Знаете ли кой е Рашко Зайков? А Айнщайн знаеше

Невероятната съдба на гениалния, но забравен български физик и математик

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мисля си, какво нещо е животът. Нищо не съвпада по време. Когато най-много са ти трябвали аргументите, си ги нямал, а когато ги имаш, е вече късно. Въпросният Зайков го познавам лично, защото беше приятел на баща ми и ни е идвал на гости. Но, тогава бях дете и в очите ми беше голям герой. В интерес на истината беше много скромен човек и това, че познавал някого си, изобщо не го вееше като байряк—нещо, което тогава много други биха си го залепили на гърдите като медал. Баща ми беше го споменал, та от там знам, че бил асистент на някакъв известен човек. Въпросът, който си задавам днес е, защо аз трябваше да се появя, за да открия за каква малоумност въпросният известен човек е станал известен. Остави, ами и всичките му останали работи на въпросния известен човек, даже и тези без връзка с относителността, и те се оказаха флагрантни нелепости. Къде бяха такива като Зайков да схванат с какъв са се захванали? Не знам, опортюнизъм ли е, благоговеене пред авторитета, което смразява мисълта ли е, чисто каране по инерцията на някакъв напълно по погрешка признат от академията ли или причината е някъде другаде, та Зайков не е разбрал каква недостойна игра е играл. Нещата при нормалния ход на науката, се коренят в същността на откривателството. Можеш ли да обвиниш Аристотел, че не е видял грешките си открити от Галилео? За разлика от естествения ход на науката, довел Галилео да поправи грешките на предшественик, обаче, при тоя, натрапил “теорията” на относителността, без значение крал ли я е, не я ли е крал, иде реч за нещо нечувано и невиждано, което даже не е грешка, а е нагла глупост. В цялата история на науката няма пример за такъв абсурд, превзел я толкова нахално и в такива мащаби.

Като гледа, какви ги върши изкукалата му наследничка.....

явно знанията са били откраднати, като една също велика шведска ат физичка! 1938 год! Бягала от Берлин! после фон Браун и този използвали знанията и кралииииииии многоооооо!

Наистина, откакто има интернет всякакви глупаци се навъдиха, дето хал-хабер нямат от въпросите, които се обсъждат, но се явяват големи защитници, защото така е безопасно, а и така са чули, че било. Днешният ден е празненство на тъпаците—в политиката е очевидно, но и в науката е така, макар да е по-трудничко да се разбере. Например само тъпак може да иска научен аргумент в подобен форум. Умният човек разбира, че тук не е мястото за научни аргументи, а може да се даде само крайният извод. Умният човек, също така, не прави изводи по презумпция, а най-любезно се осведомява как може да научи повече по въпроса, щом някой толкова активно се е включил и толкова силно настоява, че “теорията“ на относителността е нахална глупост. Истинска тъпотия е да вярваш на нещо написано в статия, че е вярно (без да разбираш точно защо), а да не вярваш на яростен коментар, който категорично отрича написаното в статията. Така е дошло времето, да се кара на доверие. Затова нахално са ни натрапили нагли безсмислици и чудивуща на интелектуалното безумие като квантовата механика, за “теорията” на относителността хич и да не отваряме дума. “Теорията” на относителността е падението на човечеството. Който е умен ще намери начин да научи защо. За съжаление в момента съм далеч, но ще се опитам през лятото да дойда в София и тогава който се интересува може лично от мен да чуе катастрофалните аргументи доказващи, че “теорията” на относителността е една нечувана в цялата история на човечеството глупост. Друго засега не ми идва наум да предложа.

Че не се издържа!!!!

Рашко Зайков не го зная, но зная кой е Б. Рашков и има вероятност да стане доста популярен.

