Коментари - Защо все повече къщи на Запад се строят от глина? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Още нещо да предложите? Пръчки и съчки? Кравешка тор? Иначе въпросът е уместен, но в обратния смисъл, а защо на запад се строят къщи от глина? Как се докараха дотам?

Добре, какво ви пречи да вникнете в материята и да не превеждате буквално?

Яж буболечките, Ганя.

Ами що не направо от слама. Вместо коли да почваме коне и магарета да яздим. Голям прогрес няма що...

По него време жените са ходели без долни гащи. Нещо в тази насока обмисляте ли?

МИ ТО В БЪЛГАРИЯ ТАКА СИ СЕ СТРОЯТ ПОНЕ ОТ 200-300 ГОДИНИ И ПО-ДЪЛГО МАЙ ТА И В МОМЕНТА ....... ТУХЛИ ИМ КАЗВАМЕ И СА ОТ ГЛИНА !!!!! ЗА ПОКРИВ КЕРЕМИДИ ПАК СА ОТ ГЛИНА !!!! ................................. А ВИЕ СТЕ ТЪПАЦИ НАПРАВЕНИ СТЕ ОТ ТОВА КАКТО И ДРУГИТЕ, САМО МОЗЪК НЕ СА ВИ СЛОЖИЛИ ................

той мозъка е отишъл всичкият на теб, за нас не остана. Жалко че от всичкият този мозък си си останал един санитар. Такава инвестиция за нищо.

Защото средната класа обедня и не им стигат пари за бетон?

В пещерата е най-добре. Целогодишно температурата и влажността са постоянни. Нема газ, нема ток. Малко се кашля от пушека, но то е докато някой не изтърве огъня. После чакаме мълния да падне. Стига ни а-ъ, о-у, е-и.

Още повече ще се върнат в пещерите

Ще си изкопам землянка. Ще се храня с червейте, който ще намирам, докато копам.

Ако не знаеш накъде си тръгнал, много е вероятно да стигнеш някъде другаде. Аз това знам.

Хората немат пари - за'тва е

От далече почват да ни внушават нещо.

Щото Запада е великан на глинени крака и каквито краката, такива и къщите....

къщата на баба яга

в много средновековни градчета къщите са строени с камъни и гредоред и още си стоят и много струват. През 2009г земетресението в Aquila отнесе блокове още в строеж. Да ви имам новото строителство ако така строяха древните римляни, нищо нямаше да остане до днес.

Старите къщи стоят, защото майсторите са били майстори, а не дебилни архитекти с дипломи или като киро простото. лена и Кокорчо с "дипломи от харвард". Там ги обучават как се превъртат пари, а с превъртане на хартийки или биткойни здрава къща и държава - йок.

Имаш още доста да четеш и учиш преди да се изкажеш! Никой не твърди, че в глината няма проблеми и е най доброто. Камъка излъчва радиация и в много случаи тя е в нормите, но има камъни буквално като гориво за ядрен реактор. Никой не изследва предварително всеки камък с който ще строи. Не че е невъзможно и в глината да се съдържат радиоактивни елементи, но в количества като в камъка това е изключение. Изпечената глина (тухли) е по добър вариант, по устойчива на разрушения, по лесна за зидане на високи постройки и още много предимства, но като термо и звукоизолация отстъпва в голяма степен. В това, че се правят опити за съчетаване на стари с нови технологии няма нищо лошо. Никой не отрича нито едното нито другото, но ако и никой не експериментира вечно ще маршируваме на място и вместо да напредваме ще изоставаме.

нямам никакви претенции за компетентност в строит сфера. Виждам кое строителство на практика оцелява и кое не. Па вие може си чешитенямам езиците до безкрайност, реалността е най големият свидетел на джбро строителство. Къщи от 200 и повече години оцеляха, новото строителство се срути преди да бъде завършено. И добре че се срути още в строеж, смятай ако вече живееха хора колко невинни жертви на новото строителство щеше да има.

Аз не те карам да строиш с кирпич! Това си е твой избор, но като ми говориш за издържливост кирпича е в пъти по издържлив на земетресение от тухлата. Отделно, че "глинените къщи", за които сега се говори, не са строени, а само дебело измазани с глина и армиращи влакна или други добавки, а основната им конструкция (скелета) е от дървени или други не гниещи материали.

нямам никакви претенции за компетентност в строит сфера. Виждам кое строителство на практика оцелява и кое не. Па вие може си чешитенямам езиците до безкрайност, реалността е най големият свидетел на джбро строителство. Къщи от 200 и повече години оцеляха, новото строителство се срути преди да бъде завършено. И добре че се срути още в строеж, смятай ако вече живееха хора колко невинни жертви на новото строителство щеше да има.

тая арх Вълчанова сигурно е съкърсничка на Киро простото, и той докато крадеше с милиони в сек нас ни остави на студено.

Строят си ги хората, ама с тухли!

