Чичо и племенник и съпрузи сред 15-те жертви на взрива

13 мъже и 2 жени са загинали при експлозията в завода за боеприпаси в село Горни Лом, съобщи шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.

Обратно в новината

Коментари - Чичо и племенник и съпрузи сред 15-те жертви на взрива | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Безотговорен посткомунистически инстинкт за печалба от бивши комунисти, кадесари, кагебисти и пагонаджии! Защото, както повечето предприятия, и това е било в ръцете на екс-комунисти в случая чадър е оказвал Първанов! за ИНФ - търсете "Кой стои зад фабриката за илюзии и утилизиране на хора в България" А шефа е съветски възпитаник - вероятността да е от КГБ е голяма! Съдружник е и на Христо Ковачки-ББЦ !!-Справка с търговския регистър

Мисля, че е редно да се информират гражданите, че собственик на з-д Миджур е фирмата Видекс АД с генерален директор Валери Митков близък приятел на президента Георги Първанов. Твърди се, че една от любимите президентски винарни е Лопушката, мажоритарен собственик на която също е инж. Митков. А злите езици говорят, че президентът е истинският собственик на Видекс, а може би на винарната. Дори спрягат името на видинския адвокат, извършил прехвърлянето на фирмата от Зорка Първанова на Валери Митков. Това ние обикновените хора от Горни Лом няма как да докажем, но някой смел журналист би могъл да се поразрови по въпроса. Нека споменем за още някои геройства на Видекс, които определено са доказана истина: През 2002 г. две експлозии, също предизвикани от пожар, сринаха до основи тогавашния цех за производство на тротил на завод Миджур. През април 2006 г. избухна пожар в з-д Миджур, при който загина инж. Илия Симов. В началото на март 2007 г. ЗИЛ, натоварен с амонит, произведен от Видекс, се взривява до открития рудник Република близо до Перник и нанася много материални щети. При направения анализ в Минпроект е установено, че взривното вещество е недопустимо за употреба в България. На 18 май 2007 г. експлозия в цех на завод Миджур отне живота на 28- годишния Людмил Стефанов, и е ранена тежко Венета Георгиева, на 39 г. На 3-ти февруари 2010 предизвикан от неизправна машина пожар доведе до експлозия в завода. Аварията коства зрението на технолога на предприятието и рани тежко трима от колегите му. За последните 8 години в завода се случиха 6 сериозни инцидента, които убиха двама и осакатиха общо 7 човека. Според експертите, следящи случая, меко казано благосклонното отношение на институциите спрямо ръководството на завода се дължи на стабилните връзки, които Валери Митков, собственик на предприятието, има с президента Георги Първанов. А наказани от фирмата просто няма.

Като триете коментари мислите,че хората ще спрат да мислят или да си променят мнението? Ще го кажат на друго място,на още 100 места и нищо няма да постигнете! Фасули!

оо я се скриии с политически пропаганди

много тъжно за децата

Бог да прости тези хора.

В фабрика за утилизация на боеприпаси са констатирани 143 нарушения констатирани при 20 проверки!!!! Е какво да се коментира повече! Ако бяха го затворили сега нямаше 20 души да са мъртви!

така е, защото истинския собственик е агента гоце, за който тези хора сигурно са гласували на съответните избори. както гласуваш така и ще "живееш" и муната на 5-ти както гласуваме, така ще живеем!

Едва ли е необходимо да ви казвам, че собственика е комунист (пръв приятел на Гоце). Той е покриван многократно от влиятелни червени боклуци.

С комунизЪма на площадите, дето овцете скачаха. И този и другите 'комунисти' са капиталисти. Те са хората с парите, чиито задници целуваш с удоволствие. Не лижи, където плюеш.

под комунист отдавна се разбира, персонаж, който си мисли, че е над закона. без значение дали е бачкатор, чиновник или чорбаджия. докато живеем в руски кенеф, в който персонажите са над закона ще има такива случки - загинали и ненаказани.

