Коментари - Мъжкият труд с 12% по-скъп от женския | Днес.dir.bg

Мъжкият труд с 12% по-скъп от женския

Разликата в заплащането между мъжете и жените у нас е било около 12 на сто в полза на силния пол, което поставя страната ни в средата на класацията в ЕС-27 за неравенство между половете по отношение на заплащането, отчитат данни на европейската статистика, цитирани от БТА.

Обратно в новината

Коментари - Мъжкият труд с 12% по-скъп от женския | Днес.dir.bg

Коментари

bobsyn@

На късметче от кафе прочетох: "Цинъкът знае цената на всичко и стойността на нищо" Цинчино погледнато Мъжете се пенсионират на 63г, а жените на 60г. Ако работим от 18г работодателят може да разчита 45 или 42 години на един човек. Ако имаме средно по едно дете (2 години майчинство) то всяка жена носи 5/45*100 = 11% по-малко печалба на работодателя. Това означава, че правителството има дългосрочна изгода жените да не работят и да раждат само момчета, които ще плащат повече и по-дълго данъци.

Аз пък ще поставя въпроса, според въпросната статистика има ли пълно равенство между възнагражденията на мъжете. Все ми се струва, че мъжете не получават еднакви заплати, дори за едни и същи работи. Ако се укаже, че мъжете получават различни заплати, то явно разделението не е на плоскостта мъж-жена. Иначе самите мъже щяха да са равни във възнагражденията, взимани от тях. В обобщение - с подобни статии и изкривени статистики се внася смут в обществото - една част от него си мисли, че е онеправдана, а другата недоволства от спекулирането с темата.

мъжът по-често е отгоре, това е по-голямо физическо натоварване, защото се подпира единствено на лакти.... а жената само си лежи... затова мъжкият труд е по-скъп

За да има равенство, предлагам на следващите Олимпийски игри, мъжете и жените да стартират в смесени групи, а не да се делят. Така ще е справедливо. Иначе какво, мъжете ще ми се делят от жените. Така те се страхуват да не ги бият жените. Я всички на едно. Да се смени и Конституцията - и без това сега въпросът е актуален, като се запише че не се допуска неравенство и в спорта. Как може сега в спорта да има неравенство??? Защо??? Незабавно да се премахне тази несправедливост. Като се замисля, ще взема да сезирам Комисията за защита от дискриминация и Омбудсмъна.

А аз предлагам да има квота в ранглистата на ФИДЕ по ЕЛО, че сега само една жена е влизала там (и то в топ 10!, за шах говоря).

Предполагам, че визираш Ю.Полгар. Но не забравяй и Карпов.

Аз не виждам проблем в това - нали мъжете тия пари по жени ги харчат. Обратното е много по-рядък случай и те тия жени едва ли са от тия с по-ниските доходи. А сега сериозно: Като цяло хората дават заплатите според производителността, едва ли на някого му пука за пола в днешно време. По-склонен съм да мисля, че белите хетеросексуални мъже без сериозно увреждания са дискриминирани.

Напълно съм съгласен. Срам ме е да гледам как се спекулира по въпроса. Равенството е пълно. Ако някой направи сравнение между заплатите на самите мъже, ще установи че и там няма абсолютно равенство. какво повече да кажа.

Картинката към новината е доста покъртителна. Предполагам това са чакащи за интервю за работа? Е, разбира се, че ако отидеш на интервю за работа с обувки тип джапанка-чехла от колекция "Кифла" 2007, никой няма да те вземе на сериозно. Най-мразим боси крака лятно време. Научете се как да се обувате.

