900 лева таван за избор на екип за всяка клинична пътека

Промени в нормативната уредба на Министерство на здравеопазването предвиждат да се въведе таван на тарифата за избор на екип за всяка една клинична пътека от 900 лева.

Обратно в новината

Коментари - 900 лева таван за избор на екип за всяка клинична пътека | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

аз родих две деца едното 1990 ,другото 1995г.и двете ми деца са с тегло 4кг-52 см.тогава нямаше видиозони.прегледите ни бяха с дървени слушалки.нямаше мафия -избор на екип.родих децата си нормално,само с два шева.а бе хора -Българи,стига сте се навеждали до земи.трепете.те това заслужават.проклинам всички тези лекари.господ да ги накаже,до девето коляно!

Какъв избор на екип? Това си е чист рекет и то официален. Мен д-р Хранов ме накара в централната университетска болница на България - "Майчин дом" да заплатя за избор на екип за секциото, при все че му казах, че нямам нищо против да ме оперира специализант, щом няма кой друг. Наистина защо министъра чак сега се сети да държи отговорни директорите на болниците за това, което се случва в тях? Какво значение има дали избора на екип ще е 350лв или 900 лв?

Защо министъра може да държи отговорни директорите на държавните болници при 900 лв. избор на екип, а за 350 лв. избор на екип - не може. И ако пак се случи същото, него кой ще го държи отговорен.

Не разбрах защо трябва да се повишава цената на избора на екип, за да започне министъра на здравеопазването да държи директорите на болници отговорни, за това което се случва в тях. Той досега не ги ли е държал отговорни. Егати министъра!!!

Какъв избор, бе! Това не е възможно, защото персоналът работи на дежурства и не може 1 лекар и 2 акушерки да се ангажират само с 1 жена за 3-4 дни. На практика, раждаш (правят секцио), лежиш някой ден и си отиваш така, като се случва с всяка жена, без разлика, дали е платила за избор или не е. Изборът касае единствено човека, който ще извърши родоразрешението. А, след това? Това да те принудят да си платиш, за да не те нагрубяват е ... нямам думи. Жените, които са раждали знаят, за какво говоря.

Значи: 1.Потребителска такса за леглоден 5 лева /да кажем лесно смилаемо/ 2.за Кл.Пътека-вече е ясно 900 лева/хич не е лесно :( / 3.Дежурната податка // под маса//--според апетита на хирурга,гинеколога,ортопеда -да пази Бог ...// 4.Ежемесечна здравноосигурителна вноска... ...Е.а си управията...!!! :P

ЗАЩО ДА СЕ ПРАВИ ИЗБОР? НАЛИ Е БЕЗПЛАТНО РАЖДАНЕТО ИЛИ ПРИНУЖДАВАТ ? НО ТЕ ТАА(КА ИЛИ ИНАЧЕ СИ ПРИБИРАТ ПАРИТЕ НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА ДАЛИ Е ПОД МАСАТА ИЛИ РЕГЛАМЕНТИРАНО. КАКВИ КОЛИ САМО КАРАТ НЕ ВЯРВАМ ДА Е ОТ ЗАПЛАТА . И ДА ПРЕСТАНАТ ДА ЛЪЖАТ ЧЕ ДАВАТ НА ПЕРСОНАЛА ВСИЧКО СИ ПРИБИРАТ ДОКТОРИТЕ,РАЗБЕРЕТЕ ГО БЕ ХОРА РАЖДАНЕ НАД 2000 ЛВ СТАВА

Което пак ме кара да попитам А защо плащаме осигуровки?

егати обирджийте.Те отговаряли за два живота.Ами ако майката или бебето умрат недайси боже какво правят.Измиват си рьцете и веднага измислят някаква болест.Глупаци.Това не са лекари.

тоест демек обаче, вече рушвета започва от 900 лв нагоре, досега беше от 500 лв.

Всяка стока или услуга си има равновесна пазарна цена. За 900 лева ще си избирате екип и ще чакате 6-12 месеца да ви дойде реда за добрите лекари. Преди поне можеше да събереш пари и да се вредиш, сега ще са всички на опашката, а най-добрите лекари ще вдигнат капите в чужбина. Нали се опита Бойко да намали заплатите на кардиохирурзите с по 10000 лева заплата. Обясниха му че това са дестина човека и ако го направи оставаме без кардиолози цялата държава. Предлагането на медицински кадри намалява, така че е нормално цените да се вдигат. За да паднат цените трябва държавата да направи нещо младите хора да остават в България, защото сега масово избират 2-3000 евро специализация навън вместо 4 години за без пари бачкане у нас.

