17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Колко родилки имат спешна нужда от преливане на кръв, че кръвните банки в страната да не могат да им ги осигурят??? Преди искаха от роднини да дарят кръв преди планова операция.

А вие знаете ли колко ХОРА (не само родилки) имат нужда от кръвопреливане всеки ден? Знаете ли, че има хора с редки болести, на които трябва периодично да се дарява кръв? А знаете ли колко хора даряват кръв, за да има такава в кръвната банка? Там кръвта не извира... Трябва други ХОРА, които да я дарят, а те хич не са много и в никакъв случай не са достатъчно, за да покрият нуждите.

Първо - операцията е по спешност, не е планова. Второ - от нужни 40 банки, 10 са осигурени от роднини. Трето - кръв в болницата има, но искат да се възстанови!

Дано оцелее и ДАНО Господ да я пази! Добре е да се знае, че дарената кръв отива за изследване и едва след карантинен период се прелива на реципиента. Иначе се рискува преливане на кръв със СПИН, Хепатит, рак на кръвта и още много опасни болести... Хич не си въобразявайте, че става с обикновено кръвопреливане за нуждаещото се момиче. До тази родилка няма да достигне спешно дарената кръв. Освен това кръвта струва пари и е неуместно да се правят такива акции, защото хората ще престанат да даряват кръв. Просто от болницата в Шумен са използвали критичния момент, за да изнудят близките да даряват кръв. Прави се от всички болници за всички операции. Дори и в случаи, когато не е нужно да се прелива кръв. В България има център по кръвопреливане и системата работи много стройно. Просто някои хора побъркват нормалния човек. Ако момичето е в кома не е ясно дали въобще му прелеят кръв.

Кви са тия вайбъри, кви са тия простотии? Човек или иска да помогне, или не. Да ви пикам на простотийте. Аз може да съм алкохолик, но когато мога, помагам на хора в нужда. А вие , тънкопишковци, колко пъти се жертвахте за друг човек?

floydy@

Бих дарила, но моето състояние не позволява. Ще помоля мъжът ми да дари, дано майката се оправи, за да отгледа две читави и възпитани деца, в което вярвам.

И от какво е изпаднала в кома жената?Май на шуменци им трабва не кръв,а ново родилно отделение.

Уважаеми коментиращи! Статията с призива за помощ е написана на база публикация във фейсбук от сестрата на родилката. От човек, който в момента е в изключителен стрес и едва ли обръща внимание на стилистиката си. Освен това, тя предава изискванията на болницата в Шумен. Казано й е, че трябват кръводарители, поне 3-4 души на ден. В срок от десет дена ще се правят ежедневни вливания, с надеждата да събудят родилката от комата. Твърде е вероятно и за след това да е нужно. Магдалена е оперирана по спешност, не е планирано секцио. Семейството не е имало и секунда възможност да се подготви предварително за раждането, камо ли за събиране на кръв. Снимките на документа, издаден от центъра, в който сте дарили са необходими за да удостоверят акта на даряване. Уви, все още не навсякъде (не знам дали изобщо някъде) има единна система, в която се отразява дарението и може да се види от всеки служител, независимо в кой град е. На семейството снимки не им трябват. Изискват документа от болницата. Ежедневно в България от кръводаряване се нуждаят около 500 човека - влючват се и плановите операции, и инцидентните случаи. Колкото и да са доброволните кръводарители в България, все още са крайно недостатъчно, защото страната ни е на едно от последните места в Европа именно по безвъзмездно кръводаряване и едва едва се покриват нуждите. Молбата ми наистина е, ако имате възможност - помогнете! Нека не прехвърляме недоволството си от недостатъците на системата към хората, които най-малко имат нужда от това - семейството. Благодаря ви!

От болницата не трябва да предявяват претенции,а да дават обяснения.

Ако нямате намерение да помагате не пишете злобни коментари, защото случая е спешен, няма нужда от глупави разсъждения.

Въпреки, че пише, че няма значение кръвната група, аз лично на два пъти съм се опитвала да даря кръв и моята не я искат! Явно не е от търсените групи...