Тази новина е една пошла пропаганда, която вилнее с пълна сила на запад, сега гледам заливат ни с нея и тук. Представените статистически данни НЕ СА за извършване на една и съща работа, това са доходите сума сумарно, разделени на броя мъже и броя жени. Четете внимателно, преди да пишете глупости. Мъжете получават СРЕДНО по-големи доходи, защото са по-склонни да приемат тежка, по-опасна работа, която обикновено е и по-добре заплатена. Склонни са да работят повече часове на седмица, има ясна статистика по върпоса колко часа на седмица работят жените, и колко мъжете. Мъжете са по-склони да се специализират като инженери (професиа, почти мъртва за жените), в компютърните технологии, архитектура - все професии, много добре платени, но непривлекателни за женския пол. Като пишете подобни глупави статии, поне посочвайте ВСИЧКИ факти. И както каза някой по-долу - не може да си седиш в офиса на дупеца по цял ден, и да очакваш да взимаш заплата като един завършил инженер, или компютърен инженер, или миньор (въпреки че някои книжни плъхове взимат по-големи неоправдани заплати от миньорите например).

За една и съща позиция и отговорности като си вършиш работата не трябва да има разлика в заплащането между мъж и жена. Лошото е, че на практика жените 90% не стават за управители и мениджери. Но напоследък май и 90 % от мъжете не стават. Толкова слаби кадри срещам и от двата пола, че съм склонен да призная, че и жените и мъжете са еднакви некадърни вече.

ПРОСТАЩИНАТА СТАВА ВСЕ ПО-СТРАШНА, ДАЖЕ ПО СВЕТА... ТЯ Е РОДЕНА В НОВОТО ВРЕМЕ И УНИЩОЖИТЕЛНО ДЕБЕЛЕЕ... КОИ СРАВНЯВАТ ЖЕНАТА С МЪЖА ? ЗАЩО ЖЕНИТЕ СЕ НАПЪВАН ДА БЪДАТ МЪЖЕ ? ЗАЩО НЕПРЕКЪСНАТО СЕ ПРАВЯТ СМЕТКИ КОЛКО ПАРИ ПОЛУЧАВАТ ЖЕНИТЕ СПРЯМО МЪЖЕТЕ? И ВСЕ ЖЕНИТЕ ОЩЕТЕНИ... ВЪВ ВСИЧКИ МИНИСТЕРСТВА / С ИЗКЛ. НА МО / , ОБЩИНИ, ДЪРЖАВНИ АГЕНЦИИ И УЧИЛИЩА РАБОТЯТ 70-80% ЖЕНИ С ВИСОКИ, РАВНОПОСТАВЕНИ ЗАПЛАТИ. ТОВА Е ЩАТНО РАЗПИСАНО... ДОРИ В СЪДА ФЕМИНИЗАЦИЯТА ЗАПЛАШВА ПРИСЪДИТЕ ОТ ЕМОЦИОНАЛНИ РАЗСЪЖДЕНИЯ И ПРИСЪЖДАНИЯ... В УЧИЛИЩАТА ВЕЧЕ Е СТРАШНО... ДЕЦАТА СЕ МОЛЯТ ГОСПОДУ ЗА ЕДИН ГОСПОДИН... ОСТАВЕТЕ РАЗЛИКИТЕ НА ПРИРОДАТА...

Жените трябва да работят по-малко часове след като получават по-ниска заплата. Освен това обикновено жените след като са работили 8, а понякога и повече часа се прибират и започват отново да работят у дома. Няма справедливост в живота! Жената е "негъра на семейството"! Честит празник, българки!

Само че не забравяйте, че съгласно сочената статистика, жените получават по-малко заплати, защото работят по-малко - в смисъл не приемат да извършват извънреден труд, който принципно е повече заплатен. За да е ясно, нека се прегледат данните от статистиката по часове и отрасли на икономиката. За да е вярна статистиката, трябва да се направят съпоставки на еквивалентни длъжности и работно време, има ли разлика. За България, особено в държавния сектор, дори жените получават повече от мъжете. Ако се вземат данни за това от Статистиката, ще се види че 85% от служителите са жени и за сходни длъжности получават по-добри заплати.

Ами да много ясно. И разликата в мозъчното тегло (мъжете нали им е по-голям мозъкът, са по интелигентни). Абе те затва във всичко са по-добри. Кой нормален работодател ще назначи някого на работа, ако са по-малко производителни? Мисли малко преди да пишеш!