Архитекта ми покаже една къща на заможен човек в миналото от кал, ще и повярвам. Всички те са строили с камък. Или да ми покаже крепост от кал. С кал са строили хората без пари. Тази дали е монтирана кухня в кал. А да не говорим ако се появът пукнатини и започне да просмуква вода. Виждал съм паднал бойлер в такава къща.

ти правиш ли разлика между кал и глина ?

Има достатъчно влага или вода в глината ти виждаш ли разлика.

тухлите и керамиката от какво мислиш се правят ?

Като чуя: " КАК СЕ КАЗВА НА БЪЛГАРСКИ..." и ми се досира.

някой да ти пречи...посерко.

Е пущай в гащите и не му мисли! То и без друго нямаш с какво да мислиш!

А беше време когато на земята като строителен материал или материал от изкоп й викахме "пръст".

То и на тренда му викахме тенденция, ама това време мина.

Тренд и тенденция са едно и също. Вие им викахте, те пък не ви отвърнаха.

Тухлите са изпечена глина. В статията става дума за ползване на "сурова" глина.

Тая нищо не разбира .... Правете тухли от .... кир После къща .

Това му викат обратна еволюция. Първо кал, после слама, после землянка и на края гледай каква хубава пещера намерихс

Научният термин е, Инволюция= регрес, еволюция = прогрес.

Архитект Вълчанова откри топлата вода! България явно е изпреварила Запада, защото тук повечето къщи открай време се правят от глина - от тухли.

Четене с разбиране Не ти се удава Става въпрос за кирпич( сурови тухли) Не за стандартните печени Имам такава къща на село И тавана е гредоред и плет, измазани с глина, на стотина години е Но не знаех, че причината да държи хладно лятото е в способността им да поемат влага

Не и там причината. Глината е и топлоизолатор и задържа огромно количество топлина. Особенено ако е кирпич (Т.е. със слама). Е.. по лош топлоизолатор спрямо сегашните изолации , но дебелината компенсира. Братчето на село, има 2 реда кирпич за стена (60см). Това по най-съвпеменните изисквания за енергийна ефективност си е пасивна къща.

Идипт! А зимата как е? Или през зимата живееш на парно и евтин руски гас? Е дано на цялото ти сем се наложи и зимата да живееш на хладно в селската си къща!

Пенсионерите затова ходят на кални бани - да свикват с пръстта.

коментар. А ти къде мислиш ще идеш. За там ред няма, така че, недей злорадства, понеже може и да изпревариш много по наред от теб.

А тухлите от кво са бе тъпанари, от желязо ли?

Когато вече не знаеш накъде си тръгнал, и си стигнал до коивата круга спри, погледни назад и виж откъде идваш".

То и в България ще се върнем към глината, която обаче наричаме кирпич, а руснаците като по късна държава са го заимствали от нас със смисъл на тухла.

Дивотии на квадрат, през 1941-ва година, дядо и баба са си построили сами къщата с печени тухли от кал (т.е. глина) само за 4 месеца. Къщата на два етажа още изглежда супер и е в идеално конструктивно състояние!! Има хора, които още строят така...

Късметлия си, живееш в къща, която ще те надживее. Тук как ги строят, вярно не от кал, а със стандартни материали, но ги вдигат за нула време, тихо и чисто, и ги правят, ама с всичко, изолации, шумови, фасади, ел., абсолютно всичко, накрая ти връчват ключа, само цената не питай, за земята, и за строежа колко е. Поне 20 години иипотека....

Хем евтино и достъпно, хем 10 пъти по малко енергия, изисква, хем малко по-скъпо от стандартното строителство :)

Тая "архитектка" е пълен боклук

ТИ И ТВА НЕ МОЖЕШ

стилно модно колиба от гюбре и слама. евростандарт и нов тренд. върнете се в пещерите и хралупите ще ви е още по свежо и иконимически изгодно.. ббаахаха баси тъпнята

На дайте един пример де, къде, колко и в кой запад са построени, какво представляват, какви данни имат за изолация, сигурност, устойчивост. Така както е написано всъщност не казва нищо. Било свежо, по какъв стандарт е свежо? Одобрена ли е някаква такава къща и къде?

Трябва и гюбре да се слага. Сместа става по мазна и по добре се формова. А после и аромат ще има, дълго време.

Щото обедняват и нямат ресурси що....

Кирпиченият сайвант 'измазан с кал' от прадядо ми, вдигнат на зидария от бял камък , сух, проветрив и си го ползвам.

Основен постулат във Философията. Всичко е кал.

Вече парите нищо не струват и само кал има в излишък. Калтаци дал Господ в управлението!

Щото калта( кирпича) е най евтина и с много добри термоизолац. качества! Вече дори има 3D принтери за такива къщи работещи с кал! И резултатите са страхотни!

Комерсиална Увцъ ходи си живей в кочината от 19 век