Започват разкопките на уникалния замък Вишеград край Кърджали

Тайнствената крепост Вишеград е сред най-важните средновековни твърдини на Източните Родопи

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Лъжливото овчарче се мъчи да направи още един удар, както стори с лъжата Перперикон. Всъщност такова име няма и не е засвидетелствано от никой източник, за разлика от автентичното Перперек. Сега пък - Мнеакос! Това е название, използвано единстено от несигурния източник Георги Акрополит, роден не по-рано от 1212 година. Тъкмо тогава е издаден най-цитирания труд на Жофроа дьо Вилардуен - Geoffroi de Villehardouin. La conquête de Constantinople , който картинно описва както крепостта Моняк (Moniac – ст.фр. и съвр.фр.) и прекрасната долина на Арда, където тази крепост се извисява. Това първо. Второ. Анри, бъдещият император на Романия (Латинската империя) на мястото на брат си Балдуин е в центъра на разказа на Жофроа дьо Вилардуен, но не Анри е автор на текста и описанието. Дали се е възхитил лично от местността и крепостта, не знаем, знаем, че е платил наем за престоя си там. Не става въпрос за завземане, каквото му се иска на овчарчето. И сега ли трябва да повярваме на мистификацията и клеветата на това овчарче, че водачът на Четвъртия кръстоносен поход и крал на Солун Бонифаций от Монферат за общо три дни (!?) бил разрушил черквата с крепостна стена и кули, днес наречена Свети Йоан Предтеча, част от територията, днес наречена Вишеград, защото тя била православна, пък Бонифаций – католик? Трето. Всички български учени от последните сто и петдесет години наричат крепостта, посочена от Жофроа дьо Вилардуен като Моняк, Мъняк. Откъде-накъде Мнеакос?! Четвърто. Цитат: „Средновековната крепост има пряка визуална връзка през реката с крепостта на кота 586,7 m, отъждествявана със средновековната българска крепост Моняк (Moniac)/Мъняк на насрещния ляв бряг на река Арда, както и с крепостта на Кърджалийския манастир (около 230 m) – раннохристиянски ансамбъл с черква „Свети Йоан Предтеча“, на десния бряг на река Арда. Изказани са основателни предположения, че корените на днешния град Кърджали са в крепостта Вишеград, която може да се свърже със значителния по размери и население античен и средновековен град, с обширен некропол, върху малка част от който е построен Кърджалийският манастир с крепостни стени и черква „Свети Йоан Предтеча“, открит от Ст.н.с.к.и.н. Екатерина Манова през 1962 година, коментиран от проф. Стамен Михайлов, Иван Балкански и др."

Овчаров сам си раздава средства за "археология". А това,че беше съветник на Банов е само допълнителен бонус. Дали останалите археолози са съгласни с разпределението на парите за тях? Явно са съгласни, щом мълчат.

умират от злоябист и бълват трагикомична хибридна пропаганда.......навремето траките и гърците са начукали манерките на персите и са ги натирили до чак до Индия обратно.... Тракийско-Македонска империя,Римска империя, Византия...... България после цар Тервел разбива перси и араби при Константинопол, 65 години османоислямските фашисти са се проваляли в опитите си за превземане на България..... превземат я благодарение на чумната епидемия която уморява над40% от населението на Византия.... после 470години етнорелигиозен геноцид, неуспешни опити за асимилация, 470години, ТЕРРОР, УБИЙСТВА, КРАЖБИ НА ФОЛКЛОРНИ ТРАДИЦИИ, МУЗИКА, ЗАНАЯТИ, КУЛИНАРНИ РЕЦЕПТИ...... НО ВЪПРЕКИ ВСИЧКО 470 ГОДИШНА БОРБА, РЕВОЛЮЦИЯ, ХАЙДУТИ, ВОЙВОДИ, КОМИТИ И НАРОДНИ БУДИТЕЛИ СА ПОРИЛИ ПОТУРИТЕ НА КРИВОГЛАВИЯТ КРИВОКРАК башибозук ПО ГОРИ И ПЛАНИНИ..... РУСКАТА ИМПЕРИЯ РАЗБИВА, СМАЗВА османоислямският фашистки халифат.... после БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ДЕТО ГИ БАРНЕ ИМ Е КЪСАЛА ПОТУРИТЕ В СЪРЦЕТО НА ОСТАТЪКА ОТ жалкият халифат.... НАЙ-ГОЛЕМИЯТ УДАР БЯХА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МЕЖДУНАРОДНИТЕ ГЕНЕТИЧНИ, АРХЕОЛОГИЧЕНИ И АНТРОПОЛОГИЧНИ ПРОУЧВАНИЯ ДОКАЗАХА ЧЕ БАЛКАНСКИТЕ НАРОДИ СА АВТОХТОННО НАСЕЛЕНИЕ И ЧЕ НЕ СА турци иили перси.... османоислямската фашистка пропаганда изтече в канализацията като рядко щастие.....

Прост си като износен галош, как да открият джямия бе....... ВИЖ КРЕПОСТА ОТ КОЙ ИСТОРИЧЕСКИ ПЕРИОД Е!!! Как да открият археолозите джамия??? Те всичките джамии са ти заврени от ходжата и имама у свинския гъз... та в тоя случай археолог не помага тука трее некой анадолски зоохирург анализатор....

Ами, по това време джамии по нашите земи просто е нямало.

Копаят по планините-нищо лошо,но погледнете хълма Царевец във Велико Търново.Как не можаха за толкова години да възстановят царския дворец.Да има един символ на второто българско царство?Направиха една църква,която не прилича на нищо и не става за нищо,защото е изписана като нищо.Поне да беше църква,която да се ползва от хората.

Ще го консервираме. С теракота, гранитогрес, тротоарни плочки, климатици, хотелска част и разбира се кръчма с бира и скара, алкохол и така нататък. И призраци ще вкараме, таман по тертипа на пернишкия колега, зер тоя баш тариката ли ще остане?

интересно как нашите археолози не откриха поне една джамия ....

По-добре нищо да не разкопават, ако ще го оставят да се съсипе като кулата в Малтепе, която се срути, защото не я укрепиха и консервираха навреме. Който не знае, да потърси информация. Кулата беше чудесен археологически паметник. Сега е купчина камъни.

Kenn1111

там бързаха за да може Борисов да се снима до нея и пренебрегнаха елементарни правила при разкопките

Това не ги оправдава ИЗОБЩО! Съсипаха нещо, което беше оцеляло толкова дълго време. Това е архитектурно, историческо и културно наследство, което принадлежи на всички ни. Сега всички сме ощетени. Жалко е, че едни 90% от хората въобще не го осъзнават или не им пука. По-важни са им новите снимки на Николетка и новата песен на Азис.