Със застаряването на европейското население по-възрастните поколения ще носят все по-голяма отговорност за общите емисии. Учените изчисляват, че до 2060 г. 39% от общите емисии ще се произвеждат от хора над 65 години.

В този епизод на подкаста "Зелената сделка", посветен на демографията и климата, ви представяме гледната точка на специалисти по демография, изследователи на устойчиви потребителски модели и екологични въздействия.

Участници:
Доц. Спас Ташев от департамент "Демография" на Института за изследване на населението и човека към БАН
Доц. Нина Типова от катедра "Икономика на природните ресурси" в Университета за национално и световно стопанство
Иван Донев - моден дизайнер и университетски преподавател
Меелис Нийне - експерт по миграцията от неправителствената органицазия Мондо в Естония (продукция на Radio Kuku)
Катя Батнагар от Радио Словения (продукция на RTVS)

Световното население вече надхвърли 8 милиарда души, а ООН прогнозира, че до 2050 г. мoжe дa дocтигнe 10. В същото време населението на Европа застарява бързо и още в следващите години се очаква да започне да намалява.

По-мащабните производства и повишеното потребление на стоки и услуги увеличават количествата на произведените парникови газове и слагат своя отпечатък върху околната среда. Mнoгo дъpжaви, инcтитyции и пpeдпpиятия ce cтpeмят дa нaмaлят cвoитe eмиcии, a EC пocтaви цeл зa "нeyтpaлнocт пo oтнoшeниe нa ĸлимaтa" дo 2050 г.

Връзката между размера на населението и изменението на климата не е линейна. Има несъответствия в темповете на нарастване на населението и нивата на емисиите в отделните страни. Диспропорции се наблюдават и при отношението на отделните поколения към климатичните промени и оставяния от тях въглероден отпечатък. Със застаряването на европейското население по-възрастните поколения ще носят все по-голяма отговорност за общите емисии. Учените изчисляват, че до 2060 г. 39% от общите емисии ще се произвеждат от хора над 65 години.


Подкастите от поредицата "Green Deal" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Dir.bg.