По-интелигентни, сори за техническата грешка.

Значи 3 години майчинтсвто не им се отразяват на производителността на жените? И то точно в професиите дето нещата се променят всеки 6 месеца... Жените, като цяло не искат равентсво, а предимство. И да има си работни коне и сред тях дето опъват кайша и си траят. Точно както го правят повечето хора. Хубва жена, до колко кадърна е друг въпрос, която да получава по малко от мен не съм видял. Грозноватите вече, наистина са изтеглили късата клечка. Но пък не съм забелязъл хубавиците да се застъпват за тях...

Ако някой претендира за равенство нека в спортните дисциплини се премахнат категориите за мъже и жени. Нека всички се състезават наравно и тогава ще се види къде е истината. Нали става въпрос за равенство. Там ще се види кой кой е. Ааа, по отношение на ума - има и дисциплини и за това - например шахмата. Там не е нужна физическа сила за местене на фигурите, но отново жените не искат да се състезават заедно с мъжете. Защо ли???

Баси, уж в 21 век живеем, колко мъже си мислят, че техният пол е по-умен! Защо ви е толкова трудно да приемете, че полът не определя интелигентността? Че както има умни мъже, така има и умни жени (същото важи и за идиотите). Какви са тези комплекси, че все вие трябва да сте най-добрите във всичко? Наистина, в България има по-малко дискриминация в заплащането спрямо жените (в сравнение с Германия), което се вижда и от статистиката. Може би затова ви е толкова трудно да приемете, че е вярна.

пък е по-кратък. Щом жените могат да се наемат поради това и с мъжки труд, ОК.

Хубаво, сега като не ми вярваш, няма да седна да те убеждавам. Живея в Германия от 9 години, но щом не пишело в статията, че не става въпрос за същата работа, значи ти си прав (макар че е ясно като бял ден, че не можеш да сравняваш миньорската заплата с тази на учителка в детската градина). Знам, че звучи странно, но наистина става въпрос на подобна работа (един и същ сектор, подобна позиция). И на мен не ми се вярваше като чух за това в началото, но наистина е така (виждам го при доста жени).

То се подразбира, по твоята логика може да сравнявам заплата на магазинерка с тази на астрофизик... естествено, че ще има разлика

Аз пък искам да изтъкна едно съвсем голямо неравенство между жените и мъжете! Жените в България имат право да раждат 100% повече от мъжете! Това е несправедливо!! И в Германия процентът е същият, отчитат агенциите пза рвни възможности. ... Вижде какво, скъпи социалисти: Господ е рекъл и отсекал кое как да бъде. Мъжът е създаден да работи и да защитава Рдината. Жената е създадена да ражда деца и да защитава дома и целостта на семейството. И целия оциализъм да ми изсипете на главата, пак ще твърдя, че Господ си знае работата по-добре от партийните активисти. И ако човек е алчен и иска да пчелеи повече и повече, в което е включил и жената, то това е изродщина и лумпенщина. Жената да поработва, за да има обществен живот и да помага някой приход. Но да се мери с мъжете, е тъпо. Ако може повече, да печели. Ако не може, да не печели. Това е истината. Аз само ще питам защо жените ходят на работа като на бар - с високи токчета, деколтета, пудри, гримове... - това не е ли неравноправие, когато шефът е мъж? Потекет му лигите и веднага лансира някоя тъпачка, като пренебрегва интереси на екипа, на компанията... Равни права няма, има само икривяване на естеството на природата. Така че спрете да си мъчите акъла, пак казвам: Господ го е измислил по-добре от социалистите - гарантирам!

Айде с това изказване се върнахме 100 години назад...