Много версии,много трактовки за трагедията.Най-лошото е,че много хора са загинали.Най-искрени и човешки съболезнования към близките!Жалко!Ужасяващо е! Един Господ знае,за какви жълти стотинки са били наети в този безработен и мизерен край на България.100% е имало нарушения,лошо обучени работници,собственическа алчност и немърливост-има факти за това,от скорошната проверка.Така е у нас-няма правила,няма закони,всичко е оставено на самотек.Тази година,трагедиите вече ми идват в повече-късат се диги,наводняват се градове,падат асансьори-все следствие на човешки"грешки"и/или съзнателна немърливост.Инциденти с трагичен край по Света-ежедневно с шепа да ги ринеш.България не е изключение.Но съм сигурен,че много от напразно загубените животи,са можело да бъдат живи днес,ако имаше нормална работна и битова среда.Ако имаше спазване на правилата.Бог да прости загиналите!Мъчно ми е,тегаво ми е,защото това са наши сънародници,отишли си нелепо и не навреме.

240 лева на месец. Казаха го. Човешкият живот в България струва 240 лева.

Този завод е един малък макет на България. Не искам нито БСП, нито ГЕРБ, нито никой! Боли ме, че български граждани режат гръцки мини за 120 евро на месец. Кога грък ще я върши тази работа и то за толкова пари ? Толкова ли струва човешкият живот в България? Това ли заслужаваме? Чувствам се погнусен от цялата държава, от целия народ. В какво се превърнахме? Плюйте ме колкото искате и ме наричайте с каквито думи искате, но това премина всякакви допустими граници.

превърнахме се в задния двор на европа.все мислим какво ще каже европа,а търпим,когато пребиват нашите баби и дядовци по селата,търпим когато нашите родители с 40 г. трудов стаж получават 200лв,търпим когато увеличават тока,защото така е най-.лесно

Феодална разпокъсана(скъсана)държавичка!нацията е попаднала в непредсказуем "сървайвър" тотален геноцид,глад,скубане,неграмотност,некомпетентнос,алчни псета размахващи мъдро пръст пред "строевия електорат".къде е това-в джунглите на амазонка,в сомалия,в лаос или камбоджа???

На 5 октомври /неделя/ при създалата се трагедия е най-удачно да бъде ден на траур за загиналите. Изборите могат да почакат!

Разглобявали мините като ги слагали на струг и пр. Възможно ли е това, и ако е сигурно е най-висока руска технология. Те там човешкия живот не го броят.

Махнеш ли взривателя няма проблем,противотанкова мина може да я ползваш за възглавница:))) И на такова сме спали:))))

Смотани минуси,един ден ще се псувате че нямате грам военна подготовка.

на фона на тази трагедия от софия отговорни фактори дошли със S класи бронирани мерцедеси за по 200х.евро отворили папки и четат констатации на инсп. по труда и т.н. глупости. поне да бяхте дошли с по скромни коли, а разликата да се дари за хора загинали от безхаберието в държавата. срамота.

Бог да ги прости хората. Мизерията и "компетентните" работодатели и безхаберието на държавните институции ги доведе до това състояние. Нека да заровим политическите препирни в форума - траур е. Хора са това ей и виновните трябва да си понесат пълната отговорност. Смирете се малко - българи, турци, евреи, цигани и др. хванали сте се за гушите и "по велики от хляба сте станали". А за ваша сметка непочтените маскари грабят ли грабят държавата.

ПОГНЮСЕН СЪМ ОТ СУТРИШНИЯ КОМЕНТАР НА ДРУГАРЯ МИКОВ, КОЙТО КАЗА, ЧЕ ЦИТИРАМ, ТОВА Е КАПИТАЛА!!!!!!! ДО СЕГА ОСВЕН В РУСИЯ, КИТАЙ, КОРНЕЯ, НЕ СЪМ ЧУЛ ТАКИВА ИНЦИДЕНТИ ДА ИМА В ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ, АНГЛИЯ. ТОЗИ ЧОВЕ БЕШЕ НА ВЪРХЪ НА ДЪРЖАВАТА, НЕ МОЖЕ ТОЛКОВА ДА Е НЕОБРАЗОВАН!!

Мощна експлозия избухна в завод за изкуствени торове в Уест, Тексас. Има жертви, над сто души са ранени. Разрушени са много сгради. Взривът е предизвикал земен трус. -2013г Примери колкото щеш!