Ако са те върнали от кръводаряване са ти казали ТОЧНО защо не искат. И обикновено ако ти кажат то е завинаги.

Как да помогнем, бе?? Трябва да пратиш по вайбър бележката за доказателство, а тия се опитват да ме убедят, че в който и град да дадеш, щяла да отиде за жената, а? Айде холан, мисли малко!

Никой не може да ме убеди, че няма търговия с кръв! Преди всяка планова операция роднините биват буквално изнудвани за бележки за дарена кръв. Има и дарители, които даряват редовно. На планови оперция рядко се случва кръвопреливане и въпреки това, при всеки по-тежък случай ПАК няма кръв! А сигурно на тази жена са дарили поне няколко роднини вече...

Имаше достатъчно кръводарители, дали щяха да искат допълнително от роднините?

Има търговия с кръв и начинът да се борим с нея е да има достатъчно доброволни кръводарители! Как не ви е срам да премествате фокуса от толкова важна информация, при положение, че става въпрос за човешки живот! Дарете, а не разсъждавайте толкова много. Мястото за разсъжденията ви не е тук! Ако искате а помогнете по друг начин, агитирайте и други да даряват безвъзмездно! Но не пишете глупости, моля!

Ти си 1) жена; и 2) няма да отидеш да дариш, нали?

Но аз нямам "вайбър". Какво да направя по случая?

Ми няма да даряваш, очевидно. Щом като сме опрели през 21-ви век до пращане на бележчици по вайбър, за да се докаже... евала и организация. Чудя се като съм дарявал преди за подобни призиви, а не съм пращал бележката, за кого все пак е отивала кръвта - само ония от центровете си знаят на кого са я изтъргували. За Митьо Очите например да имаше призиви, че няма кръв? Или за оня, Щъркела ли беше, Жирафа ли, дето го гръмнаха в София наскоро?

Митьо Очите има пари да си плати на платените кръводарители. Той има и доста хора, работещи в структурите му, които вероятно ще побързат да демонстрират лоялността си. А и дори и на него му е ясно, че призив за кръв за него, ще звучи цинично и никой няма да се отзове.

Обади се на тел. номер и се разберете със сестрата.

Гледай братко какво става... да снимаш бележката и да я пратиш по вайбър... не е ли задължение на тия тулупи от кръвните центрове да се координират помежду си, бе?

глупави и мръсни хора сте...няма да се включите, за да спасите майката...но като лешояди ще търсите за какво да се изхрачите на човешка молба за помощ... забележете...за живот.

Я покажи да видим твоята бележка, де!

глупави и мръсни хора сте...няма да се включите, за да спасите майката...но като лешояди ще търсите за какво да се изхрачите на човешка молба за помощ... забележете...за живот.

Къде отива тази кръв, която хора ежедневно даряват? Почти всички големи фирми ежегодно организират желаещите служители, а те не са никак малко. Как може в такъв момент да притесняват близките сами да си търсят кръв. Пълно безобразие, каква е тази система не знам .

Аз пък знам. Много са малко дарителите. Просто нямате представа колко народ има нужда от преливане на кръв и съставки.

За някой, който "моли", има твърде много "трябва" в...молбата.

Не ви пожелавам на вас да ви се налага да молите за кръв. Как според вас трябва да е формулирано: Моля ви пишете трите имена, града, болницата и отделението, но ако искате... Ако не искате, недейте. Не мога да повярвам, че толкова осрахте подобна статия! Нямате сърца!

Значи щом не ползвам вайбър, майната ѝ на кръвта...

Ми, ще намериш някой, който има ще си инсталираш на телефона може и на компа (може, вЕрвай ми) ще звъннеш на сестрата и ще й го пратиш по скайп, месинджър, електронна поща, Български пощи, DHL, пощенски гълъб... АКО ПОИСКАШ, де Пу, добре, че е тоя пусти вайбър да го отнесе. И човек да си легне със спокойна съвест. Ми да. С тия изисквания как човек едно добро дело да направи....

Тъкмо и аз щях да питам същото.