Като си много напред, кажи ми кога живееш жиота си, кога чуваш и виждаш природата как диша и живее, кога си се погрижил за здравето си преди да се разболееш, кога си се погрижил детето ти да усети времето заедно с тебе и да вземе от тебе порив за радост и истинност? И ако все пак си го правил, колко процента от времето си си заделил за всяко от тези неща? Със сигурност по-малко, отколкото пред телевизора, за който отделяш поне 1 г. на всеки 10 години от живота си. Човеко, придържането към фундаменталните ценности не е връщане назад, а единственият градивен поглед напред. Ако си залитнал, се поправяш и пак продължаваш напред по начина, по който си вървял преди без да залиташ. Това, което споделям, е начин да вървим напред без да залитаме. Верният начин от преди не е връщане назад, а стабилен ход напред. Слоу фууд е по-скъпата храна на пазара, сещаш ли се? А луксът е ръчна изработка. Ако си лумпен и елеметарник, няма да го разбереш, защото нямаш мисъл и главата ти е пълна с клишета от телевизията и от партийния клуб (не дай си Боже!). Но ако можеш да мислиш, ще забележиш, че казаното по-горе е един от начините да живеем по-добре в бъдещето, а не в миналото. Понеже и в бъдещето имаме избор дали да се поучим и сравним от кое какво следва, или да се осерем до шията. Бъдещето не означава безчовечност или безумие, освен ако сами не го направим такова. Всички заедно и всеки с отговорността си, колкото я осъзнава.

Сравняват се приходите от една и съща работа. Иначе няма смисъл от такава статистика. Тези разлики са факт. И до много голяма степен се дължат на дискриминация. Особено в Германия работодателите трудно наемат жени, защото имаш право на 3 години майчинство и много жени го използват (защото няма много детски градини и хората не живеят с родителите си). В много професии наистина плащат по-малко от колкото плащат на мъжете за същата работа.

Е не може да се работи само в офиса и да се иска заплата като на миньор...

Аз предлагам отново да се въведат професии като електроженистка, кранистка и др. такива (впрочем кранистки още има).

Даже и да ги върнат, едва ли ще има желаещи да ги заемат. Те едни протестираха, че не допускат жени в Гвардията, но като гледам колко се кантидатират за армията, май не са много желаещите.

Коментари - Мъжкият труд с 12% по-скъп от женския | Днес.dir.bg

Мъжкият труд с 12% по-скъп от женския

Разликата в заплащането между мъжете и жените у нас е било около 12 на сто в полза на силния пол, което поставя страната ни в средата на класацията в ЕС-27 за неравенство между половете по отношение на заплащането, отчитат данни на европейската статистика, цитирани от БТА.

Обратно в новината

Коментари - Мъжкият труд с 12% по-скъп от женския | Днес.dir.bg

Коментари

bobsyn@

На късметче от кафе прочетох: "Цинъкът знае цената на всичко и стойността на нищо" Цинчино погледнато Мъжете се пенсионират на 63г, а жените на 60г. Ако работим от 18г работодателят може да разчита 45 или 42 години на един човек. Ако имаме средно по едно дете (2 години майчинство) то всяка жена носи 5/45*100 = 11% по-малко печалба на работодателя. Това означава, че правителството има дългосрочна изгода жените да не работят и да раждат само момчета, които ще плащат повече и по-дълго данъци.

Аз пък ще поставя въпроса, според въпросната статистика има ли пълно равенство между възнагражденията на мъжете. Все ми се струва, че мъжете не получават еднакви заплати, дори за едни и същи работи. Ако се укаже, че мъжете получават различни заплати, то явно разделението не е на плоскостта мъж-жена. Иначе самите мъже щяха да са равни във възнагражденията, взимани от тях. В обобщение - с подобни статии и изкривени статистики се внася смут в обществото - една част от него си мисли, че е онеправдана, а другата недоволства от спекулирането с темата.

