Натиск за по-висока минимална заплата

Тревожно увеличение на цените на основните храни и драматичен спад на работните места, отчетоха от КНСБ. От синдиката искат вдигане на минималната заплата с 50 лв.

Обратно в новината

Коментари - Натиск за по-висока минимална заплата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако заплатата е 400лв.както казваш ,а се усигуряваш на 500лв.Не си шак толкоз много ощетен в дохода.Ама ако заплатата ти е 300лв,а си осигурен на 550лв,колко пари ще влязат в чужд джоб.Пък като тръгнеш да се пенсионираш и ти поискат реалния доход.....Може ли някой да ми каже какво ще се случи?И колко пенсия ще вземеш? Пък синдикатите?Ами те отдавна станаха паразити и лапачи,а като ти потрябват никакви ги няма.

А ти "Приказка за стълбата" чел ли си?

Този рунгел от синдиката Пламен Димитров къде беше като вдигнаха стажа и възрастта за пенсия, като вдигнаха и осигурителните вноски; тихомълком подписаха споразумението без ума и дума, а сега седнал да се прави, че е загрижен за хората! Тези синдикати за нищо не стават и по-добре да не ни занимават със своите особи! Преди намесата на синдикатите се обсъждаха три варианта - увеличаване на осигурителните вноски, увеличаване на стажа или възрастта, а след "техните преговори" получихме три в едно - и увеличение на вноски, и стаж и възраст! Да ни е честито!

Е как със 250лв. да платя 300лв. наем. 150лв. ток. и да ми останат още 300 и за храна. Да не говорим че и за телефон и интернет трябва да се плаща. А ?

Cкъпи Aсенчо!защо не казеш какво работиш и какво "произвеждаш" ,за да аргументираш по-висока заплатка/пенсика????които не работи няма да яаде!!!!

Докато си мълчим и по лошо ни чака.Аз сам работодател и при мен текучество няма.Но от две години слуйителите ми си получават същата заплата,а аз затъвам.Дохода за миналата година цялата ми е колкото за един месец от 2007 г,,а разходите са ми по голями.Сигурно защото данъците 'падат'.От този месец отново се увеличат.Ако стане това ще реша генерално нещата-отново в сивия сектор.Не защото го искам,а защото няма как да им дам нещо,което нямам.Това е като за получиш 1000 лв.,а да трябва да платиш данък 2500 лв.,но да ти останат и за издръжка на семеиството.Това само политиците го мога.

размера на заплатата ни се определя от ес,така че,отново се говорят празни приказки,този пат от страна на профсъюзите

Абе аз ли съм тъп или някой яко ни лъже, не мога да разбера! От една страна сме засипвани от информация, как народът обеднявал, как все повече и повече хора нямали пари за най-елементарни нужди и.т.н. От друга страна цените растат, и това е АБСОЛЮТЕН ФАКТ, и то не с 6, ами с 19-20 % за 1 година - имаше репортаж за това по БТВ. Обаче от ТРЕТА СТРАНА, моловете са пълни, хората правят сметки за по 50-100 лв., по улиците задръстванията са все така големи. Има все повече нови коли, незакупени на лизинг (нямат каско стикер и на задния номер не пише). По улиците хората преобладаващо са добре облечени, а дрехите по немалко млади момиченца сигурно струват повече от месечната ми заплата (нищо лошо). Събота и неделя в ресторантите и хотелите не можеш да си намериш място. Почти всеки уикенд на изходите и входовете на София има яки задръствания. Хем цените растат, хем хората уж обеднявали, а откъде толкова пари у тях - не знам. Моля някой по-сведущ да ми обясни... Дали заплатите в сивия сектор станаха 1500 лв? Или малките и средни магазинчета, където и да си поискаш, няма да ти издадат касова бележка... но техните собственици и работещите в тях не са чак толкова много... Или от наемите, рентите, частните уроци, услугите ти на мен-аз на теб... ама пак не се взимат толкова пари. Моля някой да ми обясни, ако може... Аз например взимам 800 лв, приятелката ми 600, нямаме деца, живеем в наследствен апартамент, имам стар Нисан Примера от 92-ра и МНОГО РЯДКО можем да си позволим някое от горните неща. Парите стигат само за храна, сметки, непредвидени разходи и 1, най-много 2 пъти в месеца, да ходим през уикенда при родителите в Казанлък или някъде на туризъм. Евентуално на море. Изобщо не се чувствам средна ръка човек, а виждам как доста други хора и семейства са по-добре финансово...

