С какво ще запомним този ден? 

С това, че повечето фирми, които искат помощ от държавата, допускат неточности в документите си.

С това, че отлаган от години законопроект за регулиране на дейността на психолозите влезе в Народното събрание.

Или пък така собствениците на ЦСКА Гриша Ганчев и Юлиан Инджов прекратяват финансирането на клуба.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

А какво ще кажете за това?

29,5% от вас отговориха с "Не" на нашия въпрос: "Бихте ли преминали обучение за оказване на първа помощ с дефибрилатор на улицата?"

Ако бъде оказана помощ навреме и се използва автоматичен дефибрилатор до третата минута след спирането на човешкото сърце, шансът на пострадалия да оцелее нараства от 0 до около 70 процента. Това разказа пред Дир.бг Марияна Манушева, председател на фондация "Първите три минути".

Организацията провежда кампания за набиране на средства от предадени за рециклиране акумулатори, с които да се купят и поставят автоматични дефибрилатори на оживени места в София. Такива вече има във Физическия факултет на Софийския университет, както и в сградата на Българския червен кръст.

За да използва такова устройство, човек може да се научи лесно и бързо, в рамките на няколко часа, твърди Марияна Манушева. Всъщност дефибрилаторите са разработени да бъдат използвани от неподготвени хора, които нямат медицинско образование и не правят ежедневно такава реанимация.

"Самото устройство дава гласови, текстови, понякога и картинни инструкции, стъпка по стъпка как да се действа. Започва от самото обаждане до телефон 112 и преминава през целия алгоритъм за спасяване. Дава и обратна връзка за това, дали човек се справя добре. Например при сърдечния масаж има специфично устройство, което се поставя върху гърдите, и когато човек прави притисканията, то дава инструкции: по-бързо, по-бавно, по-дълбоко, по-плитко.

По този начин автоматичният дефибрилатор се явява не просто средство за електрошок, но и пълен асистент в спасяването на човек със сърдечен арест. Така че дори с много кратко обучение, всеки би могъл да се справи с такава ситуация. Дори дете, което физическо е годно да направи адекватно притисканията на гръдния кош, би могло да се справи", обясни Манушева.

Според нея нормалните обучения за оказване на първа помощ при сърдечен арест са с продължителност между 5 и 8 учебни часа. Самото устройство не е скъпо и струва ориентировъчно около 4000 лева: "За човек това може би изглежда не малка сума, но идеята не е тези дефибрилатори да бъдат купувани за лична употреба и сам човек да го разнася със себе си. Идеята е, че това е част от екипировката за оказване на първа помощ в една сграда. Ако видите колко струват пожарогасителите в една сграда, всъщност това не е голяма цена за спасяването на човешки живот".

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic