Жители на Хайредин: Къщите ни се рушат заради ВЕЦ

Жителите на община Хайредин твърдят, че Малък ВЕЦ „Елена” е причината за високите подпочвени води, наводнили мазетата и къщите на хората в общината.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Четох доста коментари и наистина ме учудва, че толкова прост народ има достъп до интернет и нямайки никакво понятие от наука и икономика, коментира подпочвени води и цени на енергия.

" Тоника":" Все ни пречи нещо"!. Като имат кладенци по 3 метра не се хвалят, че имат високи подпочвени води... Дунав е на 30 км., Огоста минава през селището- какво искат? В румънско 50- 70 км. на север са все блата- на селяците ВЕЦ- а им пречи....

Я кажи с каква цена на тока от този ВЕЦ ни крадеш. Петорна или десеторна?

Моите уважения към хората от селото ,но подпочвените води не идват от централата а от топенето на снеговете ,интересно дали лятото имат наводнение на мазетата ,ако беше от басейна на централата наводнението щеше да е постоянно а не само при пролетното снеготопене.

tonk11

Имат! Целогодишно! И не е само там!

Аре глупости тия ВЕЦ-ове и простотии вообще не са за нашите реки, направо да разкарат тая простотия от там, освен блата и малария друго нема, воня и смрад на гнило!

Само питам: тези, които аргументирано коментират загробените пари в неосъществената АЕЦ Белене, защо нищо не коментират за загробените пари на данъкоплатците и бъдещите плащания на потребителите на еленергия на ВЕЦ-ове , соларни централи и фирми/като тази на Гинка/, ветрогенератори и други подобни, информацията е, че НЕК е принудена да изкупува техния произведен ток в пъти по-скъпо от електроенергията, произведена от Козлодуй?

Дали е в пъти не е сигурно, ама е сигурно, че жена ти няма да ражда деца с 2 глави и 8 крака, както след Чернобил! Плащаш за сигурност! Затова и Русия не строи нови ядрени централи на територията си, а се опитва да ги пробута на баламурниците!

Затова Франция ,Канада и САЩ експолатират стотици ядрени реактори ,защото са много вредни и опасни ,не пишете глупости защото няма по чиста и ефективна енергия от ядрената измислена до сега .

tonk11

Глупости на търкалета! Плащаш щото някой, някога е подписал едни малоумни договори, и щото както винаги сме по-католици от ПАПАТА! АЕЦ Козлодуй работи от 1974 година! Нито с 3 крака, нито с 4 глави има! Аман от бастуни като теб!

Въпросът ти щеше да е резонен преди няколко години, в края на управлението на Станишев. Тези неизгодни договори тогава се подписаха. От около 2 години насам тия договори изтичат и не се подновяват, а ВЕЦ-овете масово излизат на свободния пазар, където цената е доста ниска. Това е и причината от 2-3 години насам никой да не стои ВЕЦ-ове - не е икономически обосновано да стоиш нещо, което ще се изплати най-рано след 20 години, и то ако нещата останат същите.

Не лъжи! 94% от договорите за ВЕИ ги подписа Трайчо Трайков през 2011 година. Те са за 25 години, така че ще бъдат в сила до 2037. Посредством усредняването на евтиния ток от АЕЦа и скъпия ток от ВЕИ и американски ТЕЦ, всяка година се краде от печалбата на АЕЦ и се налива в крадливите ВЕИ и американски ТЕЦ. Общо загубата на бъгларите заради ВЕИ е 14 милиарда лв.

Малките ВЕЦове, не само са вредни за екологията, но и сме задължени да им изкупуваме тока на десет пъти по-висока цена от тази на АЕЦ, т.е. узаконили са грабежа над българите. Хората губят пари, местните се наводняват, но затова пък депутати и гинки-делянчовци правят милиони. Е, демокрация, какво да правим.

Затова пък Чернобилите са изключително полезни за генно модифициране на хората и природата! След Чернобила се е появила нова порода свинки, с 4 уши и 8 задни бута!

ТЕЦовете и твърдото гориво за отопление убиват 15 хиляди българи годишно заради мръсния въздух (според СЗО). Значи за 44 години работа АЕЦ Козлодуй не е убил нито един човек, а ТЕЦовете са убили 660 хиляди българи.

ВЕЦ-овете, независимо дали са малки или големи не са вредни за околната среда. Дори обратното - при ВЕЦ-овете които не са на река, се строят изравнители (язовири), които носят само ползи. За неизгодните договори - масово се подписаха в края на управлението на Станишев - комундетата само такава ще я свършат. От няколко години насам тези договори един по един изтичат и не се подновяват. ВЕЦ-овете излизат на свободния пазар, където цената е доста ниска.

Познавам селяни от Хайредин и не се очудвам, че в главите им витае какво ли не.

Сега е момента някоя голяма адвокатска кантора да се включи и заведе дело за компенсации на щетите срещу ВЕЦа от името на всички селяни. Ще стане като в Ерин Брокович: когато институциите са безсилни, гражданите трябва да действат задружно и с частни обвинения.

В БГ колективни искове и обвинения все още няма. Но ако се възбудят аз нямам съмнение в чия полза ще бъде съдебното решение. Сигурен съм, че мутренският ВЕЦ ще спечели и осъди цялото сило.

Ако жителите на това село бяха толкова умни и задружни нямаше да имат такива проблеми.

И какво е общото между подпочвените води и ВЕЦ ?! ВЕЦ не ползва подпочвемни води !

Общото ,драги ми Илиянчо , е това ,че за да има пад на водата за да работи ВЕЦ-а се прави преграда в рЯката. От там се повишава и нивото на подпочвената вода... И те така!

Толкова неграмотен народ ! Я обясни пак ;) И как ще се покачат подпочвените води :D Това което си написал няма нищо общо с физичните закони ;) В БГМама ли прочете тази свещенна глупост ?!

Ми те точно затова се повишават, щото ВЕЦа не ги използва!

Като не знаеш как работи ВЕЦ си мълчи ! Той не ползва водата , а енергията на водата ! Виждаш ли разликата ?!

За да има пад, се прегражда реката - т.е. прави се язовирче, което увеличава нивото на водата с няколко метра. През бреговете, които явно не са изолирани, водата прониква в околните къщи, както толкова не разбра?

... да си платят на хидроинженерина за консултация... нема къ...

А сега познайте кой е построил този малък ВЕЦ....Познахте, депутат!

По скоро е заради слънчевите панели край Шабла

Пак някоя Гинка се е нагушила... Кажете чии е този ВЕЦ?

Муро-икономика. Важна е печалбата на единици.

Тя простотията, ходи по хората.