В ЕС се мръщят на плодовете и зеленчуците, у нас – повече

Европейците се мръщят на плодовете и зеленчуците, българите и румънците са последни в класацията, според Евростат.

Обратно в новината

Коментари - В ЕС се мръщят на плодовете и зеленчуците, у нас – повече | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всъщност имаме си в България и зеленчукова мафия, ако не знаете! Те диктуват цените и по борсите и на дребно! Така посред лято след като има вече слънчеви краставици и са паднали цените до лев и двадесет да кажем във вторник, в сряда ги вдигат отново до 3.50 лв. И това лято беше същото, а миналата година се случи с доматите. Говоря за общински пазар в един от големите курортни градове! Няма такова нещо като Логика на пазара, търсене и други подобни! Държавата има лостове да парира спекулата, но къде е тази държава? Не и пука нито за джоба на обикновения човек, нито за здравето му! И така е с всичките ни храни - така, че не се сърдете на ЕС - всеки сам решава за гражданите си!

Такааа, сега ще ми казват от ЕС и какво да ям. Ами хубаво е да се ядат плодове и зеленчуци, само че тези на пазара са пълни с нитрати, ГМО и други отрови. Така че дълбоко се съмнявам колко са здравословни. Какво стана, след санкциите към Русия европейските земеделци няма къде да си продават боклуците, остава вътрешния пазар. Сега и Канада като почне да вкарва боклуци. Как да не харесаш времето на Т.Живков. Тогава само Кока-колата беше империалистическо питие и го забраняваха(донякъде-щото партийните величия се черпеха с него). Ама плодовете и зеленчуците си бяха истински.

Уредиха се руснаците - отказаха еврогейските продукти и сега само еколочни неща лапат - палмово масло от Малайзия, зеле с цветни металчета от Китай.. Да живией БРИКС !

Не знам кой на какво се мръщи. Факт е,че тази година,би всички рекорди по скъпотия на плодовете и зеленчуците у нас.Никога досега,не съм пазарувал на подобни цени.70% от кошницата са гръцки,турски,китайски,испански и пр.,производства.Да закупиш българско е чудо и лукс.Спрямо цените на месото,зеленчуците убиха рибата.Според мен,като активен потребител,не е нормално,килограм хубави домати,да гонят цената на такъв свинско,макар и с кост. А най-стабилно бедните в ЕС,българи,в болшинството си,гледат как да се нахранят.Да са сити.Здравословното....,ха,ха-то е за по-имащите.

Я-я, натюрлих, дас ис вундабаа! Как да ядем треволяци, като с векове се тъпчем само с вурст, бекон и наливна бира? Вие си гладувайте там здравословно и финансово, пък ние ще "мрем" с вкусотии и мръвки. Ауфидерзейн, майне либе фрьойнде, и не забравяйте - арбайт махт фрай! Ха-ха-ха.

Стереотипов, Продължавай да си пушиш 'по балкански' и ще видиш много неща вкл. Онкологията..

По-бедните не могат да си позволят много плодове и зеленчуци. По-образованите вероятно имат по-високи доходи.

кои българин сяда без салата на масата?

Това което се продава на Запад не е нито зеленчук нито плод :). Имах "екологични" ябълки от хипермаркета.. стояха в кухнята почти два месеца след което изсъхнаха. Ябълки от задният ми двор започват да се развалят (ако не са на тъмно и на хладно) след 2-3 дена.

Аман от тъпи манипулации! Тия цифри може са верни за ЕС, но са абсолютно сбъркани за България! Няма семейство в Б-я, което да не консумира в големи количества плодове и зеленчуци! За разлика от западняците, които консумират пълните с химия и нитрати недоузрели и брани зелени и без вкус плодове и зеленчуци идващи от Испания и парниците на Холандия, то ние имаме рядкото щастие да консумираме чисти и узрели плодове, които по вкус нямат нищо общо с това, което се консумира в Европа! Така,че намерете друга тема, с която да ни баламосвате!

За разлика от западняците, които консумират пълните с химия и нитрати недоузрели и брани зелени и без вкус плодове и зеленчуци идващи от Испания и парниците на Холандия, то ние имаме рядкото щастие да консумираме чисти и узрели плодове," И къде го намираш това щастие? Аз го търся, но безуспешно.

Я плодове не ям. Точно в момента рупам Юти чушки, боб на фурнЯ и клЪцана наденица - и така общо взето всеки ден (с малки изключения). Разбира се преглъщам с минимум 300 мл. плодова, в краен случай гроздова рИкия. Верно на сутринта фърлям бомби в кенефа, ама дреме ми на девия.