мъжът по-често е отгоре, това е по-голямо физическо натоварване, защото се подпира единствено на лакти.... а жената само си лежи... затова мъжкият труд е по-скъп

За да има равенство, предлагам на следващите Олимпийски игри, мъжете и жените да стартират в смесени групи, а не да се делят. Така ще е справедливо. Иначе какво, мъжете ще ми се делят от жените. Така те се страхуват да не ги бият жените. Я всички на едно. Да се смени и Конституцията - и без това сега въпросът е актуален, като се запише че не се допуска неравенство и в спорта. Как може сега в спорта да има неравенство??? Защо??? Незабавно да се премахне тази несправедливост. Като се замисля, ще взема да сезирам Комисията за защита от дискриминация и Омбудсмъна.

А аз предлагам да има квота в ранглистата на ФИДЕ по ЕЛО, че сега само една жена е влизала там (и то в топ 10!, за шах говоря).

Предполагам, че визираш Ю.Полгар. Но не забравяй и Карпов.

Аз не виждам проблем в това - нали мъжете тия пари по жени ги харчат. Обратното е много по-рядък случай и те тия жени едва ли са от тия с по-ниските доходи. А сега сериозно: Като цяло хората дават заплатите според производителността, едва ли на някого му пука за пола в днешно време. По-склонен съм да мисля, че белите хетеросексуални мъже без сериозно увреждания са дискриминирани.

Напълно съм съгласен. Срам ме е да гледам как се спекулира по въпроса. Равенството е пълно. Ако някой направи сравнение между заплатите на самите мъже, ще установи че и там няма абсолютно равенство. какво повече да кажа.

Картинката към новината е доста покъртителна. Предполагам това са чакащи за интервю за работа? Е, разбира се, че ако отидеш на интервю за работа с обувки тип джапанка-чехла от колекция "Кифла" 2007, никой няма да те вземе на сериозно. Най-мразим боси крака лятно време. Научете се как да се обувате.

Тази новина е една пошла пропаганда, която вилнее с пълна сила на запад, сега гледам заливат ни с нея и тук. Представените статистически данни НЕ СА за извършване на една и съща работа, това са доходите сума сумарно, разделени на броя мъже и броя жени. Четете внимателно, преди да пишете глупости. Мъжете получават СРЕДНО по-големи доходи, защото са по-склонни да приемат тежка, по-опасна работа, която обикновено е и по-добре заплатена. Склонни са да работят повече часове на седмица, има ясна статистика по върпоса колко часа на седмица работят жените, и колко мъжете. Мъжете са по-склони да се специализират като инженери (професиа, почти мъртва за жените), в компютърните технологии, архитектура - все професии, много добре платени, но непривлекателни за женския пол. Като пишете подобни глупави статии, поне посочвайте ВСИЧКИ факти. И както каза някой по-долу - не може да си седиш в офиса на дупеца по цял ден, и да очакваш да взимаш заплата като един завършил инженер, или компютърен инженер, или миньор (въпреки че някои книжни плъхове взимат по-големи неоправдани заплати от миньорите например).

За една и съща позиция и отговорности като си вършиш работата не трябва да има разлика в заплащането между мъж и жена. Лошото е, че на практика жените 90% не стават за управители и мениджери. Но напоследък май и 90 % от мъжете не стават. Толкова слаби кадри срещам и от двата пола, че съм склонен да призная, че и жените и мъжете са еднакви некадърни вече.

ПРОСТАЩИНАТА СТАВА ВСЕ ПО-СТРАШНА, ДАЖЕ ПО СВЕТА... ТЯ Е РОДЕНА В НОВОТО ВРЕМЕ И УНИЩОЖИТЕЛНО ДЕБЕЛЕЕ... КОИ СРАВНЯВАТ ЖЕНАТА С МЪЖА ? ЗАЩО ЖЕНИТЕ СЕ НАПЪВАН ДА БЪДАТ МЪЖЕ ? ЗАЩО НЕПРЕКЪСНАТО СЕ ПРАВЯТ СМЕТКИ КОЛКО ПАРИ ПОЛУЧАВАТ ЖЕНИТЕ СПРЯМО МЪЖЕТЕ? И ВСЕ ЖЕНИТЕ ОЩЕТЕНИ... ВЪВ ВСИЧКИ МИНИСТЕРСТВА / С ИЗКЛ. НА МО / , ОБЩИНИ, ДЪРЖАВНИ АГЕНЦИИ И УЧИЛИЩА РАБОТЯТ 70-80% ЖЕНИ С ВИСОКИ, РАВНОПОСТАВЕНИ ЗАПЛАТИ. ТОВА Е ЩАТНО РАЗПИСАНО... ДОРИ В СЪДА ФЕМИНИЗАЦИЯТА ЗАПЛАШВА ПРИСЪДИТЕ ОТ ЕМОЦИОНАЛНИ РАЗСЪЖДЕНИЯ И ПРИСЪЖДАНИЯ... В УЧИЛИЩАТА ВЕЧЕ Е СТРАШНО... ДЕЦАТА СЕ МОЛЯТ ГОСПОДУ ЗА ЕДИН ГОСПОДИН... ОСТАВЕТЕ РАЗЛИКИТЕ НА ПРИРОДАТА...

