Жители на Трън протестираха пред МОСВ срещу добив на злато

Жители на Трън протестираха пред екоминистерството в София тази сутрин срещу инвестиционно намерение за мащабен златодобив в района.

Обратно в новината

Коментари - Жители на Трън протестираха пред МОСВ срещу добив на злато | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

хора които работят в софия щото в трън нема работа, не дават на тея дето нямат работа в трън дори шанс да започнат някаква работа. мила родна картинка. те нали са си добре и си взимат по няколко хилядарки на месец и искат да ходят събота и неделя на вилата за да покажат колко обичат родния си край. идиоти.

съгласен съм с трънчо. крайно време е да се спре практиката една шепа самозабравили се гъзарчета от жълтите павета да спират развитието на цял регион. лесно се пише и плюе от кафенце на витошка. но да идат да работят на къра не ги търси.

Уважаеми господа , моля прочетете малко числа и продължете с коментарите : Община Трън - 572 000 дка. , 5.1% от площта на България и третата по площ община в БГ. 2700 жители в гр Трън и 1700 в останалите 51 села Обработваема земя на територията на община Трън - 17 180 дка. , Проекто-концесионна площ - 19 240 дка. , Обща площ на всичките 51 села и самият град Трън - 22 000 дка.Добив на злато -1939-1943 година общо 800 кг. при средно от 6.12 до 10.5 гр/тон руда .Добив на злато в периода 53-74 - 3.7 гр/тон руда . Общо добито злато - 39-74 година - 2 639 кг и добива е преустановен заради нерентабилност. Днешната проекто-концесия започва с декларирана находка от 1.84 гр/тон .Планирани са ежеседмични взривове - 16 тона, планиран ежедневен разход на Нафта - 8.5 тона . Един камион,който ще превозва рудата от единият участък до другият и ще ползва общинските пътища - 22 км. реконструирани през 2013 и 2015 г. ще тежи 48 до 52 тона т.е. 12 -13 тона на ос . Републиканската пътна мре4жа е изчислена за 8 тона на ос . Тези пътища не бяха пипани от 1976 г. Но концесионерът обещава , че когато му приключи концесията след още 35 г. да ги възтанови . Моля коментирайте сега.

Хора от Трън, действайте, протестирайте и нито стъпка назад, защото пиявиците само това чакат. Защитавайте се от наглеците и дано успеете! Ако трябва и с бой по канчетата на негодниците!

...поинтересувайте се, колко ни "плащат", канадците от Прешъс Метълс за това, че в момента експлоатират най-голямото златно находище в Европа, което се намира точно тук ,в България... То ще бъде изчерпано до 10 години. За нас - НИЩО...

Кажи ни ти. Точни цифри,че не може да намерим какво точно ни плащат!!! Ти сигурно им водиш счетоводните програми и знаеш!!

изгонете АЛЧНИТЕ западняци,дето ни грабят богатствата безплатно.....а ние мизерстваме с най/лоши пенсии

Тия престъпници искат да унищожат едно от малкото екологично чисти места в България. После се чудят защо намаляваме като население и онкологичните заболявания са се превърнали в епидемия. Дано епидемията засегне първо тях! Амин!

иди да видиш колко население има в трънско.

А бе кретен за мери члери чувал ли си? Ходи да видиш колко население е останало от дейността на каолин,какви болести ги гонят и тогава давай примери. Гледай и филма за този район скоро ще го дават по канал 3. Това че за населението в трънския край държавата никога не е правела нищо не значи че трябва да им унищожи и единственото което имат чиста и здравословна природа. Дали ги гони глад не е твоя работа и те не са застанали пред МОСВ с табели гладни сме! Гладни са такива кретени като теб ламтящи да вземат процент от концесията от която нито трънчани нито държавата ще спечели!

Всеки, които пише за пари под тази статия и защитава поредното ограбване и отравяне на страната ни само ГАДОСТ и НЕЩАСТИЕ да види!

Бре какви екозащитници тези трънчани, тююю, защо банскалии и разните морски баби не земат да прихванат малко и те ековиждания за природата. Поредното театро с глупави пионки. Дори не искам да си представям или да мисля по темата кой къде и какви интереси има там и защо ни се играе този спектакъл.