това коета са казали АГ докторите не е истина , защото на регстратурата в Тина Киркова си имаше ценоразпис- избор на екип и т.н и цена от порядъка на 300 лв не е имало аз родих второто си дете преди 2 години и такава официална цена нямаше всичко беше от 500 лв. нагоре и отделно плащаш на лекар.

Имаш право ... Като вземеш предвид и заплатата на мед. сестрите ... която в ОДЗ-тата чисто е =350лв какво да искаме. И Фандъка пак и се виждат много и не дава повече. Трябва да има по-добро разпределение. Не е нормално за една и съща длъжност да има такава огромна разлика в заплащането.

Абе Икономист кой ще иска навън- нали като сгафиш така добре ще те осъдят, та и лиценза ще ти вземат. Намерили са тук пазар да скубят- не стига че на частно им е позволено да взимат пари и това не им стига. В други държави избираш- частно или не, а тук и двете, та и избор, та и отделно на доктора за раждането.

може да платиш и 2000лв. и ако раждането не върви...нищо не може да помогне,дори и избор на екип...а и в медицината има усложненея,които никои не може да предвиди...дори и министъра,дори и след заплащане!!!!!!!!!!!!!!!

Акушер-само от АГли трябва да разбира един министър,за да ни занимава половин година с избори на екипи,ами всички останали специалности и пациенти къде отиват?в медицината има и детски болести,и очни,ушни,неврологични и още и още заболявания...а той си знае само родилките и това е ....боже,помогни му да се осъзнае и да разбере,че е министър на здравеопазването,а не министър на родилките с 900лв.таван!!!!!

Стига глупости. Жените се страхуват да раждат защото за лудо в болница починаха стотици родолки. Стига помощи за мързеливите. Може да има само за стари и болни хора и за майки с малки деца след проверка , че няма кож да им помогне. Спрете с тези пътеки, да плащаш дори когато не избираш екип за каквото и да е било. В нормалните държави, като влезеш в болница и си осигурен не плащаш нишо, като те изпишат дори лекарствата за в кжщи получаваш. Домашното лечение е за твоя сметка. Дори при тъпия социализъм беше така. Сега какво - намаление на лекарствата за в къщи 1-2 лева. Това пълни джоба само на фармацефти и губи време на докторите. Има и по добро - плащаш и после срещу платеното си получаваш парите от здравната каса. Тогав а няма да се теглят напразно пари от здравната каса защото никой от нас няма първо от джоба си да плати нещо което не е получил. А сега какво - не ми трябва направлението не било за това-плащай., но нв ти го връщат. После се тегли и ти плащаш. Така никога няма да стигнат парите в здравната каса.

престанете да ни занимавате с избор на екип-първо в оперативните специалности,а сега и на кл.пътеки!!!Засрамете се!!!Това ли според вас се казва ЗДРАВНА РЕФОРМА,ИЛИ СЕ ПОДГОТВЯТЕ ЗА АКУШЕРОГИНЕКОЛОГИЧНИЯ ИЗБОР НА ПАЦИЕНТКИТЕ СИ СЛЕД КАТО ВИ МАХНАТ ОТ ПОСТА!!!!България не е София и още 2-3 града!!!!Безпомощен,БЕЗИДЕЕН САМОВЛЮБЕН....ВСИЧКИ ЛИ СТАВАТЕ САМОВЛЮБЕНИ НАРЦИСИ,КАТО СТАНЕТЕ МИНИСТРИ!!!!ИДИ СИ И СПРИ С БЕЗУМИЯТА ПО РАЗНИ ИЗБОРИ!!!А КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ ДЕЖУРНИТЕ ЛЕКАРИ,ЩЕ КЛАТЯТ КРАКА И МОЗЪЦИ....

Чудя се какви са тези суми, които се цитират в статията - аз родих през юни 2009г. във Втора градска болница и още тогава за избор на екип заплатих ОФИЦИАЛНО /в касата на болницата, по обявена тарифа на самата болница/ 1300 лева и 200 лева за упойка. Професионализма, условията, обслужването - всичко беше страхотно, но това беше цената, а не 350 или 900. Здравно осигурена съм, но плащането за избор на екип няма нищо общо с плащането на осигуровки - поне в България е така.

Господа имате ли си представа отръде обикновения човек да намери 900 лв. На вас медици и всички които вадите душите на обикновените хора , нека бог ви съди и дано в скоро време заемете нашите места защото ние ще се преселим в отвъдното.