Жените трябва да работят по-малко часове след като получават по-ниска заплата. Освен това обикновено жените след като са работили 8, а понякога и повече часа се прибират и започват отново да работят у дома. Няма справедливост в живота! Жената е "негъра на семейството"! Честит празник, българки!

Само че не забравяйте, че съгласно сочената статистика, жените получават по-малко заплати, защото работят по-малко - в смисъл не приемат да извършват извънреден труд, който принципно е повече заплатен. За да е ясно, нека се прегледат данните от статистиката по часове и отрасли на икономиката. За да е вярна статистиката, трябва да се направят съпоставки на еквивалентни длъжности и работно време, има ли разлика. За България, особено в държавния сектор, дори жените получават повече от мъжете. Ако се вземат данни за това от Статистиката, ще се види че 85% от служителите са жени и за сходни длъжности получават по-добри заплати.

Ами да много ясно. И разликата в мозъчното тегло (мъжете нали им е по-голям мозъкът, са по интелигентни). Абе те затва във всичко са по-добри. Кой нормален работодател ще назначи някого на работа, ако са по-малко производителни? Мисли малко преди да пишеш!

По-интелигентни, сори за техническата грешка.

Значи 3 години майчинтсвто не им се отразяват на производителността на жените? И то точно в професиите дето нещата се променят всеки 6 месеца... Жените, като цяло не искат равентсво, а предимство. И да има си работни коне и сред тях дето опъват кайша и си траят. Точно както го правят повечето хора. Хубва жена, до колко кадърна е друг въпрос, която да получава по малко от мен не съм видял. Грозноватите вече, наистина са изтеглили късата клечка. Но пък не съм забелязъл хубавиците да се застъпват за тях...

Ако някой претендира за равенство нека в спортните дисциплини се премахнат категориите за мъже и жени. Нека всички се състезават наравно и тогава ще се види къде е истината. Нали става въпрос за равенство. Там ще се види кой кой е. Ааа, по отношение на ума - има и дисциплини и за това - например шахмата. Там не е нужна физическа сила за местене на фигурите, но отново жените не искат да се състезават заедно с мъжете. Защо ли???

Баси, уж в 21 век живеем, колко мъже си мислят, че техният пол е по-умен! Защо ви е толкова трудно да приемете, че полът не определя интелигентността? Че както има умни мъже, така има и умни жени (същото важи и за идиотите). Какви са тези комплекси, че все вие трябва да сте най-добрите във всичко? Наистина, в България има по-малко дискриминация в заплащането спрямо жените (в сравнение с Германия), което се вижда и от статистиката. Може би затова ви е толкова трудно да приемете, че е вярна.

пък е по-кратък. Щом жените могат да се наемат поради това и с мъжки труд, ОК.

Хубаво, сега като не ми вярваш, няма да седна да те убеждавам. Живея в Германия от 9 години, но щом не пишело в статията, че не става въпрос за същата работа, значи ти си прав (макар че е ясно като бял ден, че не можеш да сравняваш миньорската заплата с тази на учителка в детската градина). Знам, че звучи странно, но наистина става въпрос на подобна работа (един и същ сектор, подобна позиция). И на мен не ми се вярваше като чух за това в началото, но наистина е така (виждам го при доста жени).