"Властите в германския град Ритерхуде, където тази нощ имаше силна експлозия в химически завод, готвят за евакуация над 14 000 местни жители, съобщава телевизия Sky News. Местните власти са предупредили над 14 000 жители на градчето да се подготвят за началото на евакуацията във връзка с взрива". 10 септеври 2014г

Този Христосков се изцепи. Какво точно затваря. Гората ли. То нищо не е останало.

Да, понеже цех С е целия завод, хайде стига глупости.

Хубавото е, че близките няма да дават кинти за погребения. Скотовете са се изпарили.

Ти по рождение ли си глупак или нещо после те удари по главата:)))

Как не те е срам бе! Просто вземи, че се изпари! Изрод безподобен! Ти си за психиатрия!

Бесен съм.Кой е допуснал роднини да работят в рисково производство.....

А снимките на МВР са по зле от тези, които пристигаха 60-те години от сондите до Венера. Наиситина ме озадачава МВР, с какво са ги снимали, та да са толкова калпави. Някакви идеи?

Обикновени самолетчета с камера дистанционно. Струват между 100 до 1000 лв. Техните най-вероятно са среден клас по качество на снимките около 300 лв.

Никой , никога няма да разбере , как и защо е станало. И по целия свят стават подобни трагедий.

Така ще е докато не се линчува някой пишман бизнесмен и корумпирани чиновници

Чета и плача!Ненормална държава!Защо не се взриви парламента та да понамалеят изедниците!Само бедни и отрудени хора гинат!

Жалко за хорицата,никога няма да разберем истината.Да почиват в мир

СЪГЛАСНО" ЗАКОНИТЕ" В ЕС СЛЕДВАЩАТА ВАБРИКА ЗА БОЕПРИПАСИ ТРЯБВА ДА Я ИЗГРАДЯТ В ПСИХОБОЛНИЦА НАПРИМЕР В СОФИЯ.ТАМ КАДРИТЕ СА ПОДГОТВЕНИ И ЩЕ РАБОТЯТ НА РОДНИНСКА.....

ГРЕШНИ СМЕ!!! МНОГО СМЕ ГРЕШНИ!!! И КАТО НАЦИЯ И КАТО НАРОД!!! Затова Господ ни праща такива беди! Наводнения, взривове, катастрофи, мор по добитъка, мор по реколтата...

Не сте грешни ами сте прости - такива неща стават навсякъде по света и то много по-големи беди - ама ти откъде да знаеш като четеш само дира

E твоя задник нали е здрав.

тъпак си ти бегеец и безбожник обаче нали знаеш че рано или късно ще трябва да се обясняваш, спомни си тогава за коментарите ти

Тия снимки с телефон ли ги правиха ?

Снимките се правят от безпилотен самолет. Чети повече и се образовай! Ще ти е от полза!

"Борбътъ прави ранътъ и ранътъ прави борбътъ..." Тези хора които са работили там е трябвало да мислят за себе си, а не да се чудят как да превиват гръб още повече... А да коментирате партии под тази новина, верно е проява на идиотизъм.....

"Сития на гладния не вярва".

В неделя - всички за ГЕРБ!

Невиждана мерзост и безочие демонстрираха политици и олигарси в разгара на трагедията в Горни Лом, забеляза ПИК. Докато пламъците изгаряха телата на нашите сънародници от барутената фабрика, служебните министърки на спорта Евгения Раданова и на транспорта Николина Ангелкова се занасяха с шеги и закачки във ВИП ложата на мача Лудогорец Реал (Мадрид). Усмивката не слизаше от лицата им и те оживено си бъбреха с останалите важни персони около тях. Веселието на представителките на кабинета Близнашки бе споделено и от олигарсите Валентин Златев, Людмил Стойков и Огнян Донев. Особено странно бе поведението на боса на Софарма, който се поклащаше в различни посоки и се хилеше изпод скъпите си очила. На всичкото отгоре Донев е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Явно по време на двубоя от шампионската лига, Донев, е забравил удобно този факт и предпочел да се позабавлява, вместо да се поинтересува за взривовете, които отнеха живота на 13 мъже и две жени. Появата на Раданова и Ангелкова е нечувана наглост на фона на черното събитие, което разтърси България. Интересно какво би се случило, ако в подобен момент в която и да е европейска държава, представители на кабинета се забавляват докато на километри от тях умират хора!

