С какво ще запомним този ден?

С това, че "Само планината решава, дали да ни допусне до върха си" - вторият по височина в света К2 се оказа последен за алпиниста Атанас Скатов.

С това, че изравняват помощите за децата с най-тежките увреждания, независимо дали живеят при родителите си или при близки и в приемни семейства.

Или пък така: Обединените патриоти се разпаднаха, ВМРО ще участва в изборите самостоятелно.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

 

Каква я мислехме, каква стана?

Около 48 процента от вас отговориха с "Не" на въпроса: "Ще ползвате ли градския транспорт, за да не плащате такса "задръстване"?" Попитахме ви това заради идеята да се ограничи движението на цапащи атмосферата автомобили във всички градове на страната, предвидена в промени в Закона за въздуха, които трябва да бъдат разгледани от Народното събрание. Ако парламентът приеме до края на мандата си промените, общините ще трябва да изготвят наредби за въвеждането на нискоемисионни зони.

В София например се обсъжда възможност за въвеждане на такса "задръстване". А по европейския проект Innoair освен купуване на електробуси, се предвижда и изготвяне на анализи за зелени коридори и нискоемисионни зони, изброи пред "24 часа" възможните мерки за ограничаване замърсяването на въздуха заместник-кметът по транспорта на София Кристиан Кръстев. Как обаче малките общини биха се справили с въвеждането на нискоемисионни зони.

Според заместник-кмета на община Своге Илия Богданов проблемите там са в друга посока - продължаващото и преобладаващо ползване на твърди горива за отопление. Основно нагласите на хората трябва да бъдат променяни, за да преминават на други енергоизточници за отопление.

"Желателно е предстоящите промени, ако такива бъдат правени, да се помисли много сериозно и как практически да действат определени стимули за гражданите и домакинствата, което да ги подтикне към други незамърссяващи енергоносители. Въпросът е много сериозен и трябва да бъде разгледан цялостно - иска ли държавата да се грижи за въздуха, за околната среда, значи трябва да бъде разработена система, която да дава възможност на общините да имат и финансов ресурс, с който да подобряваме тези параметри", коментира пред Dir.bg заместник-кметът на Своге.