То се подразбира, по твоята логика може да сравнявам заплата на магазинерка с тази на астрофизик... естествено, че ще има разлика

Аз пък искам да изтъкна едно съвсем голямо неравенство между жените и мъжете! Жените в България имат право да раждат 100% повече от мъжете! Това е несправедливо!! И в Германия процентът е същият, отчитат агенциите пза рвни възможности. ... Вижде какво, скъпи социалисти: Господ е рекъл и отсекал кое как да бъде. Мъжът е създаден да работи и да защитава Рдината. Жената е създадена да ражда деца и да защитава дома и целостта на семейството. И целия оциализъм да ми изсипете на главата, пак ще твърдя, че Господ си знае работата по-добре от партийните активисти. И ако човек е алчен и иска да пчелеи повече и повече, в което е включил и жената, то това е изродщина и лумпенщина. Жената да поработва, за да има обществен живот и да помага някой приход. Но да се мери с мъжете, е тъпо. Ако може повече, да печели. Ако не може, да не печели. Това е истината. Аз само ще питам защо жените ходят на работа като на бар - с високи токчета, деколтета, пудри, гримове... - това не е ли неравноправие, когато шефът е мъж? Потекет му лигите и веднага лансира някоя тъпачка, като пренебрегва интереси на екипа, на компанията... Равни права няма, има само икривяване на естеството на природата. Така че спрете да си мъчите акъла, пак казвам: Господ го е измислил по-добре от социалистите - гарантирам!

Айде с това изказване се върнахме 100 години назад...

Като си много напред, кажи ми кога живееш жиота си, кога чуваш и виждаш природата как диша и живее, кога си се погрижил за здравето си преди да се разболееш, кога си се погрижил детето ти да усети времето заедно с тебе и да вземе от тебе порив за радост и истинност? И ако все пак си го правил, колко процента от времето си си заделил за всяко от тези неща? Със сигурност по-малко, отколкото пред телевизора, за който отделяш поне 1 г. на всеки 10 години от живота си. Човеко, придържането към фундаменталните ценности не е връщане назад, а единственият градивен поглед напред. Ако си залитнал, се поправяш и пак продължаваш напред по начина, по който си вървял преди без да залиташ. Това, което споделям, е начин да вървим напред без да залитаме. Верният начин от преди не е връщане назад, а стабилен ход напред. Слоу фууд е по-скъпата храна на пазара, сещаш ли се? А луксът е ръчна изработка. Ако си лумпен и елеметарник, няма да го разбереш, защото нямаш мисъл и главата ти е пълна с клишета от телевизията и от партийния клуб (не дай си Боже!). Но ако можеш да мислиш, ще забележиш, че казаното по-горе е един от начините да живеем по-добре в бъдещето, а не в миналото. Понеже и в бъдещето имаме избор дали да се поучим и сравним от кое какво следва, или да се осерем до шията. Бъдещето не означава безчовечност или безумие, освен ако сами не го направим такова. Всички заедно и всеки с отговорността си, колкото я осъзнава.

Сравняват се приходите от една и съща работа. Иначе няма смисъл от такава статистика. Тези разлики са факт. И до много голяма степен се дължат на дискриминация. Особено в Германия работодателите трудно наемат жени, защото имаш право на 3 години майчинство и много жени го използват (защото няма много детски градини и хората не живеят с родителите си). В много професии наистина плащат по-малко от колкото плащат на мъжете за същата работа.

Е не може да се работи само в офиса и да се иска заплата като на миньор...

Аз предлагам отново да се въведат професии като електроженистка, кранистка и др. такива (впрочем кранистки още има).

Даже и да ги върнат, едва ли ще има желаещи да ги заемат. Те едни протестираха, че не допускат жени в Гвардията, но като гледам колко се кантидатират за армията, май не са много желаещите.