Ситуацията ми е много позната приятелю. Малко разсъждения без много претенции: Аз съм обиколил и Европа и доста извън Европа. На всякъде където има капитализъм (извинете ме за древната дума с комунистически привкус) се забелязвазва следният феномен - всички виждат тези които са добре и никой не забялязва и не говори за тези които трайно не са добре. В Америка са стигнали до крайност - ако не се усмихващ и не отговоряш че си добре непрекъснато те считат за нещо като прокажен. Това е най сигурния начин да се самоизолираш и потънеш. В западна Европа по същия начин се опитват да не забелязват "пролетериите", обаче денононщно държат сметка за тях. В момента в който станата над някакъв процент държавата веднага "завива" наляво (завоя е истински и добър за милиони хора - просто омаломощват самозабравилите се банки и капиталисти). Конкретно за България. Моловете са пълни от хора, които просто преостяват там (главно по скъпите кафенета и закусвални) чуствайки се "европейци". Сега разбрахте ли защо Мафиянски и другите направиха бардаците-сергии по улиците на София и от 1996 г. съзнателно и методично разсипват малкия бизнес ? Второ по моловете ходят децата на софянци, за които това е заключителната част от сегашното образование и телевизия. Техните родители, а често и те отгладуват ходенето. Иначе доста малко хора пазаруват от там в дни различни от събота и неделя. Има и една част от около 10% от българите които могат да си позволят повече - това са: бившите номенклатури и децата им; реститути и самообявили се (и заграбили) реститути; млади модерни работници мислещи, че са хванали "Господ за якето" и получаващи временно големи заплати (докато преминат 35 г.) - например програмисти; мутри и полу-мутри; компрадорската буржоазия на днешна България. Ние обаче, ще оцелеем и без да харчим в техните МОЛ-ове и техните хотели. Кураж !

Истината е много проста.Елементарно гражданско неподчинение.Никой за нищо да не плаща.

Хора, доста правилни въпроси задавате,както и правилни мнения. А знаете ли в Министерство на финансите, прилежащите му агенции и по-специално НАП, колко РАБОТЕЩИ ПЕНСИОНЕРИ има? Знаете ли какви заплати имат, които плащаме ние,съвестните граждани и данъкоплатци????Каква полза от бивши военни, бивши полицаи пенсионери и т.н. дърти олигофрени,които стоят на топло и "лапат" ли "лапат" от оскъдния държавен бюджет? Един път с големите си и "заслужени" пенсии и втори път с още по-големите си заплати на държавни служители, които за "чеп за зеле" не стават......Някой ще постави ли този въпрос най-сетне?????????????????????????????????????????

светни ни колко са големи заплатите на държавните служители и в частност на ония пенсионери, за които ни разправяш?

Из министерствата и общините почти няма пенсионери. Ако има значи никой не иска да отиде на това място и човека работи на много важно място и то за 5-ма. Освен това за този който мисли, че много се "лапа" - Заплатата на Главен специалист (най-високата не началническа длъжност) е 750 лв. върху която се плащат данъци. Много отдавана по тези места не се седи просто на стол а се работи здраво поради непрекъснатаите съкращения и безкрайното усложняване на закони, процедури и т.н.

Прочетох всичките мнения. Нищо не се е променило и няма да се промени само с мрънкане! Запомнете това! Аз се опитвах да направя нещо в България, все бях на нож с шефовете си с изключение на последния... преди да замина за Англия. Всички колеги ми се смееха, никой не ме подкрепи. Така, че каквото си надробите - това и ще сърбате! Искайте си! Колкото Ви е нужно за достоен живот! Ако не Ви го дадат не им работете! Избягайте! Идете в друга държава и работете там като мислите, че сте кадърни! Ама не Ви стиска и само лаете! А кучетата си лаят, керванът си върви.......и кой как я нареди!

