Москов: Трагична ситуация с детската смъртност у нас

Ситуацията с детската заболеваемост и детската смъртност в България е трагична в сравнение със средноевропейските нива.

Обратно в новината

Коментари - Москов: Трагична ситуация с детската смъртност у нас | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

за да си мутрополитическата капиталистическа мафия е точно комунистическата.Комунистите си смениха членската книжка с олигапхичната.Ако беше истинската капиталистическа,която е избита и унищожена от народния съд по волята на сталин,България сега да е една цъфтяща просперираща страна ,но простите неграмотници станали комунисти,респективно олигархия ни докараха до това положение,защото са генетично гладни и тъпи

Москов е политическо лице, чиято главна цел е да запази топлото си местенце и да се отчита на тези, които го направиха министър...Политиците и министрите у нас винаги лъжат, така че е странно защо толкова много хора му вярват на приказките, които слушаме вече 25 години...

Мафията куманистическа требе да бъде изтрепана и изхвърлена от страната. Друго решение на проблемите на обикновените орица нема.

А мутрополитическата капиталистическа мафия? Да остане, а? Много мутрофили има у нас....

А също повишаването на културата може да помогне за решаването на проблемите...просташкото писане на диалект - едва ли...

трудно би станало приоритет да са децата, докато Личният лекар лекува и баби с кръвно. Не че нещо против бабите, но все пак.

Москов м ай е най-доброто попадение от всички министри. Евала, само да не ги изпързалят нещо и натопят.

Един пример за "здравословен" живот на бъдещи родители. Всеки ден в голямото междучасие учениците от Националното училище по изкуствата идват да пушат в двора на нашия блок. А директорката казва, че не е нейно задължение да ги следи къде ходят и какво правят в междучасията.

Голям процент от лицемерието към пушенето идва от възрастните. Над 99%! Възрастните, които се правят на велики с ориенталският си навик и не си дават сметка, че всеки миг служат за пример на малките. А малките, всички знаем, че обичат да подражават на големите. В София масово се пуши извън двора на училището, още при входа, на тротоара. Всички виждат това и никой не смее да направи бележка, защото знае, че процесът е дълбоко подклаждан, поощряван и прочее, включително смешни родители в стойка "ти знаеш ли кой съм аз". Няма случайни неща на този свят! Дори тотото го доказва.

Ми нека пазят диети младите майки - да не надебелеят...щото после требе да се аресат на още некой тъпкач.... да не споменавам лошата храна, стреса и ниските доходи...

"Заедно с това ние сме и сред страните с най-много бебета родени с тегло под нормата (8%), наред с Кипър, Гърция, Унгария, Португалия и Румъния. " Все страни, в които пушачите са наистина много!

А колко струваха новите аУДИта за боклуците управляващи. Мор по време на чума. Жена починала в линейка заради непочистен път, мъж починал в колата поради непочистен път, дете починало заради липса на хирург, и т. н., и т. н. Лайняна държава, лай...и политици.

Този глупак Москов трябва да закрие военна и правителствена болници и всичко ще се оправи.Едно време хирурзите на смяна оперираха всичко без травми на главата,а сега се правят на важни,язък за народа

Продължаваме да сме бедни, със стандарти на третия свят. Но сме еврпейци. Радваме се, че ни потупаха по рамото тия дни, обясних ни че сме велика нация, разцелувахме се с Меркелката. В едно омразно и отминало време, омразните комунисти 25 години след идването си на власт създадоха болници и санаториуми и в най-малките градчета, имунизираха децата, изкорениха туберкулозата и вариолата. Нямаше недохранени деца. Стояхме на топло. И още и още....

Леле, колко минусчета ще получиш сега. А от мен имаш +....

И още-начална заплата на лекар 170 лв,на лейтенантче 330 лв.Тракторист със 500 лв,миньор-700 лв.Не разбрахте ли че от 70 г здравеопазването се крепи на почти безплатния лекарски труд.Който иска децата му да не измират да плаща на лекарите си по европейски.Иначе разградския случай ще стане ежедневие.

