Защо денят започва така?

"Продължаваме промяната" днес ще върне празна папка на президента Румен Радев, след като не можа да изпълни втория мандат. През уикенда обаче парламентарно представените партии заговориха за примирие при третия мандат. Тон зададе Христо Иванов, след като "Демократична България" е все по-спрягана като евентуален трети мандатоносител. 

Смъртоносен "ответен ударнанесе руската армия в източния украински град Краматорск, за да отмъсти за смъртта на 89-те руски войници, убити в Макеевка в новогодишната нощ, съобщава Франс прес. При новогодишното нападение Украйна удари сграда в окупирания източен украински град, използвана като казарма. Русия призна, че 89 войници са загинали, което е най-голямата еднократна загуба от украински удар.

Голямата звезда в алпийските ски - Микаела Шифрин, изравни рекорда за най-много победи в Световната купа при жените, постигайки своя 82-и успех. Тя спечели гигантския слалом в словенския курорт Кранска гора, с което изравни своята легендарна сънародничка Линдзи Вон. Пред нея единствен в момента е големият Ингемар Стенмарк, а от абсолютния световен рекорд я делят четири победи.

Подробно за темите от началото на деня чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко? 

Моряци откриха призрачна яхта в Бермудския триъгълник без хора на борда и се опитаха да я изтеглят, съобщи вестник "Сън". Двама моряци от проекта за изследване на океана се натъкнали на изоставена яхта в Атлантическия океан. Изследователите забелязали, че платното й е спуснато, моторът не работи и на борда няма признаци на живот. Онлайн детективи установиха, че яхтата е принадлежала на Алън Макгетинган, капитан от Кралския ирландски яхтклуб. Два месеца преди откритието на мореплавателите, яхтата била сериозно повредена при буря. По-рано бе съобщено също, че в Съединените щати са били открили останките на още един "кораб призрак". Чуйте повече за новите открития в сутрешния новинарски Podcast. 

А какво ще кажете за това? 

Намаляването на вредните емисии без затваряне на мощности е трудно изпълнимо и няма ясен механизъм, по който това да се случи. Така служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов коментира пред bTV ангажимента за декарбонизация поет от правителството на Кирил Петков при подписването с Европейската комисия на българския План за възстановяване и устойчивост. Планът предвижда всяка година до 2026 г. да намаляваме вредните емисии с по 10 на сто.

Пеканов обясни, че въглищните централи допринасят за енергийната сигурност и правят големи печалби, които се връщат в държавата. Според него ако се стигне до предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, това ще бъде дълъг процес и ще блокира средствата от следващите траншове. Това е нещо, което нито една друга страна досега не го е направила, каза Пеканов.

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме в обедния новинарски Podcast точно в 12 часа.  

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.