Защо въпросът за ирландската граница препъна сделката с Лондон

На ирландския остров е единствената сухопътна граница между Великобритания и ЕС. Тя се превърна в препъникамък в преговорите и по всичко личи, че ще стане причина за "студен" развод на двете страни

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз мисля, че има решение на този проблем, но това решение няма да се хареса на англичаните и на ЕС. Споразумението от Белфаст е подписано през 1998г, когато и Ирландия и Великобритания са били част от ЕС и в рамките на този съюз нещата са изглеждали по-лесни. Но това споразумение и последващото през 2006 имат за цел да подготвят връщането на северна Ирландия на ирландците. И може би това е най-разумното решение. Сега Великобритания иска да излезе от ЕС и това усложнява разделянето на двете Ирландии, защото споразумението от разпети петък предвижда свободно движение на стоки и хора и липса на физическа граница, а Великобритания иска да излезе от митническия съюз на ЕС. Тогава да даде пълна автономия на северна Ирландия и да предостави на новата държава правото да реши, дали да се обедини с република Ирландия или да остане автономна държава, имаща право да реши, дали да подаде молба за членство в ЕС с перспектива да въведете еврото или да си запази паунда като държавна валута и т.н. Великобритания винаги може да сключи самостоятелни договори с република Ирландия и със северна Ирландия и да се договорят за мита и подобни. Така ще бъде запазен мирът в Ирландия, англичаните ще си изпълнят обещанието да дадат независимост на северна Ирландия и ще прехвърлят тежестта на този казус върху северноирландците. Дали им стиска на всички тези политически лъвове в тази сага да прехвърлят толкова отговорност на една още несъществуваща държава? Съмнява ме, като се замисля за историята на третата българска държава и за това, че съдбата на българите е била решавана от всички други, но не и от самите тях.

Никога няма да дадат автономия на Сев. Ирландия. Това би означавало и шотландците да се отцепят. А там става лавинообразно. И не само за Великобритания, а и за ЕС. Стане ли това, никой вече не може да удържи Каталуния, Сев. Италия и т.н. Няма да стане. По-скоро ще останат в ЕС, отколкото да изгубят територии.

Ама ирландците са си един нечестен офшор и пиратстват реално като не облагат корпорациите и цакат всички в ЕС... И сега не може англичаните да направят черна дупка в бившата си колония.... няма как.

Цялата трагедия е че проблема е между Ирландия и Британия но никой не пита ирландците и се прего55варя с някакъв си Туск от Полша и някакъв си Юнкер от Люксембург. Е това е Европа на Меркел. На ирландците им бяха подготвили същия обир като на гърците, но англичаните ги отърваха. И не са забравили. Проблема с границата е лесно решим. Икономическата граница не трябва да съвпада с политическата. Така както е с Гренландия или с Исланфия. На северна Ирландия се позволява да има стоки които са легални в Великобритания и в ЕО. Това разбира се ще ощети хората. Ако им се позволят стоки, които са легални в кралството или в ЕО населението ще е с предимство. И може и Ирландия като държава да иска. Но тогава ще лъсне изкуственото надуване на цените в ЕО. Изобщо липсата на желание да има решение е изцяло на германската империя, наречена ЕО.

Това не е вярно! как може да пишете подобни глупости, преди да говорите поне с един ирландец, а такива има достатъчно в България. Проблемът е във военния конфликт в миналото, затова е била създадена границата, а ООН, ЕС и други държави са гаранти по споразумението, част от което е да няма физическа граница. Ако Великобритания излезе от ЕС, има 2 варианта - единият да се запази сегашното положение, което не е приемливо, защото не може да стане без споразумение с ЕС, или да се въведе физическа граница, което означава, че ще се наруши мирното споразумение, което няма как да стане, защото може да се стигне до нов въоръжен конфликт. Нещата не са толкова прости и не могат да се кажат в 2 изречения, но няма нищо общо с търговията, колкото и очевадно да изглежда.

Нещата са МНОГО прости, но има интереси, пари и лакомия. Какво е Северна Ирландия? Без да влизаме в подробности, насилствено отнети земи от ирландците и раздадени на послушни англичани от един английски крал, нашественик, избил не малко ирландци. През цялата втора половина на 20-ти век светът като зомбиран повтаряше версията на англичаните, че сблъсъците в Северна Ирландия са на религиозна основа (католици-ирландци срещу протестанти (по-точно англикани) - англичани), докато конфликтът си е чисто национален. Ако Северна Ирландия бъде върната на ирландците, което е единственото справедливо решение, и присъединена към Ирландия (Ейре), няколко стотици хиляди англичани в Северна Ирландия ще ги засърбят задниците, но това е ЕДИНСТВЕНОТО СПРАВЕДЛИВО И ТРАЙНО РЕШЕНИЕ НА ЦЯЛОСТНИЯ ПРОБЛЕМ, а и е редно сметката да се плати от англичаните, които са го създали. ТОЛКОЗ! Просто като гъбено семе, ама... паричките, паричкитееее...