Беше, то беше - най-добрите градинари по света - българите! Сега, к'во? Даже Боцко-тиквето магнолия си засадило у Банкя, не синя слива, не ябълка, магнолийки ще яде!

В Испания и Англия българите пак са най- добрите градинари.ха..ха

А пък при нас обратно, няма значение колко си интилигентен,а какво си садил. После в градинката диг диг диг,кеф ти зеле,кеф ти карфиол.Същото е и с черешите,ягодите,ябълките.А пък за зимнина,няма да ви отваряме очите.

да им ям бурените и в същото време да ми се развали мръвето и ракията ...?!?! как ще стане? ей сега си сипах една ракийка и резнах малко от изсъхналото. нека ми е гадно :-) Наздраве !

Аз

Преди 15 000 години не са яли боб и пшеница, а месо, плодове и ядки. И не е имало ни раци, ни диабети, ни нервени болести... Ич!

абе и доктори не е имало за да установят тези болести, ама карай :-) а пък ако доживееш до 35-40 си направо дъртак от всякъде. иначе съм ЗА да не ни налагат и препоръчват какво да ядем. но да не са изкуственяци.

Да, живяли са средно 29 г.

Незабавно да се въведат глоби за всеки роб - гражданин на ЕС незиял дневната норма химикали! Само един пример - хубавите полски ябълки. По информации в полски медии, ябълките им за вътрешния пазар минават обработка с до 10 химикала, а за износ - с 23 до 25. Да ви е сладко!

FuckTheEU

Онзи ден инцидентно влязох в кауфланд, по принцип го избягвам и като отвори дума за ябълките, забелязах, че там имаше 4-5 вида ябълки, от които нито едни български. Имаше испански, италиански, полски, но не и български.

В БГ ни циганята, ни мигрантите искат да берат ябълки, страх ги е да не паднат от дървото.. А нашите са в Англия да им берат ягодите, че ония там и те не можели..

FuckTheEU

На такива пластмасови плодове и зеленчуци като европейските всеки би се мръщил! Те нямат нито вкус, нито мирис, изглеждат лъскави и идеални, но всъщност са пълен боклук, дори свинете и кокошките не ги ядат! А сега с приемането на ТТИП и СЕТА, ще заменим пластмасовите европейски боклуци с още по-големи генетично променени боклуци от сащ!

си български сортове и яж от тях бе! Мързи те да работиш, а мрънкаш!

се берат обикновено от дървета, а дърветата не се сеят! Садят се фиданки и докато те пораснат и дръвчетата започнат да раждат плодове, минават няколко години.

Не пиши глупости, бе! Насрименто, не те знам от какъв джинс си, ама ходи да изядеш 1 салата, пък тогава пиши какво били написали в Еко, без да проверяват! Тъпанар нещастен!

ами вече и европейците разбраха какво съдържат плодовете и зеленчуците. и аз ги намалявам когато са предимно внос , но пък ги увеличавам когато родното производство е в изобилие. тааа разбирам ги западняците.

абе акъл от хора рупащи треви не ми требва

Интересно откога фасула стана плод.

Ще глобяват ли европейците, дето не се угояват по европейските стандарти? То май нещо са прекалили, както винаги. Половин килограм плодове на ден.... Това е 1/4 от това което яде всеки. Интересно какво са останалите 3/4. Сигурно германски кренвеш.

Великите европейци отдавна вече се мъчат да ни угояват по тяхниму - търговски вериги, заведения за бързо хранене само боклуци предлагат... Вярно бая се разрастнахме под тяхно ръководство, ама сме далече още от техните стандарти!

В България като ти сервират 1 шопска салата само с нея можеш да се наядеш и няма маьонези, сосове и пр. в които са всички вредни работи. И не рупаме само паста и то без нищо като тях! Много обичат паста, особено франсетата, нали е ефтинджос само с нея се хранят!

Лъжи

Лъжа и измама! Няма друга страна в света където да се ядат толкова много салати, като в БГ!

А рикии?

Ми ко да праим с тия крупни суми за пенсии и тез колосални заплати на младежити... Напрао са чудим, къф по-фкусен плод да ядеми ...то ягоди...то шампанско... а контрола на храните по БДС, направо ЧУДО !!! алес натуре

Иежти кифтета и кибапчита от соя,кренвирши и пражен вносен бикон и ракът на стомашночревният тракт ви е гаранте...............Какво означава образован и по образован,имам познати с по 2-3 вишита и дуктурантури,коита са пълни чукундури и рости селяци,дори цленоразделната им реч не е правилна,що за глупости.Днешното образование по света пълна скръб с малки изключения,всичко е лов на селяци да им продават прескъпи хартийки ,на които пише ДИПЛОМ.