Рекламирай си жълтите сайтчета другаде!

Трудно е пред очите на тези хора, пред тяхната трагедия и мъка да коментирам този човек, който се води министър-председател и неговото прозрение, че целият народ го чака на стадиона. За него отговорност носи президентът Росен Плевнелиев. Той е юношеският отбор на Бистришките тигри на Бойко Борисов от Банкя. Така че къде да е другаде, ако не на стадиона. Той е там, където е и юношеският отбор на Бистришките тигри. Там, където е големият отбор, там стои малкият отбор. Гневна съм от цялата ситуация. Ще си обещая при тази кампания никога да не нападам. Но това, на което сме свидетели, минава всички граници.

Копираш чужди мисли!Нямаш ли свои?

Когато ГЕРБ са на власт, дори Лудогорец не може да бие, камо ли да се опази цех за обезвреждане на експлозиви.

Едно си знаеш снайпер, едно си баеш.

Позитано 20 плаща за количество

Изключително малоумно е да се политизира подобна трагедия. Но явно пипето ти не може да го осъзнае.

а ти продължаваш да си лъжеш клиентите,както го правеше и при червеното правителство!!! P.S.този е бакшиш

НИЙ Край нас се вие бич, над нас тежи хомот и робския закон на жълтия метал; ний раснем в нищета, ний гаснем сред печал и ръсим в своя друм сълзи и кървав пот - ний, бледи смъртници - родени за живот. Христо Смирненски

Като гледам тези снимки, си мисля че цяла България ще изглежда така след 100 год. Особено след предварителните прогнози за изборите в неделя.

Ми напускай България бе цървул . Ходи се спасявай . Извън страната те чакат с килимче .

време гледах предаване за това как се правят фойерверките в китайските фабрики. Най-дребното изискване по повод безопасността беше облеклото. Задължително се влиза на работа със 100% памучни работни облекла, заради статичното електричество, за да не произведе и най-малка искра. Осъзнавам, че това не е аналогично, но все пак не се знае какъв взривоопасен материал е имало там. Да почиват в мир!

В Китай като гръмне завод за фойерверки освен 15 има и още няколко нули.

точно заради това, тези мерки както и много други са въведени доста отдавна и се следи стриктно. И за да не ми опонираш пак, ще кажа, че филмът беше американски по NG.

Млад пенсионер, който така ще те запука с големи шамари, че ще си напърдиш и насереш надрусаните дънчици. Дрогиран келеш.

Уеко с шамарите другарю Васо, не петнете името на Партията

Ти щото все пукаш, все пукан ходиш. Идиот.

След 1990-та насам се наряза и разпродаде индустрията на абсолютно некомпетентни, но за сметка на това алчни хора. Една част от заводите бяха фалирани и разпарчатосани до последния нит, друга част бяха подарени на "наши другари, назначени за капиталисти". И за това не са виновни марсианци паднали от небето след 10-ти ноември, за това са виновни една шайка от партийния елит, която си създаде "демокрацията". Огън да ги гори!

Нямаме европейски лидери. Хората на запад си мятат оставки за един секс, тук умират хора и си прехвърлят топката. Но, така е при ГЕРБ.

Стига бе гайгер. стига простотии

На чия съвест ще лежат жертвите от Горни Лом , Мизия, Аспарухово и т.н. ? На семействата на загиналите изразявам най-дълбоката си почит и съболезнования. Бог да ги прости!

на баба ти на съвестта. Не са спазили мерките за безопасност, знаели са че не се работи при такива условия и продължават да работят, тяхна си работа.. Глад и безпаричие не оправдават такива действия, ако ще се праскаш че селяните умирали гладни и затова работели там.

Дано последваш тяхната съдба!