Проблемът е, че 1/3 от северноирландците искат да си останат с Англия, 1/3 искат обединение с Републиката и 1/3 искат да са независими. Граница няма как да има, заради Good Friday agreement. По принцип никой не иска граница, нито двете Ирландии, нито Англия, нито ЕС.

Дядото

Колегата не е прав, защото няма такова животно като "северноирландци". В така наречената "Северна Ирландия", като изключим мигрантите, живеят ирландци и англичани с нищожен процент смесени бракове (както българи с турци). В случая англичаните не се питат, щото са потомци на окупатори и не им е там мястото (ако искат могат да останат след обединението на Ирландия). Вероятно някакъв процент малоумници като македонците пък са решили, че вече са друга нация и искат независимост - малоумниците не се питат. И пак повтарям ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВИЛНО решение е обединение на Ирландия, което така или иначе някога ще стане, ама ще поизмрат още хора дотогава.

2195 година. Премиерът на Великобритания отива в Европейската комисия да моли отлагаве на брекзит. Никой не помни откъде е тръгнала тази традиция, но тя привлича много туристи.

Тогава ще има ли ЕСС? Не вярвам.

Англичаните да си пуснат Хотел Калифорния и да я изслушат внимателно! Трябваше нобела да го дадат на Ийгълс, а не на тоз циркаджия Дилън.

Randall_Zwinge И идея си нямаш колко си тъп !!! Точно репубблика Ирландия не иска да е в UK !!! UK са всички държави без република Ирландия, а Великобритания включва и република Ирландия. Ирландците толкова много мразят англичаните, че идея си нямаш. Както ние мразим рашките така и те мразят англичаните.

"а Великобритания включва и република Ирландия." ...дори не съзнаваш колко си тъп и неук. просто се скрий някъде, за винаги!

Опааа, изказване от името на българския народ ? Мразел бил руснаците ? Може някои и да не ги обичат, има такива, но ги мразят около 2% ярки дегенерати.

Ако Борис Джонсън изкара Англия от Евросъюза единственото нещо което ще постигне е възобновяване на терора в Северна Ирландия. Англия няма да спечели нищо освен една нова ивица Газа и хиляди невинни ще платят с живота си за безумието на Джонсън.

За все още живеещите с илюзията ингилизи, че живеят в "империята, в която слънцето никога не залязва", добре приляга прастарата мисъл: -Хем сърби, хем боли...

Решението е твърд Брекзит и граница. След това ИРА ще си свърши започнатата от десетилетия работа по обединението на Ирландия и Северна Ирландия.

Преди да се редактира една статия, човек трябва да е наясно с понятията в нея. Очевидно редакторът не си е направил труда да си изясни, че Великобритания и Обединено кралство са различни понятия и не бива да се използват като синоними. В резултат се е получила една безсмислена каша.

И кои страни влизат във Великобритания и кои в Юнатед Кингдъм, а?

Великобритания - Англия, Шотландия и Уелс Обединено кралство - горните три плюс Северна Ирландия

The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

Защо не казвате истината? -Ирландия вече щат на USA! Когато летиш през Ирландия за САЩ,,граничната и митническата проверка се извършва от американските власти.Минавш под знамената на USA и. в САЩ влизаш директно без провека. Ирландия е граница на USA! Справка Dublin airport!

Ти говориш за Ейре , а статията е за Северна Ирландия която е част от Великобритания. Това че Ирландия (Ейре) се намира в Северозападна Европа не е по-рзлично от това на Френска Полинезия, Датския Гренландия или Българския о. Ливингстън.

Това нищо не означава. Като се връщаш от ОАЕ и кацаш в Букурещ или София също не те проверяват в Европа само в ОАЕ. Щото е безсмислено да те проверяват на двете места на един и същ полет. Същото е и за Кипър Даже на много места е така. По скоро обратното е изключение. На сухопътните граници е същото проверяват те на едно гише. По всяка вероятност Ирландия като малка държава е платила тази услуга да я върши някой по голям брат за сметка на по-голяма нейна сигурност.

Аз

Всички тези проблеми имат едно от просто по-просто решение - Република Ирландия се присъединява към Обединаното кралство, като по този начин постига отдавна лелеяното обединение и със Северна Ирландия. Пък после ако щат да превръщат Обединеното Кралство в Обединена република - няма проблем. Баба Лизи така или иначе зела-дала, а след нея ще дойде идиот. Не се знае кой точно, но други в наследствената листа просто няма.

