Ставаме свидетели на един от най-големите проблеми на структурата на политическото представителство у нас. Имаме две групи с почти еднакви резултати след изборите на 2 април, които заедно се ползват с доверието на едва около 1/10 от хората с право на глас. Това прави тези две политически коалиции достатъчно непредставителни за обществото, а според стандартите на политологията, те са средни по големина. Липсва истински голяма партия, подкрепена от поне един милион гласоподаватели. В тази ситуация каквото и мнозинство да се формира, то ще се ползва с много крехка подкрепа от обществото и поради това е важно да се разкаже на хората като единственото възможно, каза Страхил Делийски, политолог и университетски преподавател.

Според него позиционната игра, която започна през тази седмица, ще завърши с излъчването на "победител", който ще може да се закичи с титлата "спасител на политическата система" в България. Дотук видяхме първото сваляне на картите от основните политически сили. Предстоят обаче още няколко такива рунда, след които най-вероятно ще се стигне до сътрудничество между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Въпреки, че ПП-ДБ заедно декларираха отказ от подкрепа за правителство с мандата или участието на ГЕРБ, това не означава, че зад сцената не протичат преговори с част от тази коалиция, обясни Делийски. В такава сложна ситуация, колкото по-малко хора знаят за такива преговори и колкото по-малко публични са те, толкова по-добре. Нека си спомним, че веднага след изявлението на лидерите на втората политическа сила, Бойко Борисов писа в социалните мрежи, че търпението е по-успешно от ината. Търпението сега е важно, за да се намери онзи формат, чрез който ПП-ДБ и ГЕРБ да споделят "златния медал" за спасението на България, прогнозира политологът.

  • Кой има повече политически "козове" ГЕРБ или ПП-ДБ?
  • Защо "приятелски огън" от съмишленици удря ПП?
  • Каква е причината БСП да не коментира възможностите за редовен кабинет?
  • Има ли роля за 11-те от ИТН?

Отговорите на Страхил Делийски, гледайте в политическия подкаст "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Страхил Делийски е политолог, доктор по политически науки, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" по "Политически комуникации" и "Политическа антропология". Автор на множество публикации в периодичния печат върху българския политически процес и развитието на политическите идеи и идеологии.