Бог да ги прости! Молете се за душите им! Това е много важно, за да преминат душите им по-леко. Каквото е станало -станало - връщане няма - за тях! Поуки да се извадят, за да няма други такива случай. Но помолете се за тези души! цитат от "Книга за семейството" За семейния живот Слова Том 4 Старецът Паисий Светогорец - Отче, могат ли подсъдимите мъртви да се молят? - Идват в съзнание и търсят помощ, но не могат сами да си помогнат. Ония, които са в ада, едно-единствено нещо биха поискали от Христа: да поживеят пет минути, за да се покаят. Ние, които живеем, имаме време за покаяние, докато горките починали вече не могат сами да подобрят участта си, но очакват помощ от нас. Затова имаме дълг да им помагаме с молитвите си.

И на тебе дрогираните лумпени ти сложиха "минус"....какво да говорим повече ?

Просто е тъп поста, не му е тук мястото, затова.

Отче, тия, които са починали по-отскоро, по-голяма нужда ли имат от молитви? - Ами когато някой влиза в затвора, не му ли е по-трудно в началото? Да се молим за починалите, които не са угодили на Бога, за да направи Той нещо и за тях. Особено когато знаем, че някой е бил коравосърдечен (искам да кажа, когато е изглеждал коравосърдечен, защото може да си мислим, че е бил такъв, но в действителност да не е бил) и е водел греховен живот, тогава много да се молим, да го поменаваме в светите Литургии, да поръчваме да служат четиридесет Литургии за душата му и да даваме милостиня на бедните за спасението на душата му, за да се молят бедните: Бог да го прости, тъй че да склони Бог и да го помилва. Така каквото не е вършил той, да направим ние за него. Докато ако някой човек е имал доброта, дори и животът му да не е бил праведен, понеже е бил добронамерен, с малко молитви получава голяма помощ. Зная случки, които свидетелстват за това колко биват подпомогнати починалите чрез молитвите на духовни хора. Един човек дойде в колибата и през плач ми каза: Отче, не се молех за мой починал познат и той ми се яви насън. Каза ми: Двадесет дни не си ми помагал; забрави ме и се измъчвам. Действително от двадесет дни бях зает с разни грижи и толкова се бях улисал, че и за себе си не се молех.

на света има достатачно светлина за тия които искат да я видят,и дoстатачно мрак за ония които не искат! никои да не се моли за никого! всеки сам отговаря за съдбата си ! свободна воля !!!

Да почиват в мир!!! Ето сега родните политици ще се спуснат като лешояди да се изтъкват кои пръв е отишъл на мястото на трягедията, ПИАР на хорското нещастие ще правят.

Тъпо е да коментираш партии под такава новина. Айде спрете малко с безсмислената пропаганда за или против някоя партия - леймъри.

Като човек който е виждал и гасил горящи погреби мога да кажа че . Мини без взриватели не могат да се задействат . Ако е имало пожар е трябвало да се нагряват и поне 6 часа да има експлозии . Такива щети дори противотанкови мини да бяха няма как да направят защото щяха да експлодират във верига . Там е имало поставени взриватели които са били свързани във верига . За мен лично е ТЕРОР

виж по-горе в статия един от местните ти е обяснил как е станало

До 49 Колега завършил съм ВНВУ В.Левски имам стаж като офицер над 20 г. Мисля че месни клоуни няма нужда да слушам ? Още повече че до работниците има и технолози които знаят какво трябва да правят и какво не . Това не е децка градина а военен завод МАЛУМИЕ Е ДА СМЕСВАШ ТРОТИЛ ИЛИ ВЗРИВНО ВЕЩЕСТВО ОТ МИНА С КАКВОТО И ДА Е ДРУГО ! Като офицер сме палили за експеримент сандък с противотанкови мини и мога да ти кажа че без взривател им трябваха 2ч да гори оганят за да гръмнат и то последователно . МИНИТРЕ СА ОБРАБОТВАНИ ПО ЕДНА А ТУК СТАВА ДУМА ЗА МОЩНА ЕСПЛОЗИЯ Акое в склад още по-лошо дори от кислород да е всяко вещество се държи в малки части има техника на безопасност

Когато ГЕРБ са на власт се случват само злини.

нещастник

В тази държава станаха специалисти само при организиране на траурни дни. За друго нищо не ставаме, много срамно и жалко за всички ни. Съболезнования на всички близки на отишлите си по този нелеп начин. Срам и позор.