Убедителност на тезата не се постига с повтарянето ѝ, а с представянето на аргументи, за тези, които могат да ги разберат. Ти не можеш да разбереш аргументите, а само си чул, че “теорията” на относителността е нещо велико и няма как да не е велико щом цял свят го признава. Това ти е аргументът, без да разбираш за какво наистина иде реч. Това е то угодничеството, нагаждачеството, угодничене на властимащите, поощрявано от общността, колектива, едностранчивото и стандартно мислене. Такива като теб, верни на колективистичната пропаганда, избутват настрана умните и инициативни хора и не им се дават да се развиват. Добре си се описал, верен слуга на властта, който даже и във форум като този, се хвърляш на амбразурата без хал хабер да имаш от въпроса. В крайна сметка, социализмът се провали защото беше верен на абсолютни безумия като “теорията” на относителността, което позволи на глупаци и некадърници да управляват и да постигат успехи, а и днес да продължават да защищават флагрантни тъпотии като въпросната “теория”.

Ти първо се научи на по-елементарни неща като например как да отговаряш на дадено мнение под него, а не да си пляскаш драсканиците най-отгоре. После виж значението на думата аргумент, защото в безбройните ти драсканици няма нито един научен аргумент против теорията на относителността. Нямаш хабер от елементарни неща, а си тръгнал да философстваш за теорията на относителността. Баси, откакто има интернет всякакви глупаци и изтървани от лудницата намериха поле за изява.

“Теорията” на относителността не е знание, а е малоумие. Че “теорията” на относителността е малоумие, е абсолютен факт, който се доказва без забавяне. Въпросната малоумност, като всяка малоумност изведена до глобални мащаби, постига едно единствено нещо—разрушава мисленето. Това, ако го имаш за постижение, “теорията” на относителността е Олимп-ът на разрушението и то не само на интелектуалното разрушение. Колкото до квантовата механика, тя е другата малоумност, която двайсти век ни сервира, за да разруши света. Ако не виждаш как се руши света, сложи си очилата. “Теорията” на относителността и квантовата механика са в дъното на тази катастрофа.

А кой е тоя Айнщайн ????

И абсолвентите не го знаят.

Рашко Зайков не го знам, ама Кирил Рашков го знам. Голям химик беше.

Не я знам каква е тая Мика Зайкова и колко е мъдра, но в сравнение с тъпотата на оня, който е пробутал на света тъпоумието познато като “теория” на орносителността, почти всеки срещнат е гений.

Знанието никога не е абсолютно. То може да обслужва обществото в даден период от време или за конкретни нужди, но естествено с развитието си неминуемо отрича част от старите си теории. Сега и в квантовата механика има много неща, които след време ще се отрекат, но това е механизма на научното развитие.

Само много глупав човек може да си мисли, че като публикува едно и също мнение n на брой пъти ще убеди много хора в тезата си. Но както е казал навремето Айнщайн: Има 2 неща в този свят, които са безкрайни: вселената и човешката глупост. Социализмът като обществен строй поощряваше общността, колектива, едностранчивото и стандартно мислене, нагаждачество, угодничене на властимащите. Умните и инициативни хора биваха избутвани настрана и не им се даваше да се развиват. Затова които успяха избягаха на Запад, които останаха, кои от родолюбие, кои от инерция угаснаха тихо като този гений Рашко Зайков. Това е и основната причина за провала на социализма като строй. Няма как глупаци и некадърници да управляват да да постигат успехи.

Да направиш статия за теоретичен физик и да я започнеш с паралел за “мъдростта” на Мика Зайкова, това само дира го може. Респект!

Прости и некадърни са тези, които възхваляват “теорията” на относителността.

Все още има много хора които възхваляват комунизма като нещо позитивно . А този строй си беше диктатура на простите и некъдърни , зависливи и злобни хора над умните , можещи и интелигентните.

Умните, можещите и интелигентните не пишат "зависливи".

е родилното на тъпотата, умните интелигентни хора са избивани.

"Зайков е принуден да изкарва прехраната"

Да вярваш в “теорията” на относителността е все едно да вярваш в теорията на плоската Земя, а даже и по лошо. Да ти свързват името с такова нещо не е за хвалба, а е срам и позор.

Аз не разбрах, защо Мика Зайкова е стана популярна? Тя комедийна актриса ли е?

Не. Рок певица е. Пяла е с Deep Purple .

Комунистите не са обичали интелигентните хора, те за тях са врагове. Колко гениални умове са затрити, когато начело на държавата е човек с основно образование, министър на отбраната е със средно, а на МВР е 5 клас. Такива хора са управлявали България и все още я управляват еднокнижници...