Тази "публикация" ме разсмя Истински. От както сме в ЕС, Много често чета такива "Вицове". Че то само Те останаха.

Искам от вас да престанете да бъдете толкова одиозни.

Яденето на зеленчуци у нас идва от народопсихологията - салатка с ракийка всяка вечер.

Егати статистиката. Женския пазар в коя статистика и как влиза? Да не говорим, че лятно време 90% от населението или си гледа/бере плодове и заленчуци от градината или ги купува от селата, където всеки гледа и продава на смешна цена.

Не виждате ли, че това е поредното манипулативно изследване, целящо да представи колко е добър Запада и колко е лош Изтока. Не им вярвам и си ям зеленчуци директно от село, както повечето българи го правят.

и аз ям американски зеленчуци. всичко ГМО. краставици без семки, банаите зелени, зреят 5 дни в шкафа. крушите зелени и студени по рафтовете. ябълките са трайни-прекрасно ГМО, невероятен резултат за производители и търговци. гният от вътре на вън. кафява ябълка отвътре, лъскава и с лифтинг отвън.

какво е това заглавие бре?у нас повече?КАКВО??? се мръщят или се ядат?поздрав специално за теб!: В ТРИНКИ ДРЕНКИ АЗ БЕРИ-ТИ ИДИ ГО РАЗБЕРИ".

Тази статистика е базирана на оборотите от моловете.Но ние от село не ходим по молове и няма как да ни засекат.По-точно би било да пишат,че българите и румънците КУПУВАТ по-малко плодове и зеленчуци,а не че ядат по малко.Пък то се знае защо не купуват.Поредната евроглупост сътворена от ГМО чиновник.

Консумирайте .... какво? Зеленчуци ли? От хибридни семена? От фабриката за отрова Monsanto? С торове и пестициди от Bayer? От братска Холандия? Не, мерси! Предпочитал да умра от естествена смърт!

Поредната тъпа статия. Статистиката е като банския: показва много, но скрива най-важното. А защо не казват нищо за пластмасовите плодове и зеленчуци в Западна Европа, без никакъв вкус и аромат?

Абе те може/преди доста време/ и да са вкусни, да са полезни зеленчуците и плодовете ама едва ли ако се направи истински анализ ще се окажат такива ама и цените им да знаете колко са ''полезни'' за джоба на българина

Проблемът не е толкова в отказването на от плодовете и зеленчуците,колкото от вкуса им и какво съдържат.През лятото един англичанин ми беше на гости и ядохме диня,отгледана от човек ,който разбира от тези неща и ги прави най-вече за себе си.Англичанинът вкуси от динята и каза -"Вау .Защо не продават такива дини в Англия!?"Та проблемът е кое е по-вредно -ГМО-плодовете и зеленчуците ,пълни с нитрати и химикали ,или колбасите и сирената ,пълни с продукти ,които нямат нищо общо с месото и млякото + оцветители ,овкусители и т.н!?Другият въпрос е дали всичкия тия допълнения в храната са включени в евроатлантическите ценности ивлизат в цената на демокрацията !?

А АЗ НЕ ИСКАМ ДА ГИ ХАРЕСВАТ НЕКА ПЛЮСКАТ ГМОТО ЩЕ СИ КОЛНА ТЕЛЕНЦЕТО ,ПРАСЕНЦЕТО ОТГЛЕДАХ СИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ РАКИИКА ,ВИНЦЕ И ПРОДАЖНИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ ДА СЕ МАХАТ ЩОТО СТАНАХА ЕВРОПЕЙЦИ С ПОТУРИ

ПРИ НАС Е ПЪЛНО С ПЛОД ЗЕЛЕНЧУК ..... ОБАЧЕ ОБИКНОВЕННИЯ АМЕРИКАНЕЦ И ЗАПАДНОЕВРОПЕЕЦ НЕ МОЖЕ ДА СИ ГИ ПОЗВОЛИ ... ЧЕРЕШИ СМЕ ЯЛИ СЪС ЩАЙГИТЕ В БЪЛГАРИЯ ... А В САЩ СА СИ 4-6 ДОЛАРА КИЛОТО :)) ... МИНЕРАЛНАТА ВОДА - ПО-СКЪПА ОТ ПЕПСИТО И КОЛАТА :))

след като унищожиха нашето зеленчукопроизводство и чисто българските сортове ,сега ни карат да ядем пластмасовите дето ги правят сигурно на шприц . наложиха санкции на руснаците и сега няма кой да им яде боклуците

"Друго проучване на Евростат показва, че колкото по-високообразован е един европеец, толкова повече плодове и зеленчуци консумира" Това е така! Освен това затлъстяването не се дължи на това, че човек е богат (и има пари да се тъпче), а точно обратното! Бедния се храни с нискочачествена храна, бял хляб, зърнени продукти, банички, пици, евтини колбаси с 80% мас, безалкохолни напитки... всички те са пълни с въглехидрати (другото име на захарта). Тези продукти се купуват от незнание (необразованост) или от безпаричие (понеже са евтини, но нискокачествени). Направете си сметка за българските "бизнесмени" повечето от които са с четворна гуша, не могат да си завържат обувките от туловищетата си и едвам ходят!