Решението е в електронните карти.Отговорете си сами, защо не се прилагат.Този модел на здравеопазване е успешен в много страни.

ladycrystal@live.co.uk

лъжеш - минималната работна заплата е над 300 - нема как лекар за започне на под минималната. е ко повеке да говориме - ти просто ЛЪ-ЖЕШ! куманис...го посочи с пръЗд и го заплюй...

Така ще е докато се чудите как да си поднивите служебните коли, как да си увеличите бюджета на президент и нс което мина незабелязано похвърляйки други манипулации, как да раздавате милиони на немска фирма БЕЗ законово основание, как да се чудите къде да си разходите задниците многобройните ''държавници':(((НАМАСЛЕТЕ поне с 1/3 УВЕЛИЧЕНИТЕ си харчове и ги насочете към истинско а НЕ търговско здравеопазване,

А колко са циганетата? С такива заплати и средства за здравеопазване като цяло положението няма да се промени, че и с нападенията над лекарските екипи. Самото обучение също е отишло на кино. Внасяйте негри от Третия свят и виетнамци най-добре, щото все още са с по-ниски заплати!

Ами, лекарите станаха търговци, какво очаквате?! Смятат като че ли си отишъл в бакалия да си пазаруваш здраве на кг. Човешкият живот стана стока, а медицината се превръща в пазарлък между фармацефти, лекари и пациенти ... Жалко за хората ...

"... пазарлък между фармацефти, лекари и пациенти...", КЪДЕТО ГУБЕЩИЯ ВИНАГИ Е ТОЗИ, КОЙТО ПЛАЩА МАСРАФА - ПАЦИЕНТА!

Значи полицаите, прокурорите, съдиите, политиците и т.н. могат да бъдат търговци, а лекарите не, така ли? Да ви лекуват безплатно?

Че по кои показатели сме в Европа?! Отдавна сме в кръга на страните от 3-ия свят ... Така че, въобще не е уместно сравнението със страни от Европа...

Ти защо обиждаш страните от третия свят бе?

москов един съвет виж колко доктори имаш и ги раздели на всичките болници български 450 май са в израел болниците са 40 каква ти е задачката драги

МНЗ предупреждава ( нерегистриран ) 30.12.2014 13:02 МНЗ предупреждава, че МНЗ е опасно за Вашето здраве!

България е Държава от 1333 /да хиляда триста тридесет и три/ години и което е по важно, и до сега няма ЕДНА ЕДИНСТВЕНА СЪВРЕМЕННА МНОГОПРОФИЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА. Какво друго трябва да очакваме.

И като я направите в София как ще транспортирате децата от провинцията до нея?Или тях -кучета ги яли ?

Дали е по добре да събираме пари и да изпращаме децата в чужбина. Така никога няма да имаме специалисти. Хора които управляват трябва да се замислят за бъдещето на нацията.

При добра организация е напълно възможно, България е по-малка от много градове в Европа......

На теб не ти ли стана ясно, че липсата на лекари и изобщо проблемите на здравеопазването не са свързани със София, а с провинцията?! Там трябва да се задържат кадри, в София са в излишък!

Задържането става само и единствено с европейски заплати на лекарите,драга!

"Детско здравеопазване" ? А пенсионерско или юношеско или младежко , защо няма? Какви са тези термини? Здравеопазването е понятие, което обхваща всички. Разделянето води до проблеми. Това води в последствие до "наше и ваше" здравеопазване. Именно разделянето на толкова много профили в болниците води до "липса на специалист", който след това се търси документално в зависимост от пътеката. Абсолютно малоумие! Цялата система е такава - малоумна. Ако речем те боли ръката и отидеш в болницата, се започва... ааа не си за мен, отиди при друг, че аз съм специалист по "наслояване на мръсотия върху пръстовите отпечатъци". Следващият е специалист по "лакътно натоварване в следствие на неправилно хранене" и така до безкрай. Докато болката в ръката стане нетърпима и си я отрежете сам, понеже се е инфектирала необратимо от мизерията в болниците, които сте обикаляли 10 месеца в търсене на "специалисти".

