КНСБ: 600 000 със заплата под средната, 400 000 на МРЗ

В България продължава силното подоходно разделение на работещите българи - близо 600 хил. души получават заплата под средната за страната.

Обратно в новината

Коментари - КНСБ: 600 000 със заплата под средната, 400 000 на МРЗ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За задълбочаващата се поляризация и новооткритата професия "работещи бедни" е ясно... ... "Сериозно увеличение е получил сектор "Култура", като бюджетът там е увеличен с 30 млн. лева." Толкова е увеличен, че бюджетът на "Кулутра" е 175 млн. лв.!!! Общо за култура, образование и здравеопазване / 175 млн. + 584 млн. + 495 млн. лв./ държавата отделя ПО-МАЛКО, отколкото за МВР / 1.296 млрд. лв. /. Полицейска държава! Всеки с приоритетите си...

тия са абсолютни нагаждачи и манипулатори! ама и тия дето им са членска маса, та ги легализират, са гола вода! почасово заплащане бе!! хората са го измислили от доста време! от пет лева на час нагоре! и плащане всеки петък!

Какъв е проблемът по-точно? Предполагам, че точно средната заплата получават единици. Останалите получават или повече или по-малко. Средното аритметично от всички заплати дава средната заплата. Ако на 600 хил. заплатата е по-ниска от средната, вероятно на милион и 600 хил. е по-висока.

да са учили!

Не знам как ги смятат тези цифри, но на мен за 5 години заплатата ми само пада (след като вдигат максималния осигурителен праг). Как така все частниците вдигат заплати, а не виждам никой да получава нешо такова. Не съдя само по себе си.

AbuTalib

Подкрета спа на кръглата маса и подкрепяше мъдите на бсп

Ъъъъъъ Така и не разбрах колко трябва да е подоходното разделение между един сърдечен хирург и една сервитьорка в заведение със 7-ми клас?

Така и такива като тебе не могат да разберат, че човешкият труд има цена, равна на издръжката му. И интересно, след време един сърдечен хирург колко и от кого у нас би изкарал парите си, независимо колко са. Дори и здравето да е ценна стока, то не носи директно пари в хазната!!! Защото имаме например един кош здрави неработещи хора! Не стига, че средната работна заплата не покрива издръжката на един човек и семейството му, ами и над един милион души са на това и по-лошо дередже. И после защо не само квалифицирани кадри напускат страната! Ами всеки човек, дори и полагащ неквалифициран труд, би бил по-добре заплатен в една нормална икономика и в момента, в който изчезнат привързващите го към страната фактори, ще си бие шута от страната. В това число и докторите!

Питах конкретен въпрос - колко трябва да е разделението в доходите на сърдечния хирург и сервитьорката. Не ми казвай, че като емигрират в Германия ще взимат еднакво. Никой не е длъжен да храни безполезни мързеливци. Или изработваш толкова, че да можеш да се самоиздържаш или чупката.

Както деноминираха лева, с политически решение, така могат да приравнят заплатите с европейските. Ще приболидуваме ДВА, ТРИ месеца и всичко ще си дойде на мястото. С 10- 20 % ще ги гоним 1000 години!

Това на кои? На държавните служители ли? А на останалите да им вдигнат данъците на 300% от дохода, та да ви платят европейските заплати ли. Ей, ама много сте нагли вие чиновиците зад бюрата.

Най-големите търтеи не са на заплата, а на дивидент. 5% ДОД за тях при ДОД 10 % за заплатите. Ти от тях ли си?

Най-големият терорист (вносните са без значимост) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

Не ти ли омръзна бе повтарялни? като развален грамофон си. Селска свинкя си ти. Чакаш някой да ти подхвърли помийка та да си хапнеш.

Знам само, че от 2010 година моята зап лата не е повишавана, а съм експерт с достя сложна професия и не може да намерят нови хора на мястото на пенсионирани и напуснали колеги. Всички дрлуги аритметики си ги дръжте в чекмедженцата.

Циганката дето те хвали да не е умряла? Щом си толкова ценен, и няма заместници, искай си бе. Що те е срам?

Това обаче не значи че само при теб е такова положението. МАСОВО учители и доктори са така - работят дори вече пенсионирани, защото няма, ама наистина НЯМА нови хора. Освен, разбира се, от вносните чернилки. Те затова и милионите левове отиват при тях, вместо за заплати на нормалните хора.

ми то и деца няма. Кого учат тез учители?

Тоя, ако събере тия , които му вярват на 1 маса,ще останае 1 свободно място. Активен участник в грабенето. Програмистите договарят заплатите си въпреки него ,но наивните никога не свършват,като баламите

Колкото повече се увеличава средната работна заплата и намалява безработицата толкова повече ще се увеличава подоходното разделение. Представете си, че решавате да платите на някого да ви почисти мазето. Ако трябва да му платите 5лв. за тази работа го приемате като едни вид социална помощ просто да дадете пари срещу някакъв ангажимент. Така както правеше баба ми с циганката, която просеше - винаги , когато и даваше нещо - компоти, някакви стари дрехи и такива неща я караше срещу това да свърши нещо. Обаче ако трябва да платите 50лв. първо много добре ще помислите дали това е човекът, който ще наемете и второ ще бъдете много взискателни колко точно работа е свършил и дали сте доволен от тази работа. Та свиквайте , че у нас разликата в доходите ще се увеличава все повече и повече - ще има хора , които имат прилични доходи, срещу които стои качествено свършен голям обем работа и такива, които имат скромни доходи, които са наети с някакви социални мотиви. Няма никаква драма в това. Напълно нормално е ако някой качествено мие тоалетни плътно зает по 8 часа на ден да изкарва колкото вишист, който е уплътнен по 1час на ден. В крайна сметка реално работи за 8 пъти по-ниска заплата, доста по-гадна работа, защото няма образование.