Това изобщо не е просто решение, даже не е никакво решение. Република Ирландия няма никакво желание да се обединява с UK. След противопоставяне продължило столетия и с годините превърнало се от езиково в религиозно няма как да стане такова обединение. По-скоро Северна Ирландия ще се откъсне от UK и ще се обедини с Ирландия, което също е много невероятно, отколкото да стане обратното обединение. Кашата е голяма и ако някоя от 2-те страни ( ЕС или UK) не отстъпи не виждам да се споразумеят скоро. По-вероятно да отлагат безкрайно, но това също не е работещ вариант, защото вече има умора от преговорите и процеса на Брекзит и от 2-те страни.

Просто викаш. А факта, че в Република Ирландия ползват евро, а в Обединеното кралство не, къде го оставяш. Или че РИ ще трябва да загуби суверенитета си. Как си го представяш. А защо не предлагаш обратното - Северна Ирландия да напусне Кралството и да се присъедини към РИ? Изглежда далеч по-просто и логично, а? Добре, че си прост форумен специалист, а не на някой отговорен пост.

Много правилно! Само лае по форумите без да мисли тоз каун

Това е все едно да предложиш България да се присъедини към Турция. Я си помисли въобще възможно ли е това!? Ти говориш за революция, ама я предлагаш на други.

Ma тия ко се дърлят сякаш не знаят, че имаме такива граници и в самия ЕС пример Румъния и Гърция. Тия ако искт да няма граница или там каквото го нагодят трябва да е същото и за Турция с България и Гърция .

граници не се правят митнически проверки на стоките!

Джонсън се пише голям хитрец. Ако няма твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия, Великобритания хем няма да бъде в ЕС, хем ще ползва Ирландия като отворена врата към ЕС. Великобритания няма да плаща вноска към ЕС, но ще се ползва от безмитната зона в ЕС. Номерата на Борис Джонсън няма да минат. н

Мисля, че не си схванал същината. Джонсън иска твърда граница и Великобритания да бъде извън митническия съюз на ЕС веднага след датата на Брекзит. ЕС иска предпазен механизъм, който ще гарантира мека граница през преходен период. През този преходен период ще действат митническите правила на ЕС. Преходният период ще трае докато Великобритания и ЕС сключат търговско споразумение. Твърдите брекзитъри искат незабавно излизане от митническия съюз и твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия, защото се опасяват, че въпросният преходен период може да продължи неограничено дълго време през което време UK ще бъде с единия крак вън от ЕС, а с другия вътре и в крайна сметка не е ясно дали изобщо Брекзит ще бъде доведен до край. Но това е проблем за UK, не е проблем на ЕС.

Тя карлица Виктория отдавна е в по-добрия свят ама рошльото нещо не вярва и се праи на ощипан

нарочно

pompai

Ще вземат да се обединят и в Евросаюза.

КАКВО Е ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ И ЛИДЕРИТЕ Държава е политическа общност, заемаща дадена територия, имаща организирано правителство и ПРИТЕЖАВАЩА вътрешен и външен суверенитет. Шепа представителни политици на държавите в ЕС ДОБРОВОЛНО са се ОТКАЗАЛИ от суверенитет. ЕС е империя, няма държави, има колонии безусловно подчинени на една централна власт от шепа хора - ЛИДЕРИ. Гражданите на ЕС нямат право на реална власт и реална, и пълна информация, защото те са роби, а не граждани - суверен. Никой НЕ е питал гражданите на тези държави, дали са СЪГЛАСНИ да бъдат колония, извинете, част от ЕС. Империята ЕС е изградена от шепа представителни политици, но БЕЗ съгласието на техните граждани - суверена. Даже гражданите в държавите от ЕС не знаят РЕАЛНО, какво са подписали от ТЯХНО име представителните им политици. Шепа представителни политици НЕ могат да изземват безусловно суверенитета на гражданите си, защото реално суверенът, това са гражданите, а НЕ представителни политици. Ако шепа представителни политици - лидери могат да изземват безусловно суверенитета на гражданите си, тогава НЯМА граждани, а има роби. Ето защо ВСЕКИ договор или закон, гласуван или подписан САМО от шепа представителни политици е узаконено беззаконие над реалния суверен - гражданите. Характерно за ЕС и представителната "демокрация" като: фашизъм (открита диктатура), социализъм (открита диктатура) и капитализъм ( скрит зад думите: "свобода" и "демокрация" - скрита диктатура) са двойните стандарти - лидер и останалите. Там където има двоен стандарт, там ВИНАГИ има робство или фашизъм, там винаги има господар и роб, лидер и останалите. Когато някой се мисли за по-висш от останалите и твърди, че Вие трябва да го следвате - именно това е фашизъм. Само единният стандарт за ВСЕКИ човек е справедлив, само тогава няма робство, само тогава няма и фашизъм. Всеки човек е УНИКАЛЕН и НЕ може да бъде равен или представляван от никой друг. Това съвсем НЕ означава, че стои по-високо или по-ниско от себеподобните. Това означава, че всеки е ЕДИНСТВЕН сам по себе си тук и сега, и НЕ може да бъде представляван от ДРУГ човек, защото ВСЕКИ човек е тук и сега. Пример за орязана демокрация-свобода, Швейцария и Исландия, но ДОРИ и орязана, демокрацията-свободата започва тук и сега да работи за гражданите, само за гражданите, за ВСЕКИ гражданин. При демокрация-свобода няма преход, при демокрация-свобода няма утре, при демокрация-свобода няма вчера, защото демокрация-свобода е ВИНАГИ тук и сега, всеки ден, от и за ВСЕКИ гражданин.