Не са само комунистите, това е валидно за всякакъв тип строй, дори образовани люде. Общото между религията и комунизма привидно е нула, но и при двете съществува фанатизма или крайни течения и ако властта опре до тях, биха затрили повечето ако не всички будни умове. Ватикана затри един такъв и дори няма помен за разкаяние или опит за изчистване името му в аналите на ватиканската наука - Джордано Бруно е неговото име. Хипотетично ако не го бяха инквизирали не се знае този блестящ ум какво можеше да постигне още. Същото е и с псевдо-комунистите и поколенията им, учещи се да ръководят на чужд гръб. За лидери и управленци винаги трябва да се излъчват най-умните, най-будни, най-прогресивни умове на нацията, а не тези с най-нагли лакти и копита. Пресинтез на мисъл на Макиваели.

Не си прав. Идеята за развенство ражда завистта. А комунистите бяха завистливи мръсни гадини.

Добре е, че сте се сетили за Рашко Зайков. Браво! Но защо въобще споменавата това природно недоразумение - Мика Зайкова?!? Тя ще бъде запомнена с това, че е потвърждение на поговорката "Никога не е късно да станеш за резил"

Според най-новите нАучни теории ГЕРБ и лично Бойко Борисов носят вината за подценяването на този заслужил българин.

ТЕ са едни и същи които са подценили и първия, подценяват и усмиват втория!

Еххх друго си е комисионни, далавери, кражби, рекетиране и т.н. Нормално повремени след комунизма да има пълно затъмнение, избиване и унищожаване на Българската наука. Все пак още си седим управляване от същите политици идиоти и потомци на комунистите !!!

Отде го изкопахте тоя михлюзин

Малоумник, млъкни като нямя какво да кажеш!

Не разбрах каква е връзката с Мика Зайкова

Все едно е комунизъм и живеем през 80те. Колко велик народ сме ,най -това на балканите и тн... Смях и сълза

Не купувам и не ползвам нищо което се рекламира в dir.bg защото рекламата тук е досадна и пречи.

Защо не си инсталираш АддБлокер на Хрома или Мозилата като мен и много други?

така наречената терория на относителността е очевидна глупост целяща да насочи физиката в погрешна посока и ето вече почти 100 години тази гнусна еврейска лъжа си върши работата

Във всяко кътче на земното кълбо може да се намери човек който вярва в теорията на плоската земя. Ти си един от тях.

Не те виня. Да си глупав нито е твой умишлен избор, нито е престъпление

Ти понеже явно си чист ариец много ги разбираш относителностите. Ама, понеже вече е време за паша изкарай говедата от обора, че мучат от глад и след това с удоволствие ще обсъждаме Айнщайн и теориите му.

И тук ли почнаха ФБ глупостите?

Така е !!! Ние и до сега НЕразполагаме с "научни" кадри на такова ниво!

Има такива ,но правителствата на България не се интересуват от тях ,по ред причини ,но две са водещите: едното е ,че по принцип политиците определят парите в науката ,но като правило те са тъпи , а втората ,която е и водеща ,че от наука бързо и директно няма как да се вземат значителни финансови и персонални постъпления.Друго си е шиенето на гащи и потници с чужди суровини, както и изсичането на българската гора за направа на дървени въглища

Брях, ти да видиш, Аз пък знам от баджанака на Айнщайн /Гюро от Сърбия/, дека е познавал не само Рашко Зайков ами е носил букет от 15 лалета на самата Мика Зайкова, кога е била у Виена. и още, ми каза тоя човек, бащата на Георги Пирински е Георги Николов ЗАЙКОВ, щото и за нещо ще пишат дитирамби, нищо, че е основателя на Македонския Велик Народ (щедро спонсориран от Коминтерна - както и дядото на Ицо Маджото де/ -------- после се събудих,и се сетих, че ДИР.БГ е собственост на ПЕЕВСКИ от близо 8 г. и се успокоих- НИЩО вярно няма

е собсвеност на жената на евреина Сергей Станишев тъпоумния тюфлек Пеевски беше и си остана просто куче, което го пращат да бутне по стулбата някой като Зурлева например

И като е знаел какво ? А той знаел ли е кой съм аз ....А ? Местя в другия крачол !!!!

