Нов модел в здравеопазването от 2011 г.

Окончателната визия на здравноосигурителния модел на държавата ще бъде представена до средата на тази година, а предстоящото увеличение на здравната вноска не отменя намеренията на правителството за промени в него.

Обратно в новината

Коментари - Нов модел в здравеопазването от 2011 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

моделите колко са вече не знам,но знам че ни изядоха здравето и парите.

До ГЕРО (09.03.2010 г. 13:05ч.): Ти вярваш ли си?

Така се и очакваше-всичко което ще получат лекарите с исканията си ще излезе през джоба на народа, а правителството ще си запази безценния бюджет. Да познаем ли кой ще е най-облагодетелстван от големите икономии?

Положението е трудно, не бива така, колеги, да наскачате срещу Борисов. Премиерът, за съжаление, е прав. Наследството на Тройката и в частност на Станишката е тежко. Извън пределите на страната е тежка криза. Бойко е ПРИНУДЕН да предприеме тази мярка, за наше добро. Нека сега малко, подчертавам, малко да затегнем коланите, докато отмине кризата, Уверен съм, че Герб и правителството ще помогнат на държавата, а и после на народа, да види по-добри времена. Малко търпение само, това се иска.

Обаче ми харесва пропагандата на мафията как това увеличение с 25% на здравната осигруовка нямало да има проблем, защото се разделя между работодател и работник. Само че се премълчава ефекта при безработните, които се увеличават с всеки ден! И защо на тях им казват самоосигуряващ се? За да не се шокират хората как безработен трябва да плаща такса ли? Той не е самоосигуряващ се, защото не се осигурява за други осигуровки, а си е БЕРАЗБОТЕН! Таксата става от 16.80лв на 21. Или от началото на урпавлението на ГЕРБ, което няма и година, таксата се удвои! Пресметнато това значи за 400 000 берзаботни по още 4.2лв или това са близо 1.7млн допълнителни приходи. Щеше да е добре ако тези хора имаха доходи от където да вземат тези пари. В същото време мафията си къта парите, защото за доходи над 2000лв няма осиуровки! Ето на това му казвам мутренско безобразие! А с трите стълба на осигуряване какво мафиотско крадене ще падне не е истина.

Защо не се вземе моделът на Германия? Той е най-подходящ! Обаче съм убеден, че няма, защото там мафията няма как да си прави далаверите.

Говори се за увеличение на здравната вноска с 2%. Парите на здр.каса не достигали.Питам аз как ще им стигат парите след като на джипитата се плаща ще го нарека Такса на база записани пациенти. Каква работа са извършили те през месеца та получават тези пари всеки месец.Там изтичат парите. Има хора които с години не посещават джипито си а то получава пари за това че пациента го е избрал.Трябва да спре това източване на парите.И без това при посещение при личния лекар то не издава касова, прибира си парите бележка и накрая не можели да си платят консумативите??? Укриват по този начин големи доходи. Ако спрат тези пари и плащат на джипито когато отида при него и ми направи преглед и диагностиране тогава да получи пари. Тогава ще ме гледа в очите и тогава здравеопазването ще бъде по добро.

hora sprete da plastate zdravni osigurovki taka investirate v sobstvenite si vragove-durjavata i lichnite lekari !

Окончателната визия на здравноосигурителния модел на държавата ще бъде представена до средата на тази година . Визията за здравноосигурителния модел само с процента на здравната вноска ли се изчерпва

Да, прав сте Господине(госпожо), не показвам реалните си доходи, но съм готов да го направя, ако всички го правят или по-точно, ако някой го направи, нали!

До Мравчо, Мириам и др. Извинявайте дами и господа, но вашето мнение е, като приказката на Андерсен, за кокошката, която си оскубала перата за да се хареса на петела. Или като в един стар виц за пушката и сватбата. Колко фишове за заплата сте видели на лекари?! Щото аз всеки месец виждам фиша на съпругата ми, лекар в голяма Софийска болница и все не мога да видя суми по-големи от 700 лв. Нощните дежурства за Ваше сведение са 0.20 лв. на час (20 стотинки!!). Питам Вие бихте ли стояли будни, дори без да работите, за 20 стотинки на час?!

Председателят на БЛС коментира, че в края на миналата година близо 300 милиона лева от средствата на НЗОК са изчезнали някъде без да е ясно къде и за какво.

Някой сумирал ли е всички осигуровки спрямо заплатата си колко процента е? Аз се осигурявам на 100% така, че го направих! Общата сума, която работодателя плаща и аз за осигуровки е около 37% от брутното ми възнаграждение. Допълнително се плаща 10% данък. Така че това намаление на данък общ доход беше прах в очите. Дерат ни за световно!