Добър коментар на мислещ човек. Има някои неща обаче с които не съм съгласен. Всяка организация или съюз без значение на какво ниво е има плюсове и минуси. Съгласен съм със вас че основния проблем на ЕС е липсата на демокрация и прозрачност но не е задължително да е така. Другото нещо е че имате относително опростена представа за социализъм и капитализъм. Говорите за директна демокрация което в политическите науки е равно на класически анархизъм. Анархизма както и социалната демокрация са част от по-широката рамка на социалистическите идеологии. Споделям напълно разсъжденията ви за останалите неща.

Наблюдателя

Направо ми взехте думите! Напълно споделям репликата ви. Не разбирам само как да дешифрирам номера под който коментирате.

Ужас! В главата ти e нeпоправима каша, човeчe! Страшна работа! Граничи с шизофрения! Или просто e крайна нeобразованост и нeграмотност...?

Анархията е остаряла доктрина, закъснял си.

на батя анархистчето! Пу-пу да не ти е уроки! Батьовото, нека те осветля нещо, дето твоите другари, дето са те открехнали на "свободата" не са ти разяснили. Всяко общество създава свои писани и неписани правила. На какво те са базирани в момента няма значение - въпросът е, че ги има и се спазват в една или друга степен. Ако спрат да се спазват - просто обществото се разпада и спира да е организирана група от хора!! (очевидно). Тая прословута "свобода" е всъщност суверенитетът за който говориш. В момента, в който даден човек реши да е част от общество, той доброволно се лишава от част от суверенитета си, разбирай свободата си, и прехвърля част от правата си на други хора. В момента драги ти си част от българският народ, който чрез общи избори е избрал и ОВЛАСТИЛ група представители, които са решили, че ще се следва про-ЕС политика и са подписали съответните международни договорки - от името на цялото общество!! За твое сведение - всички договори, закони, регламенти и прочее са достъпни и в Интернет и по специализираните библиотеки, до които със сигурност имаш достъп. Като не ти харесва това - имаш свободата да се кандидатираш и да бъдеш избран, респективно ОВЛАСТЕН да промениш статута както на целият ЕС (в качеството ти на евро-депутат) или само на България като член (или не) на ЕС. Опитите ти да налагаш собственото си мнение над всички българи противоречи само на себе си, защото потенциално отнемаш СВОБОДАТА на други, които пък искат България да е член на ЕС с всички произтичащи от това "изземвания" на суверенитет. И които "други" явно в момента са доста много. Ако наистина се имаш за неоправдан роб в ЕС, управляван от някакви самоназначили се чиновници е редно да посетиш психоаналитик и да потърсиш професионална помощ във връзка с грешното ти възприемане на реалностите. И още нещо - никой обществено-политически строй не работи за гражданите, без значение от време и пространство, в каквито посоки се хвърляш в последният абзац. Това, че демокрация и комунизъм работели за този или онзи е прах в очите подхвърлян от пишман философи. Спирам тук, защото излизам от темата твърде много. И по темата - опитите да се оправдава Брекзит с "повече свобода" са меко казано смешни предвид, че никой никого не е вкарал насила нито в ЕС нито в предхождащите го съюзи. Истината е, че в ОК ги е обхванала носталгия по "имперските" времена, подобно на соц-носталгиците у нас.

Уаауу, като прочета такъв "назидателен" коментар, с такова самочувствие и егоцентризъм, се потрисам до дъно. Причината вероятно е, че интелигентни, но изкривени от невроятната тежест на собственото си его индивиди като теб (вероятно) са основната причина за упадъка на обществото - където и когато и да е. Разсъжденията и изявления на собственото мнение са ОК - както е направил човека по-горе, на който отговаряш. Но твоят отговор - имащ се за извор на истината, е потресаващо нагъл. Ти имаш толкова право да се изказваш за истината авторитетно и със самочувствието на висша сила, колкото овцата за качествената трева. Написах това само и единствено, за да ти се напомни, дори само от един човек, че предизвикваш презрение заради снизхождението което си позволяваш към другите.