С какво ще запомним този ден? 

Предпазните колани в автомобилите са едно от изобретенията, спасили най-много човешки животи - още от коментара на бившия автомобилен състезател и преподавател в Националната спортна академия доц. Димитър Илиев чуйте във вечерните Podcast новини.

И още от темите, които ще чуете:

Криптоплатформата Nexo се проверява за изпиране на пари, данъчни престъпления, организирана престъпна група, компютърни престъпления и банкова дейност без лиценз. По думите на Сийка Милева говорител на главния прокурор, за пет години през платформата са минали над 94 млрд. долара. Един от клиентите бил човек, свързван с финансиране на тероризъм. 

Световната здравна организация предупреди, че употребата на два индийски сиропа за кашлица са причинили смъртта на най-малко 20 деца в Узбекистан. Продуктите са произведени от индийската компания Marion Biotech, която не е предоставила гаранции за тяхната "безопасност и качество". Индийското здравно министерство спря производството на компанията, а Узбекистан забрани вноса и продажбата на сиропа, който носи търговско наименование Doc-1 Max. В лабораториите за контрол на качеството в Узбекистан е установено че сиропите съдържали "неприемливи количества диетилен гликол и/или етилен гликол, които са токсични за хората при консумация.

Тазгодишното издание на Рали Дакар не мина без фатален инцидент, който в крайна сметка оказа влияние и върху класирането. Лидерът в надпреварата при камионите Алеш Лопрайс се отказа, след като прегази човек по време на деветия етап, предаде "Корнер". Починалият е 69-годишен италиански фотограф. В търсене на най-добрия кадър, той е застанал под една от пясъчните дюни, надявайки се камионът да премине край него. Вместо това обаче 3-тонното возило го блъска, а Ливио Сасиноти веднага е транспортиран към болница с хеликоптер. Той се оплаква от силно гадене и болки в главата, а малко след това издъхва от инфаркт. Лопрайс пък изобщо не разбира за инцидента и продължава състезанието. Чак след края на етапа научава за фаталната развръзка.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Невзривила се част от граната, останала в гърдите на ранен войник, извадиха лекари при операция, която според тях ще остане в учебниците по медицина. По време на невижданата интервенция присъстваха и сапьори.