И се чудя- за какъв х ми е да живея в София, да взимам 2000лв чисто, плащайки около 550лв всеки месец в данъци, осигуровки и други удръжки, а някой, който живее и работи в "бедната провинция" да работи на минимална заплата+ още 500лв под масата, не внася почти нищо в бюджета и реално и без съмнение живее по-добре от мен?!

Една позната така остана с пръст в уста за издръжка, щото детето и е от моряк, който се води на 500 лева заплата.

Абе, Пламенчо, имаш 6 милионна България. От тези 6 млн., имаш 2 млн. пенсионери, 1 млн. деца, 1 млн. "братя роми" - най-грубо казано. Остават ти 2 млн. работещи. От тях 600 хил. са със заплати под средната, а от тях - 400 хил. на МРЗ! Тогава, Пламенчо, реотанчето ти трябва да светне в червено - как, аджеба, я смятате тази СРЗ?!;))) Аз ще ти подскажа как - на принципа "свинско със зеле", който тотално изкривява сметките;) Останалия свят , Пламенчо, използва т.нар. медианен принцип, който доста по-вярно отразява действителното положение - и то е Надолу!;) Само че този реален принцип не отърва на министри, заместниците им, депутати и т.н. висша чиновническа сволоч, на които СРЗ им е много важно да е Нагоре!;)

Ма тоя нещо се е объркал в Б-я няма "силното подоходно разделение" Има кокосално разделяне по GPS координати.

Синдикат на програмистите няма. Което не пречи на големите заплати.

..а може би точно затова са големи? ;)) Синдикатът на престъпниците - хубава книга, поучителна ;)

големи са щото има конкуренция.

Синдикатите в РБ са абсолютни паразити, освен това са продажни и услужливи! Изобщо не ги интересува положението на работещите. Гледат своя си интерес и благополучие, а на хората само прах в очите хвърлят с подобни кухи мероприятия, празни думи и неопределени намерения

Що за глупости? Самото значение СРЕДНО, значи че има и отдолу, и отгоре. Естествено, че ще има по-ниски заплати от средната. Тия кво искат? Един сърдечен хирург да получава колкото метач на улицата ли? А тези с МРЗ са ясни - сива икономика и под масата.

А тези с МРЗ са ясни - сива икономика и под масата. ============ Нищо не ти е ясно. В моя ОБЛАСТЕН град, НЯМА нито ЕДИН работодател в сферата на хотелиерството и ресторантьорството който да осигурява на по висока заплата от минималната!!! Осигуровки твърдо върху МРЗ-460 лв плюс някакъв процент бонус от оборота. Като им поисках по високи осигуровки върху по голяма заплата от минималната защото не искам на старини да имам най-ниската пенсия, ми казаха, цитирам "ми че то във всички заведения и ресторанти в града ни осигуряват на минимална работна заплата". FTW?! Ей затова ще се работи в чужбина а не в България. Защото не искам мизерия и на старини, осигуровки върху най-ниската заплата съответно и най-ниската пенсия на старини! Не, нямам желание при тия условия и за 1 ден работа! Пък ако ще и 300 лв бонуси да ми дават върху мрз които не се осигуряват.

така де. ти само потвърждаваш думите ми. Никой не получава МРЗ, само фиктивно се брои на такава. Аз пък за съжаление почти нищо не мога да скрия и плащам като поп. Всеки месец хиляди потъват. С кеф бих ги скрил, но не се получава.

нека ти подскажа, че ти старини няма да имаш изобщо, освен ако не настъпят в близките 2-3 години. Това важи за всички българи (което е различно от всички с български паспорти). Никакво значение няма на колко те осигуряват, дори по някаква незнайна случайност да доживееш до възраст за пенсия, то няма да получиш такава. Никой от нас, дето сме под 50 годишни, няма да получава пенсия. Нито милиардите дето даваме за 'здравеопазване' също по някакъв начин ще се върнат в живота ни. Реално ти си истински късметлия. Тия дето им крадат от труда (под формата на пълни данъци и осигуровки) въобще ниещо не могат да направят. А ти може да си сключиш договор с някое осигурително дружество. Има животозастраховане като пенсия - внасяш известно количество години напред и като навършиш възраст си теглиш от парите. При смърт парите ти отиват при друг, посочен от теб (не ги правят на съджуци или хотели или вилички на Драгалевци).

ами направете протест бе синдикати купени и смрадливи,нали вашите заплати не са като нашите,че ако бяха като нашите щеше да сте последните клошари

Професиите, в които няма синдикати са значително по-добре платени... Вие си правете изводите.