на руски лекар е 12000 долара,на младите лекари е и по ниска.Какъв ни е проблема щом имаме недостиг на лекари?

Я! Имаме си фен на руските лекари :) Добре. Разбрахме. По-добри са. Доволен? Напълнил си новината с твои коментари. Стига де! По един път се пише.

от вчерашния форум,трябва да им се отговори.

Ами руските лекари отиват в Европа.Когато дойдат тук ела ми се обади.

ще дойдат и ще са доволни,и ние също.

AZ,МОЖЕ ЛИ ДА ТЕ ПОПЪРЖА ДА ТЕ ЕБА В ТЪПИЯ НЕГОДНИК-ЧЕ АЗ ЩЕ ИДА БЕ СПЕЛСКАНЯК И ОЩЕ КАК,ЗАЩОТО СИ ПЛАЩАМ РЕДОВНО ОСИГУРОВКИТЕ, А НЕ КАТО ТЕБ.СЛАВА БОГУ ВСЕ ОЩЕ НЕ МИ СЕ НАЛАГА,Но НА КОЛЕГИ ВЕЧЕ ИМ СЕ РЕВЕ ОТ ТАЯ ПРАКТИКА,ДОЛЕН ПОДЛИЗУРКО!

Като почнеш да плащаш като германеца тогава ще имаш претенции да се лекуваш като германец.Твърде си ограничен ако вярваш на този,който те лъже,че това е възможно с 30 лв/мес.И на кого плащаш-на касата.Ама тя не плаща на лекарите.Тогава или си търси парите от касата или върви там където си плащал да те лекуват.

е как? не сме ли горди че сме в ЕС и НАТО? сигурно тази ужасна статистика е заради шенгена или заради липсващите магистрали и спортни зали? цифрите са такива защото цялата нация сме в будна кома - ако бяхме будни отдавна да сме линчували управници, магистрати и други крадливци заради които нямаме държава, бихме линчували тези които ограбиха и грабят здравната каса, тези които убиха икономиката на България и ни завират във всякакви ЕС, НАТОта и други кръвопийски организации

ако не си гласувал за костов или си гласувал за симеон, виновен си

ДЕТСКАТА СМЪРТНОСТ.... ПРИЧИНИТЕ!? ЕДНО ВРЕМЕ БАБА КАЗВАШЕ: ОТ ГНИЛО СЕМЕ НЕ СЕ РАЖДА ЗДРАВО ЖИТО... И това е мъдро и е нужно да се замислят всички.. Какво правят майките и бащите на съвременните деца!? ПИЯТ И ПУШАТ НА ПОРАЗИЯ и очакват ДА ИМ СЕ РОДЯТ ЗДРАВИ ДЕЦА. Когато това не стане, родените болни деца стават грижа на обикновените хора, защото държава ние нямаме. Ако имахме, най-напред, като първа грижа можеше да стане просветната дейност за бъдещи родители, ама това започва още в началните класове в училище и се нарича ЗДРАВНА КУЛТУРА и носене на отговорност за БЪДЕЩОТО ПОКОЛЕНИЕ... Още много може да се говори по въпроса, само че....кой ще го прочете или чуе!?

Детската смъртност унас е само два пъти по-висока от европейската при 20 пъти по-ниски български лекарски заплати от европейските.Москов,твоите лекари са направо извънземни чудодейни герои с това постижение.

Чудно е как имаш интернет, щото и заплатите на тия, дето ти го поддържат са доста по-ниски. И така може да се каже за всичко.

коментарът ти е просташки

обикновен гласоподавател и данъкоплатец, все пак държа да бъда информиран по-подробно: колко от новородените са от различните етноси, каква е причината (преобладаващата)за смъртта на децата и т.н. Осем промила не мога да кажа дали е висока смъртност, като виждам редовно бременните циганки от квартала, как думкат цигарите и се наливат със ракия! Искам да кажа, че някак си не се чувствам виновен за високата детска смъртност!

humfry

Най-бедната страна от ЕС е България, нищо че вече 8 години е член на ЕС и 10 на НАТО. 150 лв. /75 евро/ е минималната пенсия, 340 лв. /170 евро/ е МРЗ, а прага на бедността е 250 лв. /125 евро/. Над 80% населението са бедни и страдат от лишения и недохранване. А както сами разбирате, децата са най-уязвимата група. Ама защо не попитате тунеядците от държавната софра дали техните деца гладуват и мизеруват, дали има пари за нови лимузини?