Аз предлагам хвостохранилището от проекта да го преместят при теб и ти да намажеш от далаверата!

Всеки може да отвори гугъл мапс и да види какви кратери има около Панагюрище, Златица, Пирдоп. Ландшафта е напълно променен. За отровите да не говорим.

Абдали! Намерил се инвеститор да създава работни места при вас, а вие протестирате защото не ви се бачка. Ако работехте щяхте да имате и биоземеделието и туризма, а сега к`во имате - бедна община?

Гена, дие живееш бе? Кажи да знаим де да фъргаме отработени матриали и отпадъци. А от златото щи оставим малко фолиице за бонбони, ама другия път...

ТРЪНА,ще и влезе още по надълбоко!

Каквото и да се копае в Трън ,дали уран /уранови окиси и сулфати /или злато ,то България по стар народен обичай нищо няма да спечели или по-точно ще спечели отровена за десетки години природа ,разбира се ограбен до шушка регион , а като допълнителна екстра силно развитие на разни видове онко заболявания.За някои с по-нестандартно мислене , те може да се равняват на хрема , ама в повечето случаи са изключително тежки.Така , че този красив район ще трябва да го зачеркнем за посещения и почивки.Ще го превърнем в една екзотична отровена пустиня

се е превърнало в правило...но могат да хвърлят малко златен прах в очите..ни.

Хитрино го евакуираха в Шумен и околните села. Ама кат гръмне АЕЦ Беляне къде ще евакуират няколко милиона българи, в Кабул или в Дамаск ?

Протестиращите от Трън що не говореха на трънски диалект? За този еко селски и т.н. туризъм и за биоземеделие слушаме от години. И ще продължаваме да слушаме само! Ако тези протестиращи искат да развиват тези дейности, да се захващат и да протестират, че мината ще им унищожи това , което са постигнали. За сега нямат нищо, а вият. И аз ще протестирам щото искам да правя ракета за Луната, ама трявба да си избера някой, който да ми пречи и ... протести до дупка!!!

А така пешев. РАЗПРОДАВАЙ!!!!

За ваше сведение златото там е нищожно малко и е икономически неизгодно да се добива. Концесионерите са тук заради урана. Нас*аната ни държава срещу няколко долара е готова да трови населението докато накрая всичко заприлича на пустиня.

А сега де? По-долу един разправяше, че гадните капиталисти щели да изнесат злато за трилиони, ти разправяш нищожно. Е разберете се.

Хората говорят глупости без да знаят за какво става дума. В България има злато на страшно много места, не е прекалено малко и винаги е в компанията на тежки елементи. С особена сила това важи за трънско. Златодобива е гадост, оставяща само разруха и отрови. Няма държава, която да е прокопсала от подобна дейност. Печалбите отиват в единици, а няколко простака се радват, че имали работа за по 500 лв.

Що пишеш глупости? Явно в главата ти е пустиня?

Какво се прави с този уран? Копаят, изнасят радиоактивно вещество? После?

Ограмоти се какво представляват флотационните фабрики и хвостохранилищата.

някой като тегли чертата знае ли колко са мините за злото в България?

Почти във всяка мина има по малко злато. както и във всяка река.

Стига вече престъпления слещу хората и природата в БГ. Толкова злато се изнесе от бГ за повее от 20 години за МИЛИАРДИ,и народа нищо не видя. С теи пари можехме да имаме най-модеранат и развита безплатна медицина,но нали сме колония захранваме западните лешояди. Българите са на изчезване и живота и здаревто на всеки един бг гражданин е важно. Народа е поселдния ни ресурс,който не трябва да позволяваме да убиват ,разболяват и прогонват от БГ.

България е най мащабния износите л на злато в Европа.Резултата е отровени почви и беднотия.

Може да сме бедна държава, но сме демократична и всеки по-силен, може да си вземе каквото си иска, даже без да плаща.Може и да плаща на дребно на някого, но не и на бедния ни народ.Третират ни като африканци.Боже, колко велики мъже са дали живота си за тази земя, а сега шепа простаци я харизват за жълти стотинки.Срам!