Тежък, мракобесен, ужасяващ цинизъм. Това демонстрира службашкото правителство в лицето на Близнашки. Управляващите дори стигнаха по-далеч - те трябваше да обявят ден на национален траур, но поне да бяха изчакали да разберем колко са жертвите и да имаме официална информация за загиналите. В момента те са безследно изчезнали. В опитът си да обяви ден на траур бързо, за да прикрие гафът си с ходенето по мачове, Близнашки сътвори още един гаф и обяви траур при положение, че още няма официална информация за броя жертви. Да, трябваше да се обяви бързо траур, но нека, моля, първо има официални данни. След тази кавалкада от демонстративна бездържавност, бих посъветвал службашкото правителство да се скрие в някоя дълбока миша дупка и да ни отърве от ехидната си безпардонност поне в тези тежки за близките и семействата на загиналите дни. Това безобразие заслужава да завалят оставки. Хората умират, а първият мегаломан на държавата ходи по мачове, защото целият народ искал той да присъства. Близнашки оставка! Единственото хубаво в тази ситуация е, че на службашкото правителство му остават броени седмици. На семействата на загиналите изразявам най-дълбоката си почит и съболезнования. Бог да ги прости!

какво има да храчиш и недоволстваш ето на 5-ти си избираш серГей моников йосифов и си решава проблема, пеевски ще го подпира и да си оправят булгаристан на доган плачко

Боко като дойде пак Пеевски ще е добре,споко.

Радвам се и съм щастлив, че бях роден и живях в спокойните социалистически години, тогава, когато имаше безплатна медицинска помощ за всички, безплатни учебници и образование, ученически стипендии и безплатни лагери, уважение и респект към учители, родители и милиция, когато имаше крупни мегазаводи и фабрики и работа за всички, когато имаше социални придовки за трудещите се, когато нямаше ментета и Енерго-то беше държавно, а токът по 1-2 стотинки !!! Когато имаше СПОКОЙСТВИЕ, РЕД, ДИСЦИПЛИНА... Тия приказки, че предприятията тогава били губещи и работели на загуба лумпените и демагозите да ги приказват на бушмените от племето на ПРЕЗИДЕНТА ! И комунистите си имаха свои кусури и недостатъци, не всичко беше розово, но за сравнение със сегашния батак в България- оооо, моля ви се , и дума да не става !!!

Ми нали сега управляват същите дето са ви управлявали и тогава бе пенсио, и аз живях тогава и мога да ти кажа, че говориш пълни глупости - да някой бяхте привилегировани за сметка на нас другите

Тъпако,тогава имаше някакви критерии, изисквания, норми, образователен ценз за влизане в управлението и властта, докато сега всяка небръсната и тъпа мутра- хоп, обръсне се, гелоса се и опааа- на плаката- кандидат за депутат !!!

И тогава се кредеше, но и цели фабрики и заводи, не и с тирове.

Е, как е било безплатно образованието и медицинската помощ, като учителите и лекарите са взимали заплати. Тези заплати откъде са идвали ? Може би за теб не е имало дефицит за лекарства, но за обикновенните българите по онова време и за намирането на Аспирин се изискваха връзки.

само че тошовото неребе е фалирало шест пъти, ама ти си живееш още тъп като г...з, ДОРИ МЛАДЕНОВ НЕ СИ ЧУЛ. а да прочетеш скритите партийни документи на бкп-то от спомени по младите години не ти е останало време. Лечението беше прекрасно, всички болести с един и същ антибиотик, но си откарвахте в болниците по месец-два, като на почивка Другите лайна няма да изброявам, а САМО ЩЕ ТИ НАПОМНЯ, ЧЕ ДРУГАРИТЕ, МОСКОВСКИТЕ ДРУГАРИ СИ СПРЕТНАХА ПРЕВРАТА И РЕШИХА ДА СТАВАТ ОТКРИТИ БОГАТАШИ. В булгаристан на догон открай време главиците са свряни в задниците, нито е имало 1956, нито 1968, нито 1980 Така че се сърди на партийната номенклатура -луканов, младенов, лилов, нора, другата другарка с веригата магазини, станишев и синове и всички милиционери обикновенни клюкари от държавна сигурност. Те ви управляват, те са ви работодателите и господарите

Я покажи ти каква диплома и какво образование имаш бе, клошар ? В световната история няма ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА ! НЯМА ! ДЪРЖАВА не може да фалира, набий си го в кухата дървена кратуна. Паразит, държавата била фалирала, кой ти ги приказва тия бе, тъпанар? Аман от малоумници !!!! Освен валутни, златни , продуктови резерви държавата има гори, земи, води, плажна ивица, реки, морска територия. Едва когато една държава се разплати с кредиторите си с територията си, можем да приемем, че е ФАЛИРАЛА. Голям разбирач се извъди бе, тъпунгер прост.