а като избягаме всички, на кого ще оставим нашата България ? Или ти е все тая, щото който родина няма, няма и душа. Не ни давай акъл, особено когато на теб не ти достига. Правилно са те подигравали нашите. Коментарът ти е от Анадола - личи си.

Драги ми Мери и вие които и пишете - не се карайте - това, което Мери е направила е това, което са "програмирали" демократите и техните западни господари за децата на България. Те го правят вече 300 години на всякъде по света. Трябва да знаем, че под формата уж на демокрация в България се извършва дива колонизация (от модерен и долнопробен вид). По силата на това всичко младо и трудоспособно трябва да отиде и отдаде младостта си на метрополията. След 35 годишна възраст вече никой няма да го иска. Затова тук бизнесмени ще са мутри, Божидар Дановци, Чужденци-пияници и др. подобни, Ако искаш да живееш в Родината си (чиято територия е нужна на глобалния капитал) те чака ниска заплата, работа по 10 часа, мутри и идиоти за началници, полуразрушени градове без тротоари, без нормален градски транспорт, с мръсотия и болести, високи данъци, липса на медицинско обслужване, липса на основно образование за децата ти, липса на пенсия ако дочакаш, биг брадър на всяка крачка и ... Молове.

Само този форум да бяха прочели ако бяха само тъпи щеше да им просветне какво да правят. За съжаление имаме насреща си злонамереност. Налага се пълно отстраняване на "елита", превърнал се в паразит на гърба на обществото. По списък - никой, който в последните 20 години е имал досег с властта да няма повече тази възможност. Европейските народи скоро трябва да се разбунтуват срещу глобализацията, срещу отнемането на трудовите права, срещу държавните дългове, срещу всякакви концесионери, монополи, непазарни и мафиотски структури окупирали действителността ни. Във всички страни има нарастваща съпротива, само тук има ТИШИНА. Тук приеха абсурдна пенсионна реформа без една стачка за цяр. Синдикалните измекяри у нас са смехотворни и жалки, сътрудници на грабителите. Трябва за основа на промяната да служи егоизма ни - добре да запомняме всеки, който е увреждал интересите ни. Винаги ще имаме случай да му върнем жеста.

Работа ни чака нас данъкоплатците ; Много работа и то доста по-различна от данъкоплащане, нали Jack Western ?!

Всяка година като удари 31.12 с настъпване на новатат година се вдигат праговете на различните професии без да се бара мин заплата т.е сега като се вдигне мин заплата праговете направо ще отлетят с процентите който им сложиха през г одинете така че виждам много безработни с вдигането на мин заплата.

Май дойде време всички пенсионери да излезнем на улицата,пък да става каквото ще.по лошо няма да стане.стига сме разчитали на синдикатите.то се видя,че от тях полза няма.щяха да махат от миналото лято тавана но поредната лъжа.

Не е виновен само дянков.Нека и ББ остане на 350 лв. пенсия/дай боже/да го питам как ще живее.

време е да се помисли за пенсионерите , в чиято кошница влизат храна и лекарства .Увеличението е над 30% ,а пенсиите са замразени. Никои не чува нашия глас. Да оставим Дянков с 200лв заплата за 1год ,след 35г работа и платени данъци. Време е да излезе целия народ и да изгоним тези търтеи от народното събрание ,защото те мислят само за себе си.Събудете се и да излезем всички...

И на мен ми се иска да излезем,ала нашата пословична търпеливост.....нямам думи

Минималната пенсия трябва да се върже с размера на минималната заплата и да е примерно равна на 80% от нея.

представи си как можеш да живееш със сумата, която предлагаш и вземи се скрий. Или ти от доходи представа нямаш, щото мама и тате те хранят и плащат данъци, издръжки и т.н.