Е така навремето като не бяхме демократична комунистите взеха земята на хората и ги затвориха в анелки в града.

Какви природни дадености , какво земеделие, какъв туризъм? Този край винаги е бивал изключително беден, без стабилен поминък и препитание. За това в тоя район и други такива , като него по комунизъм имаше специални програми за задържане на млади хора , но пак нищо не стана. Така , че всеки бизнес там би трябвало да е добре дошъл , но явно някой плаща на някаква група от местното население да създава пречки.

Сигурно и откровените грабители и крадци са "Добре дошли", като те чета, а някой им "прави пречки".

Нормален ли си? Ждрелото на река Ерма е уникално красиво! За момент спри да мислиш само за себе си и нека поне остане природа за децата ти и за техните деца!

А местните какво ще папат? Ти си от София, широко ти е около врата. Ама местните? Или мислиш, че Епъл ще инвестира там и ще им направи чисто производство?

мноого ,,концесори,, във ,,форума,,!!! трънчани ще ,,спечелят ,, четиридесет работни места и ще изгубят ,,четиристотин,,??? държавата -,,ние,, ще губиме милиони в ,,злато,,!!! ало!!! ,,пожарникарите,, от герб дето щъкат по форумите- ,,споко,,!!!

Гладен си. Беден си. Мизерен си. Нямаш 2 лева в джоба. Ама щял да загуби милиони. хаха

никакви милиони, а ще спаци живот и възможности за развитие на региона вместо неговото унищожение с цел бързи печалби на чужди фирми, не на страната!!!! а още помалко на самия регион!

потърсете го: ес,сащ,канада и австралия са на издръжката на българия от 25 години-над 1 трилион и 500милиарда е стойността на изнесеното злато,само от едно находище за 2010 година !!!

Ти си толкова тъп, че каквото и да ти кажат все вярваш. Такива като тебе си хвърлят парите през терасата.

Тъпите сте вие. Народа се промени за 25 години, и рано или късно ще си го получите от мизерните,бедни, прости българи,които вие презирате.

А комисионните взети от "цветята" ще се върнат ли? Ако ДА, то ще има надежда, ако НЕ, ще си се настанят някои нови БАТЕТА и те ще си оберат златото, а ние ще се пъчим с потупване по рамото от поредните еврогейове!

нямам правото да обиждам офците ...

Живи здрави. Да стоят гладни тогава.

така или иначе крадците няма да ги нахранят !

Както казах - живи и здрави. Да пият на вересия парцуца в селския хоримаг, да мрънкат и да чакат окончателната победа на комунизма, когато някой ще ги храни без да работят. Лошия матрял е така.

...а да неби сега в ЧЕЛОПЕЧ да са преялиллл

от комунизма все повече и повече се губят. Просто това ,коет ставаше със сила ,сега става с пари.

Хибридна западна компания идва да трови България , опять.

При хибридния геноцид е така: наводнения, взривове, "бежанци", "роми", война на пътя, банкови фалити, макрограбежи, ментета, дрога, чалга, сриване на здравеопазването, сриване на образованието, корупция...

Какво печелиш с демонстрацията на тъпотията си?

демонстрираш тъпотия!

разбира се че ще са против! защо златото да се вади?? та те си мизерстват там от край време! това да не е клондайк?? трън си е! с трън да завъртиш, няма какво да закачиш, и тъй си им е добре!

А, ако се вади златото дали ще "цъфнат" колкото челопеченци, или повече!?

или евреин си ? сащ,канада и австралия ни ограбват българското злато за ТРИЛИОНИ ЕВРО,а ние сме просяци на най-богатата ...територия в ес !!!

а ние защо не сме го вадили до сега?? защо не го вадим днес?? за да имаш, трябва да правиш нещо! не правиш ли нищо , имаш само нищо! мнооого голяяяямо нищо!

Верно си много тъп. Селски въшкар трилиони сънува.

Жителите на Трън да грабнат по една лопата и да избият незаконните златотърсачи!

те, ако бяха грабнали лопатите и да копат, друго щеше да е ! но българин да копа, първа мъка е за него!българин стои в хоремага и мрънка че никой нищо не му дава!

