Зрелищни възстановки на римски боеве в Девня (снимки)

Античният фестивал "Марцианопол – животът в древния град" зарадва целия регион

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не знам защо в тези и други подобни възстановки все участват разни шкембести чичковци, това сигурно е някаква българска традиция в духа на времето... Съмнявам се професионалните легионери да са имали шкембета, при положение, че се тренирали ежедневно.

Тогава людете даже са били доста по-слаби и дребни от нас.

и броните са на най-късния етап от римската империя, дотогава са с ризници и туники да не се опекат в желязото като пече слънцето

давай и ти, като си толкова як. Те поне правят нещо, а ти си хейтиш от дивана и на климатик.

Много подходящи дни са избрали! С тези доспехи, брони и роби в горещините е екстра :)

Е това е - тази - нашата цивилизация е само Рим и Древна Гърция доколкото тя е повлияла Рим преди да стане империя. Закони, пътища, търговия, войни, политика и забавления Арените из империята станаха стадиони. Ако нещо се промени - то е религията - от вяра в много богове, съвременния свят е монотеистичен. А и постепенно вече и разбирането за тези неща се променя.

Чудесно е да има инициативни хора, пък било то и за безсмислени на пръв поглед неща. Ама защо е толкова безобразна информацията за събитията в региона!? Човек научава след три дни че Лили Иванова пяла.

Какви са тия ГЛУПОСТИ ??? ТУк е България... НЕ ни интересвуат никакви Римляни... Все пак, е ВАЖНО да ЗНАЕМ че всички, включително и Римляните са убивали араби и африкански негри..

Ех че сме патриоти..... Глупак! Като сме България, това не е ли част пак от нашата история!?!?!??

С коментара си показваш,че си завършил гимназия в някоя гора! Римляните искаш не искаш за част от нашият еннотенезиз и следователно история. Това,че по политически причини не се споменават години наред, не означава, че не е така. Прочети някой и друг извор (ако можеш), защото не съм сигурен,че си изградил това умение. Римляните и гърците са основоположници на съвременната европейската цивилизация с всички им странности.

разпъване на христиани на кръст в Амфитеатъра има ли

Готино. Браво за инициативата.

Император Траян построява, кръщава и подарява Марционопол (най красивия град на свата тогава) на сестра си Марияна.

Почнат ли жегите всичко полудява ...

Цялата ни история свързана с прословутата 681 е фалшива. Фалшиви и скалъпени са данните за българското "величие", защото по това време не е имало НАРОД в сегашната ни представа за това понятие. Националностите започват да се оформят едва през 19 век в смисъла в който им придаваме днес. Историята ни е писана така,е да не създава комплекси в Русия, която няма древна история и ние не е трябвало да я обиждаме по никакъв начин.Дори и годината на Покръстване пак е съобразена с това - едва 9 век, защото Русия е покръстена в 10.Значи, горе - долу трябва да се мисли,че е почти по едно и също време.А това не е така - населението по нашите земи е покръстено още в първи век от Апостолите Павел и Сила. Никой историк не дава обяснение,защо се разминават твърденията на официалната версия с безбройните находки на останки от храмове от първите векове след Христа.

Ти от къде знаеш бе, бастун смотан

Знае защото е чел доста литература, която тъпата ти глава няма никога да я разбере. Слушай си чалгата и не коментирай неща, които не разбираш!

Аман от вас бе, западни подлоги гнусни!

романизираните траки, славянските селяни и българските диваци, дето само бой и война им в тъпите тикви, дето се натрисат по-късно не са били покръстени. Е за тяхното кръщаване говорим