Така казваха и като вдигнаха вноската от 6 на 8%. А какво стана като вдигнаха минималния осигурителен праг? тези пари къде отиват. Ало некадърниците в парламента що не си ходите преди да сте съсипали държавата?

Да намерят и начин да принудят работодателите да осигуряват на истинските, а не на минимални заплати.

Ако само ще се променя процентът на здр. осиг. вноски и съотношението работник-работодател т. е. опитват се за пълнат каца без дъно под името солидарна система ,аз не съм съгласен. Аз искам: общ минимален пакет от видове заболявания/най-чест срещаните/ като задължително здр. осиг. вноска-не по-голяма от 4 % От тук нататък-свободна програма- въпрос на желание и възможности не само за ръботещите ,но и за работодателите.Разли пакети от здравни услуги поети чрез здравна застаховка към фонд,който има сключени договори с определени болници/фонда контролира болницата,пациентски организаций контролират фонда/Този пакет от мед. услуги е личен или за близък от семейството и сумите по него се натрупват в годините, да може и да се унаследява/бели пари за черни дни/В този пакет може много неща да се развият-от това какъв ще е делът на работодателят в сумите по него-до поемане на част от разходите за лекарства от фонда ,който е избран. Солидарност до личния лекар.До тук със Здравната каса и нейните мерки и механизми за действие.Всички специалисти да работят със втория пакет.Тук здравна каса няма.Има здр.фондове,пациентс организаций и железни закони с голееми глоби. А социално значимите болести,имунизаций деца и пенсионери -те са си наши държавата трябва да се грижи за тях ,но истински а не само на думи.

би ли обяснил некои след като се вдигат осигуровките ,какво зна4и понятието ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА такова животнонема никаде??

Най-големите мошеници в света са фармацевтичните компании.

Как така в края на 2009 год. са изчезнали 300 000 000 лв от средствата на НОЗК.

до merian (09.03.2010 г. 09:40ч.), ти колко лекари познаваш, че се изказваш така категорично и не мога да разбера защо гледаш в паницата на другия

Не разбирам какъв е смисълът от ЗОВ,при положение,че повечето специализирани изследвания се заплащат, операциите и консумативите за операция също са платени и кой знае още какво.Това със сигурост го знам,защото лично съм се сблъсквала с този проблем.

За да се оправи здравеопазването трябва да се закрие НЗОК, която дублира функции на М-во на здравеопазването и М-во на финансите и е един огромен мастодонт от ненужни чиновници, които харчат огромни суми от здравните ни осигуровки. Второ- да се върне безплатното здравно обслужване на всички българи, независимо дали си плащат или не здравните осигуровки. Трето- здравно-осигурителни вноски да се увеличат на 12-15%, но да се събират единствено от тези, които работят. В момента, тези които са без работа са наказани допълнително и да си плащат сами осигуровките, а ако не могат- да мрът.

до мравчо: Много си прав! Като гледам какви коли карат бедните лекари, колко злато има по тях и с по колко жилища са - наистина са за оплакване. А като отидеш дори и на частно - гледа колкото се може повече пари да ти вземе без да ти обърне внимание...

тия пари дето се отпускат за здравеопазване, не стигат дори за преглед на циганите

крайно време е да се въведе някаква схема с инидивидуални партиди - писна ми вече да ми вземат данъци и осигуровки на пълната заплата и все като ида при личния си лекар да няма направления. А масово, което не е тайна в тази държава, се прави осигуряване на миниманлна заплата. И стига толкова малоумни назначения и никому ненужни офисни и социални подобрения в тази Здравна каса, за които плащаме ние

Чакайте сега: Председателят на БЛС коментира, че в края на миналата година близо 300 милиона лева от средствата на НЗОК са изчезнали някъде без да е ясно къде и за какво. Края на миналата година е НОВОТО правителство! Стига стенограми - обяснете къде са тези пари!!!!

Стига ривах те. Ако искате да дойде пак Орешарски да ви дои като дойни крави, и хамстера да ви клати. Тоя народ малко мисъл да влага а не при всяка трудност да хленчи.

до тарикати (09.03.2010 г. 09:07ч.) говорим за нормален живот, е аз се махнах и още ще се махат, а вие ревете по форумите, после ще ревете и на живо

Това правителство да си ходи,или поне този некадърник Дянков ,ще станем по зле и от Гърция.Няма ли нормални политици в тази държава , за да спрат всичко това,няма ли трезво мислещи икономисти???Фирмите фалират ,икономиката е замръзнала,отиваме в пропастта, а те ни занимават със стенограми и всевъзможни глупости

Няма проблем, дори догодина могат да съкратят значително лекарите, защото с тази политика дотогава може и да не останат болни.