То Андрешко все го крадат. Държавата го краде, американците го крадат:))) Тези от Трън ,чули недочули нещо , хайде на ''барикадата''! Кой ги докара тези 40 човека и с какво?

Уж всички го крадат, а накрая пак Русия реално го окраде. Сума при ни свалиха отново и пак с помощта на комунистите -договор, заробващ България без сума да е вписана в договора. БСП пак успяха да ви събюят скъсаните гащи.

Аз прочетох че Тръмп протестирал и си викам сега пък какво. А то Трънчане. да видим кой отново ще изнася националните богатства и златото на България.

през цялото време тука съм твърдял, че България не трябва да развива уранодобив и ядрена енергетика. Колкото и сигурна да ни се струва една индустриална система, накрая винаги нещо се обърква и настава Хитрино. Само че като се пръснат тия изотопи из цяла България и Балканите няма изчистване повече. Ще има ГМО за всички от сърце. Е затова не ни трябва никво Белени и никви руски самовари

за ,,чаиниците,, във фукушима ни ,,вопъл ,ни стон,,!!!

мисля че съм го написал ясно: не трябва да развива никаква. Можеш ли да четеш?

Спокойно! В България нищо не се развива. Мини не искаме, "потенциал за земеделие" има, ама няма желаещи да го работят. За туризъм не ни се пишат проекти. Само да може социалните помощи да вдигнат и сме супер.

"Забрави" да споменеш за изсраният уран от пиндосите над Югославия.

,,бандюгите,, от герб в ,,деиствие,,!!! след ,,плъхът,, костооф разпродал над ,,земята,, следват ,,поповите прасета,, на герб под ,,земята,,!!! плюс ,,вносът,, на арабски генетичен материал!!! аве!!! борис-офф!!!

Спомням си не кой да е точно "белия павиан" все тръбеше,че живеем в златна мина като говореше за трънските залежи а сме били бедни а сега какво искат ушанките????

Разбрахте ли, що Лукарски се гъне за правителство.

Ако искат да спрат проекта трябва да предвидят в непосредствена близост ски писта с влек- веднага всичко ще бъде спряно и ще се финансират и програми за населението за заетост

"Основателното им безпокойство идва и от факта, че доскоро намеренията за проекта са били скрити от населението, а хората са научили за тях случайно. " Но комент...

Дрън-дрън.. такъв проект не може да мине без обществено обсъждане. Невъзможно е.

При т.нар. "демокрация" е така - сащ граби от колониите си до кокъл.

При т.нар. комунизъм (всъщност червен фашизъм) СССР грабеше, партията грабеше, а народа нищо не знаеше. Дори една такава огромна еко катастрофа като Чрнобил скриха и премълчаха. Ама демокрацията е лоша - лоши сме ние, че търпим продажни политици.

по-скоро ние грабехме от СССР. Те к'во да вземат от нас...

При комунизма, бяхме 10млн. Имахме 700хил. армия със запаса, с 300 (ТРИ-СТА), най-модерни, затогава, самолета и 2000 танка. Милиция и вътрешен ред (циганите и турците, ама много добре си знаеха мястото). Промишленост. СЕЛСКО СТОПАНСТВО. ОБРАЗОВАНИЕ. Социална сигурност. Наука. СПОРТ. Бяхме на 8-мо място на Олимпиадата в Сеул през 1988г. Днешните сор.осоиди бяха в Белене. Е, верно е, нямахме много работи чужди военни бази в страната, безработица, гей паради, банкови фалити, пирамиди, тел. и имотни измами. чалга, наркотици, порнография, проституция трафик на хора, соро.соидиоти, "бежанци", "битова"/"ромска" престъпност, ментета, клошари... Сега, при американската демокрация, сме на път да изчезнем като народ и държава

Типично за мутристан и мутрите е да крият от матряла методите за унищожаването му.

по-типично е простия и тъп народ да протестира срещу хубавите неща и да приема лошите,само и само никой да не му посяга на краденето

И кое му е хубаво да ти крадат златото и да ти унищожават природата!?