яжте само тикви,изключително полезни са -печени или варени,както си ги предпочитате !

И четете "Винету"

Аз не знам какви са нормите за ядене на плодове и зеленчуци, пък явно и варива, каквото е бобът. Иначе щях да ги спазвам. Някаква нова религия ли е?

определено знам, че пообразованите и побогатите из Европа ядат зеленчуци само от екологично чисти зони, забранени за ГМО и химикалии. Никой от тях не купува зеленчук от големи вериги. Също се отнася и за яйца от кокошки. От меса са за предпочитане дивеч.

Мръщят се, защото са им пластмасови. И при нас има такива в големите вериги, които даже не се развалят със седмици в хладилника. Добре че още има по някой български производител на пазара, та да си вземем нещо истинско.

Просто не вярвам на тази статистика. В България и Румъния поне плодове и зеленчуци има. Много повече от 4.5 % от българите редовно ядат плодове и зеленчуци.Може дори и повече от средното за Европа.

И как стигна до това заключение?

Виждал ли си зеленчуци в английски магазин? Това е парад на пластмасата. Аз такова не мога и да гледам, камо ли да кусна!

сигурно гледат оборота по големите търговски вериги. Тук хората си ги отглеждат в свои градини.

И колко хора имат градини? Повечето плодове и зеленчуци са внос в България, както и всички останали стоки. Дори и суровините за някои стоки са внос.

НЕКА ЕС ДА НЕ НИ УЧИ КАКВО ДА ЯДЕМ ! КОЛКО ОТ ЕС ИМА 100 ГОДИШНИ НИЕ ОТ ПРЕДЦИТЕ СИ ЗНАЕМ КАКВО ДА ЯДЕМ И ПИЕМ

Има ли тема по която ние българите да не сме разделени на лагери и да не се обиждаме и заяждаме взаимно?

ТЕМА: "Всички политици са маскари!"

Не няма такава тема Ако ли пък въобще няма тема ние сами ще си създадем.Важното е да се хапем.

Да ви имам заглавието малоумно. Мръщели се били. Много интересно тия тъпаци полу доктори полу математици, които изчисляват колко грама дневно трябва да се ядат дали самите те ядат нужните зеленчуци? Или са като автора на книга за диета, който умрял много дебел.

Не се впрягай.Просто е имало едни пари за усвояване и решили да направят изследване.По навик БГ и РО са натикани най отзад най вероятно без да са правили проучяане в тези две страни Защо не казват нищо за качеството на въпросните плодояе и зеленчуци В БГ все още голяма част от населението яде зарзават отмалки производители които поради липса на пари не могат да внедрят " съвремени технологии" в производството и за тояа карат по старому.И слава богу че е така Гледах по Дискавъри за една Холандска оранжерия.Капута се хвали- берем по47 кг домати от корен. Ежте си го това домати Като хранителна стойност дали 5 хол.домата се равняват на един традиционен Айде че много стана

Учете висше, за да хрупате ябълки! Иначе казано: В България повечето население се мисли за много умно и затова се хвърля на месото. Нищо, че е само жили, ципи, хрущяли и кожа. Важното е да има формата на колбас и да струва шейсе стутинки...

Вижте какви боклуци наливат по магазините ни. Замислете се защо толкова народ яде тази боза. Сравнете с вякой западен магазин ако въобще намерите такова подобие на колбас. Ще разберете, че там това е забранено.

като не ви харесват плодовете, внасяите си хубави такива от москва.

Галфон, не ни дават. Там има контрол на качеството. Това, за което пишат е вредно. Преди години спряха вноса в Русия на български зеленчуци поради наличност на вредни препарати. Оказа се, че са турски реекспорт. Какво ядем тук? Върнатите.

НЕКА ЕС ДА НЕ НИ УЧИ КАКВО ДА ЯДЕМ ! КОЛКО ОТ ЕС ИМА 100 ГОДИШНИ НИЕ ОТ ПРЕДЦИТЕ СИ ЗНАЕМ КАКВО ДА ЯДЕМ И ПИЕМ