Господа лекарите да не би да си мислят, че само те нямат пари. То не може така, за хората криза, а за тях не. И ако ще 100% да напрявят здравната вноска като няма кой и откъде да се плаща все тази. Ще трябва да се откажат от луксозния си живот и да оцеляват като всички останали.

Този т.н. председател да го пратят в Австралия да види как с 2% здравна вноска функционира прекрасна здравна система. Но не се краде и лъже като у нас. Кой лекар издава или зъболекар издава касови бележки? Колко от тях се осигуряват върху реалните си доходи? Глоби, глоби и т.н. докато разберат, че пациентите не са дойни крави или ходещи 20-левки.

Мъдър е нашия народ.Казал го е : на малко прасе и нов началник не се радвай,ше не знаеш каква свиня ще излезне.Бившият шеф на лекарския съюз Игнатов измъдри сегашната система която в пъти влоши здравеопазването но направи съсловието си по стандарт - заможно,богато и не рядко охолно,по поведение по-безцеремонно,по съвест по-меркантилно,по цели по-сребролюбиво. За аптекарите - виж по-горе.Няма да се учудя ако тази нова идея се окаже още по-голямо ако.

Внимавайте какво въвеждате и какви експерименти правите, защото до гуша ни доиде.Преди когато се въвеждаше сегашният начин на Здравната каса се копира изцяло от Германската, а тя след не много време фалира.

Вече се чудят какво да измислят-замазаха ни очите с намаление на ДОО с 2 % и хайде сега да компенсираме с увеличение на ЗОВ също с 2 %. Нещата се изравняват. Това, че не им стигат пари за бюджета не ги оправдава. Продължават да товарят народа с всевъзможни данъци и удръжки и очакват нещата да се подобрят. Няма как да стане - хората вече изнемогват с тия мизерни заплати, а удръжките им не спират да растат. Къде е логиката? Управниците в нормалните държави не повишават данъчните тежесте, докато не отмине бурята- ние измисляме нови постулати и се правим на велики, че да се хвалим после с най-малък бюджетен дефицит в Европа. Много важно - хората нямат пари за хляб-много ги топли мнението на Европа!!!

Как така в края на 2009 год. са изчезнали 300 000 000 лв от средствата на НОЗК. Къде е премиерът, правителството? Веднага дайте обяснение за това!!! Без манипулации, лъжи и комплоти!

Какъв нов модел на здравеопазването бе Борисов, какви пет лева?? МОДЕЛА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ Е ЯСЕН - ИМАШ ПАРИ ЖИВЕЕШ, НЯМАШ ПАРИ УМИРАШ. Защо след като с хер Флик окрадохте парите и резервите на НЗОК решихте, че рекета трябва да продължава с увеличаване на вноската. ВНОСКАТА ОТИВА ВЪВ ВАШИТЕ ДЖОБОВЕ И КЪРПИ БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА , А НЕ БЮДЖЕТА НА КАСАТА. То бива рекет то бива чудо но такова не е било. СЛЕД КАТО УВЕЛИЧИ ОБЛАГАЕМАТА БАЗА СЕГА РЕШИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА НАПРАВИШ ТОВА И С ПРОЦЕНТА НА ВНОСКАТА. И БЕЗ ТОВА СИ ПЛАЩАМЕ НА ЛЕКАРИТЕ, ЗАЩО НЕ ОБЯВИТЕ ПУБЛИЧНО, ЧЕ КАСАТА Е ОКРАДЕНА И ФАЛИРАЛА. ПАРИТЕ КОИТО НИ УДЪРЖАТЕ ЗА ЗДРАВЕ НЕ ОТИВАТ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ. Закрийте касата и всеки да се оправя така както и досега - да плаща на лекари и зъболекари. Тогава няма да има глупости като здравни пътеки водещи до една към леталния изход на пациента. Нещата ще бъдат наистина пазарни, а не хибрид между социалистическо планиране на здравеопазването и див капитализъм при прелагането на закона свързан с него. НЕ Е ЛИ КРАЙНО ВРЕМЕ ДЪРЖАВАТА ДА СПРЕ ДА НИ РЕКЕТИРА ЗА НЕЩА КОИТО НЕ ПОЛУЧАВАМЕ ДАРОМ. Завършвайки ще те попитам- не е ли крайно време в България да бъде въведено военно положение подобно на това в Чили. Тогава Борисов ще разберете кои са наглите и къде е вашето место сред тях.

ква визия бре тоя сляп банкянски цървул може ли да има такава

this is only a test.

this is only a test.

this is only a test.

Честито, герберчета! Така се управлява държава - по партийному. Наглите лекари искат - дава им се, за да има мир. От кого -от народа!

хехе кви са тия 300милиона, маймуни с трици ще ловят, тат те не стигат само за прегледите на мангалите

pak li nov model?! dokato ni umoriat! e, pitam az, togava kogo chte doiat upravnizite???