Родих второто си дете във Германия 20 дни по-рано докато бяхме на покупки. Всичко от което имах нужда беше европейската здравна карта и някаква смешна такса за дневен престой. Изживяването няма нищо общо с нашите болници - дори и с частните. Тогава ми стана ясно защо хората в Западна Европа имат и повече деца . Защото да родиш дори в общинска болница е удоволствие в сравнение с нашата кочина.

А поинтересувахте ли се колко е платила здравната каса за това ваше раждане в Германия???Като научите бъдете честна и любезна да го съобщите, защото здравната карта е документ който дава основание за изискване на сумите от съответната държава.

Няма никакво значение колко е платила здравната каса! Затова си плащаме здравните осигуровки!!! И щом някъде могат да дадат качество срещу тях, значи тук проблема е пак в управлението и в "маймуните на клона", който искат да се облагодетелстват на нечии гръб!

Сестра ми и предстои раждане,тя е на 38 години,до сега вече 15 години се е осигурявала на максимума,а се га отново и искат-майка си ибаща си ,а кажете кого стимулират у нас.

Никой не иска нищо за плащане - ако раждаш на общи основания - по клинична пътека. Чете ли е какво написано - започва истерия преди да е разбрали за какво става дума. Ако необосновано искате секцио и точно определен доктор , отделна стая с климатик - е ще плащате. Раждах - без да платя каквото и да било - е не е 5 звезден хотел , но пък за 4 дни все се търпи.

И тоя министър и той като боса си е кретен. Защо плащаме здравни осигуровки бе, аз плащам от 3 места. Който няма здравна осигуровка, той да ви избира, ако ще на екип, ако ще на тиква и му искайте пари. Например мангасарите, те не се осигурават и все цоцат или крадат държава, съседи, фирми. Вие сте длъжни щом получавате заплата да давате всичко необходимо от себе си. Имате длъжностна характеристика, хипократова клетва, държавата ви е изучила, трябва да работите по КТ, както всички останали. Който не му харесва да си търси пътя в Германия ли в Патагония ли. Като останете по-малко, ще ви се вдигнат заплатите. Из коридорите в болницците не може да се размине човек от бели престилки. Вие от най-хуманната каста се превърнахте в най-измамната и лакома.

Длъжна е била майка ти да те роди,щото си я напъвал между краката.Никой не ти е длъжен-нито заради мижавата заплата, нито заради недомислиците на пожарникари и милиционери,нито заради това,че "сте били изучили лекарите в Бг", още по-малко заради Хипократовата клетва/ вземете да я прочетете най-сетне/ Ама за нищо не сме ви длъжни!За 30 години съвестна работа, за по 17 ст.допълнително на час и то през нощта, за обидите, униженията, ругатните, заплахите.... на НИКОГО не съм длъжен! Ако река ще спра да работя и в Патагония ще ида. Лошото е ако така решат и малкото останали бунаци от моето поколение ! Защото младите, ако че "са ви длъжни" бягат още от института- право в Германия.

Този кабинет просто ни разсипа, нямат никаква социална политика, аман от некадърници с недообмислени идеи, които си правят опити за наша сметка!!!!

Бъдеща маме, ти май не знаеш,че тая практика за избор на екип да се плаща по 900лв е от години много преди това правителство да дойде. Те се опитаха да го смъкнат на 350, ама на не искат да работят за толкова досторите. Въпреки всчко проблема е нулев, няма да си плащате просто ще отидете да раждате нормално.

Абе, хора, кви 900 лева у тоя нещастен, беден народ!? Вече 100 лева са проблем, умираме си и тва е, ясно ли ви е негоспода в парламента! 20 и кусур години геноцид, всички грабиха и съсипваха народ и родина, и не ми се пишете, че сте от различни партии, абе, не ви ли е страх, че някой ден ще се изправите там, пред НЕГО и ще отговаряте за всичката мърсотия и кражби!?

хех... По принцип изборът на екип не е задължителен, болницата може да предостави персонала си, ако лекуваният не иска да си избере екип, което е негово право да не си избира екип, а да бъде лекуван от екипа на смяна! само че в бг така са извартяли системата, че даже трябва и да не искаш, за да ти вземат парите трябва да си избереш екипа, който е на смяна, а те и друг екип не ти предлагат... така че къде е изборът? и за кво да хвърля 900 кинта? аман от тая държава! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

А като не си платиш стоиш пред болницата да раждаш, докато се сетиш за какво иде реч или тичаш в друга (обикновенно ти кават, че не раждаш, ама не е съвсем така)

Просто вече ми писна от всички промени, които налагат всеки ден! Качеството на услугата, която предлага болницата, не отговаря на поисканите цифри. Предстои ми да раждам след два месеца и така като гледам в най-добрия случай ще трябва да платя 1200-1300 лв, защото за всичко искат пари. Със сигурност вече сме решили със съпруга ми, че второто дете няма да го раждам в България. Просто наистина не знам. Осигурявам се на две места и пак трябва да плащам, виждам как след години ще обслужват само циганите в нашите болници..