Незабамно емигрирай за Северна Корея, там всичко е така както го описваш.

И аз съм отраснал и живял по онова време. Много от нещата са така и са били добре за времето си. Но да видим и обратната страна на медала! От тогавашната безплатна медицинска помощ имам некачествени пломби на всички зъби, имам белези по тялото. Тогава, въпреки, че живеехме по няколко поколения в едно жилище, нямах право да получа жилище, защото не съм І-ва група(т.е. не живея в самосрутващо се жилище). Тогава, въпреки, че имах пари, събрани от родителите ми - нямах право да си купя жилище, защото такива не се продаваха. Ако исках да си купя нова кола(Лада), трябваше да направя депозит(неолихвяем) и да чакам над 10 години. За излизане в друга социалистическа страна, трябваше изходна виза. За излизане в капиталистическа страна - на практика беше невъзможно(трябва проучване от Партията и още много други процедури). Дори когато отидохме да видим курортния комплекс "Елените" на българското черноморие, не можехме да влезем в него, защото е само за чужденци. Влязохме с връзки и видяхме нещо невиждано дотогава(сега това можете да видите във всяко черноморско селище). Пак по онова време пребиха през нощта бащата на моя позната и го захвърлиха в градинката пред НДК. Но тогава никой не пишеше за тези неща. Пак по онова време ни разбиха апартамента(тогава не се споменаваха официално такива неща). Източиха ни бензина от Москвича. За да си купиш две гуми Вида-спорт, трябва да върнеш една, годна за регенерат(откъде да я намеря?). За да си купиш телевизор, се записваш в списък пред магазина и две нощи се явяваш през два часа на проверка - иначе де задраскват от списъка. има още много... Големият комбинат край Червена могила така и никога не заработи, тъй като не е възможно да му се осигури работа. Заводът за дискови запаметяващи устройства край Стара загора никога не заработи, тъй като беше морално остарял още от проектирането му. Металургичният комбинат Кремиковци е построен край една мина с незначителна желязна жила(рудата се изчерпа още в началото на работата).

Оказа се, че има ограничение на дължината на коментара....

....като гледам какви спомени от соца имаш, направо се чудя как си доживял до 10-ти ноември: ).....сериозно - това са ти личните спомени и преживявания, а всеки живял в онази епоха си има своите.Аз например имам съвсем различен поглед на нещата.А при соца бях обикновен човек, а не член на партията или партиен връзкар.Прост пример - на една моя роднина, дъщеря и три пъти кандидатства в СУ-то, но не я приеха.От тогава тя мрази неистово "комунизма" и комунистите и са виновни.А че дъщеря и бе пълен галфон, това е друга тема.Така всеки човек с оглед личните си преживявания пречупва една идеология или обществен строй.По-важното е, че при социализма обществените отношения бяха други, както и регулацията им.База-надстройка.Общество и държава. Като цяло, за повечето социални групи, въобще за народа беше в пъти по-добре, отколкото е днес.Ще ти кажа и друго - не че тогава бяхме цъфнали и вързали, нещата за които говориш ги имаше и бяха уродливите явления на соц.строй.Но днес нещата в Родината ни са толкова сринати, вече дълбаем в дъното, така че онези времена на много хора се виждат като рай.Защото вървим все надолу и проблемът е в комунизма - той е оправдание за всичко.Хората в Централна Европа осъдиха комунизма, сложиха го в музей и приключиха.Сега са развити демокрации, а не бананова република като нас.

И да му говориш, и да му обясняваш .. все едно с радиоточката спориш. Чугунени гладки мозъци са нашите "вярващи" комунисти!