важното е, че мрем като свободни еврогейци...

Господин министър, вие сте анестезиолог и добре знаете, че е разрешено да се оперират деца само в отделение където има детски хирург, Колко детски хирурзи има в страната? Защо забраниха хирурзите до оперират деца планово? Ще дойде време когато един хирург никога няма да е оперирал дете. Не става въпрос за сърдечни операции и тумори. Същото се отнася и до спешните гръдни и черепно-мозъчни травми?

Хирурзите и сега оперират деца планово.Ввъпросната измислена забрана им дава възможност да отказват трудни и непривлекателни във финансово отношение операции.

червени боклуци срам нямате

Хм, не може да бъде. Това не е истина. Как така в свободна и демократична България гушнала евроатлантическите ценности да има такава смъртност. Това е долна провокация. Путин е виновен. Санкции, веднага.....

точно путин е виновен

лекари ще внасяме...руски. И със сигурност ще сме по доволни.

Те чакат на тумби на границата да ви лекуват за 500 лв заплатки.

Хем са по квалифицирани,хем не са толкова алчни. Можете да им духате прахта.

Похвална е гласността и на този ликвидиращ нацията ни елемент! Но сетила се Мара да се побара ... Ами нали пак същите тиквеници са във властта - кой, кога и какво ще промени и ако искаше да го промени, защо не го направи, когато цялата власт бе в ръцете им? Считате ли, че България вярва на сълзи? Тия гробари политиците първо прогонват лекарите, после , виждате ли, ще "реформират". Какво, то не остана никакъв или пък читав доктор в малките градове; ще се мре, то я ясно! Другото са празни приказки .

и то практикуващ,а не администратор.Въпроса обаче е да да не взима страна и да бъде обективен в реформата.Че вчерашната дискусия във форума между лекари и пациенти беше страховита. За тази реформа чуваме откъслечни неща и имаме нужда да бъде разяснена и дискутирана преди да бъде приета. Ако стане на принципа-поставяме ви пред свършен факт,няма да е на добре.

Това не е вярно! България е в ЕС и НАТО. Нацията просперира духовно и икономически.Какви са тези статии? Делян Пеевски,Путин,Ким Чен Ун и Сидеров са поръчали тази статия.

Работата е там, че ситуацията е трагична не само в сравнение със средноевропейските нива, ами и в сравнение със средновековните нива.

Снимката трябва вероятно да илюстрира откриването на нови пътеки за детска смъртност? Държавата се "хвали" какви съвременни прибори е закупила със средства събрани след поредна инициатива от гражданите, след което същите тези дарители, за да ползват "придобивката" плащат: 1. чрез вноските си към НЗОК; 2. под масата, за да придобият "право" да бъдат прегледани; 3. доплащат кеш и на ръка "доброзорно за привилегията" да бъдат прегледани

А какво да кажем за фукушима, дето и до сега си изтича радиоктивната вода и баляците им ядат рибата. Какво да кажем и за леките им коли произведени по време на аварията и пробутани на вас балъците защото от цял свят са ги върнали. И някой от вас корифей ли е по радиация или така си говорите да не заспите. А за лентичките, те наистина са храна за душата. Поредната снимка.

това е министър ....не като на бесепето умрелите министри измъдени

прибързваме...Като среже лентата на първата специализирана детска болница ще е за браво. И както пише по долу един колега не е нормално личните лекари да преглеждат и деца и възрастни. В случая с починалото дете защо са търсили детски хирург?

Какво е "измъдени" на селски език?