то хубаво натиск, ама като държавната хазна е овършана, а парите-изнесени в банковите сметки на бг червената олигархия-не виждам откъде........точно днес мъжът ми приготввя форма 10ч0-американското правителство ни връща 9268$ за 2010, ако аз не бях работила януари 2010, щяха да са над 10 000$.разбрате ли?връщат ти 10 000$ данъчен кредит да си стоиш в къщи, ако само единиият съпруг работи.хаиде сега дружно да започне плюенето по америка, и колко са тъпи и банкрутирали.

дрогирана пишеш по-свързано. А шоуто в УСА предстои. До тогава пробвай се да построиш къща с ония пари и после заповядай да ни се похвалиш пак.

господ обича америка!!!!тук от 120000евро плащам 60000 данаци и нищо обратно....глад ни чака тук в скандинавия!

Ах, ама сте лаконичен, докторе ! Браво !!!

Хранителните стоки са поскъпнали за една година средно с 8,1%. Хлябът е поскъпнал с 6,4%, брашното - с 25,2%, млякото и млечните продукти - с 11,8%, кравето сирене - с 19%, а пресните и киселите млека - с 11%. Животинските и растителни масла са поскъпнали с 34,1% за година, като при олиото ръстът е 42,2%, а при кравето масло 17,9%. Зеленчуците са поскъпнали с над 12,1% за година. При нехранитените стоки увеличението на годишна база е 4,8%, като то е най-драстично при тютюневите изделия - с 36,2%. Трайно е покачването и на разходите, свързани с поддържането на жилища, осветление и отопление. Разходите за наеми са нараснали със 7%, за осветление, отопление и енергия - с 10,5%. Съществено покачване на цените има и при горивата - с 21 на сто годишно. Издръжката на човек от четиричленно домакинство пък е 511,25 лв., а за да живее нормално семейство от двама възрастни с две деца, са му необходими 2045 лева. При това положение как може един социален пенсионер да преживее със 110 лв.?! Като сравним всичко това с доходите на депутати, министри и други VIP персони, коментарите наистина стават излишни!

Ей, това беше моя реплика, трябваше аз да кажа, ама нищо, ще направя важно съобщение: от утре вече в големите градове няма да има задръствания, т.е. трафикът чувствително ще се подобри. За радост на пешеходци, гр.транспорт, снегопочистване и еколози. Причината-порастнало съзнание? НЕ! Енергиен проблем? Пази Боже! Причината е икономическата криза.Поради намаляване на доходи почти всички шофьори окачват ключовете на гвоздея.

как тогава изчислиха,че инфлацията е само 6.40%?

Хей вие мафиоти/синдикати/какво правите за пенсионерите???

Шутове ! Шутове за лакейни услуги ! ... които не заслужават друго освен шутове, нали ?!

Немога да разбера , защо никой не поставя въпроса за високите лихви на банките , и според мен те са главния виновник за мизерното състояние на така наречените потребители. Има ли някъде в Европа толкова високи лихви, обедняването на народа ни мил идва освен от високите цени, безработицата и от високите лихви на банките. Защо във време на криза , милото ни правителство начело с Б.Б. който е навсякъде не въведе ограничение , вземете например Берлускони.........

По-висока минимална заплата означава по-голямо натоварване на самоосигуряващите се които се осигуряват задължително на две минимални заплати. При тези недомислени закони може да има само недоразумения и чудатости.

е че кой разчита на заплата в България. Аз отдавна работя по интернет, който предоставя огромни възможности и си изкарвам доста добри пари!

Издръжката на човек от четиричленно домакинство е 511,25 лв., минималната заплата 290лв. То няма, какво да се коментира, простата артиметика показва всичко. Просто не си представям как живее човек с 290лв, е* гаврата.

"замръзват" или намаляват (или напълно изчезват), а цените се повишават, животът не поскъпва - той ПОЕВТИНЯВА! Защото хората започват да умират заради едни лекарства от 50-100лв, които са непосилни за тях! Чета за поскъпване от 10-15-20% на основни храни - синдикатите пък открили, че хранителните стоки са поскъпнали за една година средно с 8,1%!! Кое тогава е поевтинало - черния хайвер ли, пушената сьомга ли? Абе - по-лошо ще става и не виждам оправяне! И тези идеи с бунта - и те не водят до по-добро! Не знам вече ...