А прочете ли съобщението за какво става въпрос или само драскаш глупости?

Като престанат тези глезотии, на по-голяма част от бъдещите майки, секцио на определена дата, гинеколог по желание за да присъства на раждането, единична стая за "почивка" след раждането и т,н, ще се плащат и луди пари на лекарите. Не са виновни лекарите че ги искат в определен час на определена дата съответните майки.

то това не е промяна, защото до сега си се плащаше , само че всяка болница си имаше тарифа и беше доста над 950 лв. Проблема е в самите нас, защо плащаме като ни искат пари под масата? Да ги записваме и после на съд и така ще спре порочната праткика, ама на нас все някой друг ни е виновен...

Родих 2-рото ми дете преди 2 години - нищо не плащах, всичко по клинична пътека. На смяна винаги има лекар - но ако искаш точно определен човек да е на разположение - ще плащаш.

Няма работещи реформи, диагностично-свързани групи и клинични пътеки! Има само една работеща пътека - тази от банкомата до лекарския кабинет! Колкото по-рано го разберете, толкова по-здрави ще бъдете. Въпроси?

Айде от утре за тва, че болницата е избрала мене за доставчик на ток - ДВОЙНО. Като Ви е много, колегите ще Ви вземат по-евтинко.

Поне знам за кой няма да гласувам на следващите избори- аман от законен рекет.

егати простотията тъп министър, нагли, алчни докторя бах ти оправията, а не мое ли да се узакони рушвета а? направо да се премахне тъпото държавно здравеопазване, да ги е.. в трътките миризливи

И аз не разбрах нещо екипите печелели вместо отделните лекари и сестри Сега ако това е място за печелбарство да си отворят клиника на края на града Това нали са обществени болници Тогава дайте възможност на всички да си избират кой да ги обслужва кой полицай да те разследва, кой служител да ти оценява обществената поръчка Егати безобразията

Ай,сиктир некадърници мръсни!

Че защо да ви избираме за екип, като се падате по график. Щом ще фалирате за избор, няма нужда да ви избираме. Ако ме изберете аз да ви обслужвам като фирма, да не би да ми плащате 900 лв. плюс!!?? Ама че простотия, капиталистическа измислица.

Охооо, то с тия цени никой няма да иска да има деца. Или крайна сметка ще се получават само някакви недоразвити бедни комплексирани хорица.

беше време това да се направи,браво,сега остава и ние да си търсим правата когато ни поискат(изнудят)за още ,,под масата

А до сега защо не си ги търси?

НЯМА ДА СПРАТ! НЕ СТАВАМЕ ЗА НИЩО! КОЛОНИЯ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ. АКО ЕДИН ПРОТЕСТИРА 20 МУ СЕ ПОДИГРАВАТ.ОБРАХА НИ ЗДРАВНИЯ ДАНЪК.АКО ТОВА СТАНЕ В КОЯТО И ДА Е ДЪРЖАВА НЯМАШЕ КАМЪК ВЪРХУ КАМЪК ДА ОСТАВЯТ.

До ами Прав си, трябва да се обединим в защита на правата си и достойнството си. А ние сме всеки срещу всеки. Мачкат ни, гаврят се с нас и ни убиват , това си е геноцид, на не говорим кой може да даде тези пари, аз съм с две висши образования , мъжът ми също , безработни сме, а ако имаме работа, в Сливен заплатите са з00 лв. Да идва 2012, та всичката мизерия да се срива, защото явно няма друг начин и да се даде шанс на новото и на смирение и добри хора да заживеят по божиите закони.

И това ако не е рекет здраве му кажи. Много ми е интересно на мен на циганите кои ще им плаща таксите като раждат по десетина циганета.

Защо нераберете че това се отнася ако искаш определен лекар а не тези на смяна. Всеки каприз се заплаща.

То има и частни болници за капризните, защо трябва да се плаща в държавните и общинските?

Нали беше БезПлатно здравеопазването - нанаааааааа!

Конституция на Република България, член 52? И кое е безплатното?

Еее, ти пък. Я виж що партии са се затърчали да променят Конституцията. Що мислиш им е?! Те 90% от законите им сега са противоконституционни. Много ясно, че ще я сменят. Сигурно ще я напишат така, както говорят, че са конституциите на северна корея, чили или куба ;)

Здравните осигурвки пълнят дупките в бюджета, а който опре до лекари или да плаща на ръка или жална му майка.