За ГЕРБ ли гласувахте или за Слави ?

Вкарвайки петото измерение, Зайков е от първите, които навлизат в струнната теория, по-късно Обща теория обединяваща четирите взаимодействия се оказва възможна само в 10/11 измерения, което е доказано математически, но е невъзможно да бъде нагледно представено

Не, не, а вие знаете ли кой е Рачо Джамбов??? Рачо Вълков Джамбов е основателят на първата българска фабрика за автобуси!!! Същите автобуси, известни под името "Чавдар" по времето на комунизма!!! Разработват автобуси върху платформи на Додж, Плимут, Мерцедес Бенц и др. След "великата" дата 09.09.1944 г. са му национализирали фабриката. Ама са го направили директор. Що ли? Ми сигурно щото партизаните са по-"умни"? Сетили са се, че "мpъcните" капиталисти знаят най-добре как се управлява фабрика?!

В БГ се говори как престъпниците Илия Павлов,Георги Илиев и др.били всъщност добри хора а такива учени като Зайков били незнам си какво....прост е народа...прост !

И за това държавата е слаба !

Само не разбрах аналогията с Мика Зайкова. Аделино (звателният падеж не е случаен) недей да оскърбяваш паметта на този учен с посредствените си внушения и нелепи аналогии. Жалка работа.

А аз я разбрах, представете си ! Аналогията е тая , че към мъдрата и кадърна Мика Зайкова властта през годините/десетилетията се е отнасяла също така пренебрежително, както и към съфамилника и. Тая е аналогията. Презрително отношение към кадърните хора. Освен ако не са от ДС и с ДС-произход, сиреч, от техните си, ДС-говеда. Останалите сме втора ръка. Такова отношение наблюдаваме СЕГА с още по-голяма сила. Тъй като ДС се превърнаха в капиталистическа класа чрез грабежа, наречен "приватизация" и т.н.

А пък вие не знаете, но аз си кореспондирах с Нил де Грас Тайсънов. Писах му по повод първата серия на водения от него "Космос". Викам му , така и така, драги ми доктор Тайсън, пише ви доцент доктор еди кой си от БАН. В един епизод лъжете хората. Показвате ядрото на Слънцето в разрез ,а то свети та се къса, а нема как да стане това, щото свободния пробег на фотоните в тая кондензирана плазма е нищожен и ядрото на Слънцето в разрез требе да е черен кръг със светла ивица само по края , която да показва как фотоните след 10 милиона години най- после излизат от ядрото. И той ми отговори. Пише, ми така е драги колега, ма се наложи да клиширам в тоа случай щото народа иначе ше се чуди що е така , а требва да го обяснявам половин епизод.

...да се подвеждат хората в интерес на общата посредственост, която е доста на почит в некои страни! Може да го обясни с две изречения точно както направихте вие тек и дори аз го разбрах!:)

И аз мисля така, за това му и писах.

Това дет' го каза не го разбрах много. В смисъл, не знам дали си истински астрофизик или любител форумец, но не виждам смисъл учен астрофизик да изкривява науката в угода на публиката. Покойният Карл Сейгън не го правеше. Вместо това, обясняваше на достъпен език кое как е и защо е така а не както си мислим. Може да се обясни. Напоследък има много научнопопулярни филми с водещ актьора Морган Фрийман. Много добре обяснява научни факти и то много точно. В смисъл че въпреки че е актьор, човек на изкуството, той обяснява доказани факти, а не измислици. Това е есенцията, разковничето, ядрото, същността на природата, абсолютната истина!!!

Може поне един бюст,или улица да кръстят на него !

Пореднажа жалка история оставена ни за спомен от комунизма. Колко ли още хора са били изолирани по подобен начин (никой не знае). Затова България ще си е винаги държава на абсурдите.

Е същото. Няма промяна.

Аделинке, на български се казва "блестящ ум", не "красив ум". Не научихте българския! Като папагали превеждате от английски

Да отбележим все пак, че "белокосият гений" през 1923 година е бил на 44 години. Колко точно е бил "белокос" тогава, всеки може да прецени.