Трагично не, ами трагично... За оцелелите новородени обяснението е, че до преди 10-тиа че и по- малко години родени живи, но под някакъв грамаж се водеха за аборти, а сега за родени. От там ида и високият процент детска смъртност - те са на ръба на живота. По- трагичното е че до 1989г се раждаха по 150-160 хиляди деца в набор, а сега и с тия маломерните евам надхвърлят 60 хиляди.

Още навремето караха докторите да подправят стъкмистиката, за да види светът на капитализма, колко е жизнерадостно и безопасно да се ражда тук, в соц-а...и на хартия имаше почти нулбева смъртност. После пък ги накараха да си затраят за ужаса от Чернобил срещу подпис. Е, днес се видя реалното дередже - от страна, била на прага на деветте и десетте милиона, се срихме до санитарния минимум от около 5-6 млн. и то далеч не само българи, ако разбирате какво искам да ви намекна твърдо! И все пак едно "браво", че някой отваря дума по въпроса - като начало не е малко. Остава да се намали безработицата поне наполовина и да се увеличат доходите пак поне наполовина, и ще се чудите къде да денете плодовете на новия бейби-бум, когато се поуспокои населението, не мисли толкова за насъщния и може да се разплати по всички линии!!! И стига констатации - просто действайте!

не си далеч от истината ..но за съжаление - "ТЕ" действат ..но в друго направление ... Започнаха да копират 'Пожарникаря"- най-напред в дейността "РЯЗАНЕ НА ЛЕНТИЧКИ"...

Трябва култура за всяко нещо по всяко време навсякъде.. Култура на хранене , на ядене .. на работа и почивка ... дори и на ОБЛИЧАНЕ .. А , пък аз като им гледам изпомачканите ризи-неглиже дето са навлекли тия/единия министър .. а другия - директор.../ дънките на единия ... и ми става ясно как и накъде вървят нещата в "гето" България ... Срамно е на откриване и рязане на "лентички"- да показваш неуважение към околните с такова размъкнато облекло.. А на кого ли му пука ..??? Може би - на културните ?

Гърците ,постоянно са във фалит . И ЕС ,постоянно им дава и опрощава ,......''само'' по 130 МИЛИАРДА???????

Да се обособят детски G.P. и АГ. Не е нормално един лекар да лекува деца и въарастни. А кой млад специализира педиатрия ? Защо няма частни детски болници, а само доходоносни микро-хирургии. Да се възстановят детските поликлиники. Също и училищни лекарски кабинети. От Бг Коледа да се съберат средства за изграждане на национална педиатрия, а не да изтичат средства в чужбина.

Интересен ми е интересът на държавата към педиатрията.Сигурно затова кл. пътеки в тази специалност са най-евтини.

Като има лекари като министър Москов и подобни му ксенофоби в това пошло общество - децата ще измират! След години трябва да се внасят афро-българи, защото нито азиатците, нито ромите са толкова будали да робуват на БЕЛИТЕ и тембели славяни от България!

Здравей бат Сали! Да ти е честита новата година и на тебе :-)

Този министър с комсомолски плам в очите и нацистки изказвания не е ясно какви резултати ще постигне.Като личност не вдъхва доверие, но дано се очовечи и обстоятелствата го накарат да свърши нещо.

детската смъртност е основно сред циганите и мюсюлманите по селата. Агент Павел и ДонЦеци да купуват хумана и книги на младите майки..

Ромите не са ли бг граждани? Те не са ли опасност за нас и в бъдеще? Кога ще решим проблема с тя!? да не се плодят като нямат условия, с грамотността им, с паразитизма? Това са наши бг проблеми.

тогава не се държат като бг граждани!?

А, значи не ние да се плодиме и да си искаме повече помощ от държавата, ами ромите да не се плодят

Нека все пак да не забравяме и за кръвосмешение и за низката възраст на доста от родилките в България- това са също немаловажни фактори за детската смъртност.

Случвало ли ви се е да имате гости и на някой да му стане лошо по празници и да го откарате до спешното в района.Въпреки че е здравно усигорен не го приемат да си ходи в района въпреки че е от бургас случвало ли ви се?