Прав си пич. Проблемът е, че Боко се дръпна назад и спря и Дянков, който искаше да облагат с данъци и осигуровки всички държавните служители и всички които са държавна заплата. Защото ако от твоите 500 лева щяха да вземат 80 лв за данъци и осигуровки, от ония с 2 - 3 000 лв запрати /проурори, съдии, ДАНС/ щяха да вземат по 350-400 лв. Сега тези парички идват от хазната.

Какво общо има минималната заплата с безработните: - Ами при увеличаването и се увеличават и безработните. ( сивият сектор също ) Да не би да си мислите че един частник ще държи чистачка на 290лв заплата?

Не е задължително. Може и сам да измете ако ръцете му не са навряни в га!

богата държава се гради с векове труд и упорство и на базата на някакви традиции. Не за петилетки както ни обучаваха или 20 години преход преминал в крадене. Нещата просто трябва да улегнат още поне 40-50 години. Между другото масовата емиграция отваря много шансове на останалите в България!

Да не си мислите че синдикатите им пука колко заплата се получава?Истината е съвсем друга:вдигат заплати,вдига се и осигуровката-е те това им трябва на тях,да има повече лапачка!

И обратното: животът ни замръзна, а заплатите направо поскъпнаха...

а за пенсионерите,болшинството от които са с пенсии под 200 лв какво ще се направи - тъй като държавата ни е нехуманна затворете ги в едно хале,такива има много,защото няма и работещи заводи,пуснете им газ и всичките проблеми на държавата ще се решат,ще остане и за следващото крадене

Синдикатите-подлизурковци и съглашенци са основните виновници за бедственото положение на наемните работници в България . Какво си шушукаха на тристранките ,а сега ни предлагат само статистика на обедняването ,която ние по-добре от тях знаем по джоба си. Стига подлизурковщина ,стига казьонни синдикалисти ,кога ще ви видиме начело на наемния труд и в негова защита!

е на лице. Държавата е банкрутирала. Не Виденовата зима е сега, а Видовият ден е дошъл. Какво още трябва да се случи за да се разбере, че правителство няма, а банда мошеници се разпореждат в страната, така както е през цялото време на прехода. Единствената разлика е, че сега на терена е милицията. Така са решили кукловодите. Айде народе събуждай се, купонът тече и както казват в"Минута е много"-Няма време!

Помогнете на фирмите да не фалират ! Държавата да намери средства и механизми да влее НИСКОЛИХВЕНИ кредити в икономиката. Иначе само се разхождате с папки под мишниците и нищо не правите.

Ти пък, не чу ли, че ни очакват "оздравителни" фалити!?

Най-накрая едно обективно статистическо изследване. Ама годишната инфлация по изчисления на държавата не може да е 4,5 %, тук да е 6,4 %, след като основни храни и горива са се повишили с над 35 %, това което се потребява всекидневно!!!

Синдикалистите са като журналистите, само пречат а не помагат.

Още качвайте осигуровките - къде с прагове , къде с проценти и т.н. и чакайте ръст на доходите ...

ДОКАТО МИНИМАЛНОТО ЗАПЛАЩАНЕ Е 240 ЛЕВА ИЛИ НЕКВИ СМЕШНИ 130 ЕВРО ЩЕ СМЕ НАЙ-МИЗЕРНАТА СТРАНА.

на мен ми прави впечатление, че българските шоколади Мура и Бос са доста по-скъпи от Милка... Защо ли? Дали нашите заводи плащат по-скъп ток или заплатите на служителите са по-високи... За мен няма логика! Никога няма да си купя български шоколад. Едно, че е по-скъп ми и като шоколад е гола вода.

бих добавила тука и българските консерви - ужасно скъпи, ужасно разредени и ужасно непочистена риба. Как е възможно в лидъл да се продават толкова гъсти и вкусни консерви за по 0.99 ст до 1.60, а българските хем да нямат качество и вкус, хем да надминават цените на вносните.