Ако беше роден в друга държава,щеше да е различно.трудности и накрая малко хора си спомнят!Сигурно е бил голям ум!

съвременните умове -космически: Петър Гецов, Гаро Мардиросян, Боян Киров и Румен Недков - има ги в Wikipedia

Хора, знаете ли кое е най-тъжното? Това, което гледам в препратките на статията (обширната статия) на български език на митичния другар Рашко Зайков. Препратките са към... вестник "Десант", списание "Българе"... все националистически, бих казал нацистки подкрепяни от руската пропаганда партии и медии. Тъжно е. Жалко е. Би било хубаво ако беше истина. Но очевидно е лъжа!!! Комунистическа, руска, болшевишка лъжа!

няма как да са хем нацистки хем комунистически, уточни си опорките първо пък тогава пиши

Няма как, ама СЛЕД 22-ри юни 1941-ва. Преди това са първи дружки, както икономически, така и идеологически. Я, например, провери, какво се е случило на 22-ри септември 1939г в Брест.

Пичове, не знам кой какво е казал за някой "забравен" български физик, но току що видях по Евронюз за един физик от Палестина, арабин очевидно, който е допринесъл за летящия хеликоптер на Марс. Така че не че не се радвам на постижения на наши сънародници, но когато чета "претоплена манджа" и направо измислени небивалици ме хваща срам че съм българин. Ама честно!!! Не че ние българите нямаме достойни учени и образовани хора. Не че "и ние не сме дали нещо на света". Ама... получава се една хиперинфлация с българщината, разбирате ли? Нещо като българския лев по времето на Жан Виденов. Тогава бях милионер - имах над един милион лева в джоба си - джобни пари! Ама не можех да получа много срещу тях!!!

В Уикипедия на английски няма кьорфишек информация за въпросния другар Рашко Зайеков. На немски не разбирам но вероятно и там няма да намерим нищичко. Еми... кога се появи там информация... можеме да се позамислиме че може па и да има нещо верно у това!

Пиши на латиница името му бе, тупан ! Както е на една от снимките ! Не знаел немски . . .

За съжаление комунистическите боклуци, които не признават този световен авторитет, и сега още се завират в политиката. Долу комунизма!

Идиот, защо не си стоиш в Карлуково? Какви комунисти те тресат? Проф.Зайков беше уважаван физик, наистина малко странен, но в никакъв случай не беше репресиран. Работеше си спокойно във ФИ с АНЕБ на БАН, активно участваше в научния живот по негово време.

Именно заради такива личности се чувстваме горди, че сме Българи ! По-често публикувайте подобни статии с наистина успелите Българи - някак си вдъхват надежда в тези брутално просташки времена !

И кое ти е гордото бе БЪЛГАРИНО? Че 120 г. избираш само бандити да те управляват. Ми гордей се.

Деградиращата сила на каманизама, накратко соца . Унищожава всичко ценно и създава боклук. Алчен, селендурски боклук.

Хареса ми как някой си според черепа определи че момчето ще е гений. То и аз като бях дете майка даде едни стари наши дрехи на една циганка долу пред блока и тя каза - дай да му гледам на туй момче. Каза голям човек ще стана на бяла кола ще се возя. Ако щете вярвайте ПОЗНА !! Голям съм и колата ми е бяла. ДИР - можете ли да пишете такива глупави работи под такава хубава и интересна статия. Дори някой си наистина да е казвал подобно нещо, мястото му не е тук. Малко като асистентите на Менгеле стана. Според форамата и размера на черепа се определя кой спада към арийската раса.

Димитър Желязков-Очите учи затворници да се боксират зад решетките (видео) Кадрите показват как наркобосът наставлява двама души как да се бият пред публика 20:12 | 7 май 2021 21 3856 Видео как Димитър Желязков-Очите тренира затворници в Софийския затвор разпространи бургаският сайт Flagman.bg. Митичният доскоро наркобос е в общата стая с още няколко души. Кадрите показват как той наставлява двама от тях как да се боксират пред публика. Двубоят е под звуците на чалга, а Очите строго съблюдава ударите между двамата съперници.

За мен български физик с най-голямо откритие е проф. Кръстьо Кръстев с Електромагнитната пулсация.