха втория мандат за съставяне на правителство и заявиха, че няма да излъчат кандидат за премиер. Консултациите с всички формации ще се проведат в рамките на ден, а по информация на БНР третият мандат ще бъде връчен в понеделник. Румен Радев посочи, че всяка от парламентарните сили носи отговорност пред хората за справяне с комбинацията от кризи.

Саудитска Арабия направи неустоима оферта на Кристиано Роналдо. Предложението е колосално като параметри, съобщават португалски медии. Според информация от TVI и CNN Portuguesa, потвърдена от авторитетния испански AS, Кристиано е получил оферта за 300 милиона евро, ако се съгласи да изиграе следващите 2 сезона в шампионата на Саудитска Арабия. Парите са разделени така: 30 милиона евро трансферна сума за Манчестър Юнайтед, 250 милиона евро като заплати за Роналдо, разпределени за два сезона, и останалите 20 милиона евро за посредниците. И макар да става въпрос за най-солидната финансова оферта в историята на футбола, шансовете за реализирането й не са особено големи.

Причината е, че Кристиано все още иска да изиграе поне още един сезон в европейския елит, преди да се впусне с комерсиални воаяжи. А и моментът далеч не е подходящ - след няколко месеца е световното първенство в Катар, за което португалецът желае да се подготви максимално добре, а не да рита топка в пустинята.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Високите температури принудиха властите в Източен Китай да отворят бивши бомбоубежища, където местните жители да намерят спасение от жегата, предаде Асошиейтед прес. В голяма част от страната бяха измерени абсолютни температурни рекорди. Подробностите в Podcast новините.