С какво ще запомним този ден?

С това, че националният омбудсман поиска тази година да няма външно оценяване след 4 и 10 клас.

С това, че Унгария стана първата държава-членка, която договори самостоятелно покупка на руската ваксина Спутник. България няма да води такива преговори.

Или пък така - Финалът на американския Супербоул ще се играе пред хиляди, сред тях над 7000 ваксинирани медици.

Само 46 процента отговориха с "не" на въпроса ни "Ще си навлечете ли критика, ако не отговорите на служебно обаждане или e-mail в извън работно време?".

За коментар по темата потърсихме Огнян Атанасов - национален секретар по безопасна работа на КНСБ, който каза, че според последните проучвания работниците казват, че работят близо 48 часа повече за седмица, отколкото ако са в офиса на работодателя.

"Ако работите в офиса и има правила, съгласно закона за безопасни и здравословни условия на труд, всичките тези правила важат в сила и за хоум офиса. Много трудно обаче е отчитането на извънредния труд при хоум офис. Съветваме нашите работници и служители, ако мислят, че има прекаляване от страна на работодателя и едва ли не работят на сила, за да го изпълнят, в края на краищата има синдикати, има Главна инспекция по труда, която въпреки обстановката, има право да дойде и да направи проверка. Иначе няма как държавата да разпореди на работниците по какъв начин да си организират работния процес, който е упоменат в закона и в трудовия договор", обясни Атанасов.

По думите му в заповедта за работа от вкъщи трябва да е упоменато и работникът да е наясно по какъв начин работодателят може да го потърси и той да бъде на разположение. "Има много нюанси, върху които трябва да се обърне внимание. Ние категорично адмирираме хората да могат да се изключват, особено тези, които могат да си го позволят, но тук нещата са по-сложни, защото има професии, в които няма как да стане. Затова е и въпрос на регулация от страна на работодателя и обратно - като някакъв вид споразумения за това как ще се отчита работата", съветва националният секретар по безопасна работа на КНСБ.