Не мога, да не Ви подкрепя за рибните консерви. От Гърция съм си купувал гръцки,марокански,албански консерви.Опитвал съм и руски.Но такава гадост каквато са нашите, никъде няма. Някъква червена субстанция която би трябвало да е сос ,и е във всички консерви ,независимо от вида на рибата.И парчета гранясала ,смрадлива и твърда риба . А какви консерви имаше. Ако някъде, отчетливо личи падението на родната индустрия ,това е точно в консервната рибна промишленост.

За съжаление от много години сме заспали зимен сън,и това е лошото че само си пишем коментари по форумите и нищо друго не правим.Кажете кой е виновен,не сме ли ние самите?

Добре че илезнахме от кризата миналата година Март,а от Септември доходите ни се увеличиха чувствително и напълнихме хладилници и джобове! Щеше да е много трудно ако още бяхме в криза!

Тръгнете по улицата и питайте 10 човека какво е България. Най-скапаната държава на света, тук нямам бъдеще, ще ви отговорят поне половината. А как да имат? Завършили със зор седми клас, мислят, че Михаил се пише с "й", не знаят чужд език. Не само в България - те никъде нямат бъдеще. Мислехме, че като влезем в ЕС, ще завладеем Европа и всеки ще печели по 10 000 евро на месец. Французите ни го казаха - не ви искаме. И почнаха да ни връщат циганите. Защото от българите полза нямат. цялата нация кретени наркомани дебили и свини останаха много малко читави хора и те кретат едва едва! който може се маха на запад на север и изобщо накъдето му видят очите държавата ще направи всичко възможно да те съсипе. Бизнес ли да почнем? Почнеш бизнеш, големите хиени са в картел - задружно ти го вкарват. Почнеш да бачкаш - никой не ти дава заплата навреме, няма Коледа, няма Нова година - бачкаш, а оня пие "Дон Периньон" и си хапва мезета за 50-100 лева килото. Кого го бръсне за теб в тая държава. Не е лошо да си оптимист, ама не е лошо и да виждаш истината в тая работа...

Парите за пенсии и здраве отиват за издръжка чрез социални помощи на ромите.Хора без перспектива, непрекъснато възпроизвеждащи се в големи количества, бъдещи поколения на държавната хранилка. Никой управляващ не мисли за назряващите проблеми, пак ще плащаме ние обикновените хора със свиване на коланите!!!!! Убеден съм, че това е истината за замразяване на доходите.

Трябва да се вдигне вече този народ, да се ЗАСТРЕЛЯТ публично няколко министри и други крадци, за да се помни от идващите после политици какво е било и какво ще вършат.С 250 лева заплата нищо не става, нито сметки може да си платиш, нито хубава храна да си купиш. БОЯТ НАСТАВА......Малко остава.

сега фирмата ми варви добре те искат с 50 лева да вдигаме заплатите щoм е така обявяам фалит.

Щом за 50 лв. ще обвяваш фалит по добре още сега пускай кепенците.

100 човека x 50лв = 5000лв месечно, чисти загуби, и 1/3 данъци = 1500 за държавата

Замръзнете и нас и ни размразете когато Бойко замръзне

ПРЕДИ УПОТРЕБА,ПРОЧЕТИ ЛИСТОВКАТА.

И по-зле ще става, дами и господа! Дорде всички се занимават с подслушвания и елементарни конспирации, свисше няма кой да дойде и да почне да върши работа!!!

Така е, като си мълчим и си пишем само по форумите, а не излезем да ги пометеме всички циркаджии в парламента! Още 45 години ще сме си на същото дередже! Ще си трайкаме послушно и ще чакаме някой да дойде да ни оправи!!

еее и да ги пометеме кой ще дойде следващите .......трябва радикални промени или някой от Европа да дойде да ни управлява

На света е нужна нова политическа система.Онази,която още не се е състояла никъде.

Животът наистина поскъпва,а заплатите са замръзнали.Става дума за заплатите на онези,които още не са загубили работата си.И тъкмо в това е силата на Бойко, които не инвестира в хора,а в магистрали.Защото за обратното не трябват мускули,а интелект.

Нещата могат да се променят само след отставката на това комсомослко правителство, което освен собствени кариери нищо друго не е в състояние да направи. Това е.